Interpretacja wyników

Celiakia z medycznego punktu widzenia.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
laila_ali
Nowicjusz
Nowicjusz

Interpretacja wyników

Post autor: laila_ali »

Witam serdecznie

jestem tu całkiem nowa i proszę o pomoc. Zlecono mi badanie na celiakię (od endokrynologa) ze względu na wykrycie choroby Hashimoto oraz na słabą wchłanialność żelaza (cierpię na anemię). Dodam, że jako dziecko byłam tzw bezglutenowcem (i jak to stwierdziła gastroenterolog "z tego się nie wyrasta")

Wyniki wyszły następujące:
Immunoglobulin IgA 2,81 g/l (0,65 - 4,21) więc w normie
P/c. p .transglutaminazie tkankowej (anty-tTG) w kl. IgA <2 RU/ml

Szukałam informacji jak mam interpretować ten drugi wynik ale nie bardzo wiem. Jutro mam wizytę u gastroenterologa - ale bardzo proszę Was znających się na sprawie czy z badań wychodzi celiakia?

Z góry dziękuję za pomoc :)
Awatar użytkownika
pleomorfa
Bardzo Stary Wyjadacz :)
Bardzo Stary Wyjadacz :)

Re: Interpretacja wyników

Post autor: pleomorfa »

Nie z badań nie wychodzi celiakia. Natomiast to jest za mała ilość badań, aby ją wykluczyć. Można nie produkować przeciwciał w ogóle.

Czemu byłaś bezglutenowcem?
Jeśli tra­cisz pieniądze, nic nie tra­cisz. Jeśli tra­cisz zdro­wie, coś tra­cisz. Jeśli tra­cisz spokój, tra­cisz wszystko. - Bruce Lee
laila_ali
Nowicjusz
Nowicjusz

Re: Interpretacja wyników

Post autor: laila_ali »

Moja mama mówi mi cały czas że jako dziecko leżałam w szpitalu żeby zdiagnozowali mi bezglutenowość i potwierdzili że ją mam. Teraz mam 34 lata i skierowana przez endokrynoliga który stwierdził Hashimoto i słabą wchłanialność żelaza skierował mnie do gastroenterologa. Ten uznał że badania są tak czułe że na pewno pokażą jaka jest prawda. Dziwie się bo p/c trans miałam czekać od 14 do 30 dni (metoda Elisa - przepraszam jesli cos przekrecilam) a ja wynik dostalam po 3 dniach (czy to normalne?)
Jakie badanie jeszcze powinnam zrobić? A może przy Hashi gdzie i tak odradzają gluten warto przejść na diete?
ODPOWIEDZ