Błędy w diecie-śladowe ilości glutenu

Celiakia z medycznego punktu widzenia.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
justyna_
Nowicjusz
Nowicjusz

Błędy w diecie-śladowe ilości glutenu

Post autor: justyna_ »

Cześć

Celiakię wykryli mi w wieku 12 lat. Teraz mam 28. Jestem trochę przerażona, bo gdzieś na blogu znalazłam informacje, że ktoś miał 3 stopień zaniku od słodyczy i wędlin na których pisze, że mogą zawierać śladowe ilości glutenu. Jeśli chodzi o mnie to produkty na których pisze "może zawierać śladowe ilości glutenu" traktowałam jako, że producent używa w zakładzie glutenu i tak się tylko zabepiecza. No i spożywałam jogurty i słodycze na których taka informacja była. Z przyprawami tak samo. Co do wędlin to akurat jem pewne bezglutenowe. Jedynie mam je krojone na maszynce gdzie mogą być też krojone te z glutenem. I teraz nie wiem czy z tego też nie zrezygnować. Przyprawy bezglutenowe już znalazłam. I już nie jem tych jogurtów i słodyczy. Zaczęłam sprawdzać tu na forum co pisze o takich nie pewnych. Mój objaw to ból brzucha taki z prawej strony. Zawsze wydawało mi się, że to z powodu nerki. No ale kreatynina i usg mam ok. Wyrostek to też nie, bo leukocyty mam w normie. Nawet raz byłam z tym w szpitalu na ostrym dyżurze i po badaniu odesłali mnie do domu :P Myślicie, że ten ból może być z tych błędów? Zdarza mi się sporadycznie wieczorem. W piątek mam lekarza i powiem o tych błędach. W przeciwciałach powinno mi to wyjść? Czy lepiej będzie jeśli zrobię też gastroskopię?
blizniak210
Nowicjusz
Nowicjusz

Re: Błędy w diecie-śladowe ilości glutenu

Post autor: blizniak210 »

Obecne badania (przeciwciała)są bardzo wrażliwe na gluten, więc jeśli zajadasz ich małe ilości to powinno to wyjść
Awatar użytkownika
pleomorfa
Bardzo Stary Wyjadacz :)

Post autor: pleomorfa »

A wcześniej miałaś przeciwciała dodatnie?
Jeśli tak to jest to jakiś pomysł. Natomiast skoro obserwujesz bóle brzucha to może zacznij jeść ściśle bez śladowych ilości i sprawdź czy się dalej zdarza? Łopatologiczny sposób, ale jest ;).
Jeśli tra­cisz pieniądze, nic nie tra­cisz. Jeśli tra­cisz zdro­wie, coś tra­cisz. Jeśli tra­cisz spokój, tra­cisz wszystko. - Bruce Lee
justyna_
Nowicjusz
Nowicjusz

Po prowokacji glutenem przeciwciała wyszły mi ponad normą i wtedy powiedzieli mi, że dieta na stałe. Miałam ją robioną w wieku 15 lat. Natomiast 5 lat temu też miałam robione te badanie, żeby zobaczyć czy dobrze stosuje diete i wynik wyszedł ok.

Wczoraj wieczorem znowu pojawił mi ten ból w prawej stronie i tak jakby w nerce też bolało. A już tak z 2 dni nie jem nic ze śladowymi ilościami. I ten ból taki paskudny, bo zawsze martwię czy to nie wyrostek :P no ale ostatecznie zasnęłam i z rana już nic mi nie było. Nefrlolog mówił, że wygląda mu to na ból korzonek i że nerki raczej to nie są. Z badań wyszła mi podwyższona billiburina mam 1,39 a norma to 1,2. I okazało się też, że mam magnez w moczu i dostałam komentarz, że wymaga to konsultacji. Nie ma podanej normy więc tak jakby nie powinno go wogóle być. Moroflogia i badania na wątrobe, nerki,wyszły w normie :) w usg brzucha też nic nie wyszło. TSH mam 3,1 i to już biorę hormon tarczy ze względu planowaną ciąże.
Awatar użytkownika
pleomorfa

Nom, TSH za wysoko, więc dobrze, że się za to wzięłaś :).

Dobrze, że szukacie ewentualnych przyczyn.

No to badanie przeciwciał, które wyszły dodatnie jest wskaźnikiem trzymania diety :).

To ból na dole tak? Jestem przewrażliwiona na tym punkcie, ale... masz problemy z kręgosłupem ? ;)
Chodziłam 3 lata z bólem podbrzusza i nikt nie potrafił tego zdiagnozować, aż ktoś na to wpadł. Też myślałam, że to kamienie. Przy czym to nie miałoby związku z odchyłami w wynikach.
Albo ginekologicznie było to sprawdzane?
Jeśli tra­cisz pieniądze, nic nie tra­cisz. Jeśli tra­cisz zdro­wie, coś tra­cisz. Jeśli tra­cisz spokój, tra­cisz wszystko. - Bruce Lee
justyna_
Nowicjusz
Nowicjusz

Z kręgosłupem to nie mam problemów. Chociaż wydaje mi się, że raz jakiś lekarz powiedział mi o skoliozie :) Badanie ginekologiczne miałam tak w lipcu i wtedy usg z cytologia wyszły w normie. Chociaż zauważyłam, że zdarza mi się też migrena. I tak właśnie boli tak w dole i wydaje się taki promieniujący jakby od nerki :) Przez jakiś czas ten ból był usprawiedliwiony piaskiem na nerkach :P No ale teraz już go nie ma i tak zazwyczaj wieczorem się pojawia. A jak by można zbadać czy to od kręgosłupa?
Awatar użytkownika
pleomorfa

U mnie na to wpadł fizjoterapeuta, ale u mnie hmm... widać to "gołym okiem".
Awatar użytkownika
Zolek
Forumowicz
Forumowicz

Post autor: Zolek »

Zeby stwierdzić zmiany w kręgosłupie najlepiej zrobić rezonans, ale tak naprawdę jest wielu ludzi ze zmianami w kręgosłupie, nawet z przepuklinami, którzy nie mają żadnych dolegliwości, dlatego znalezienie czegoś w badaniu nie oznacza od razu choroby. Być może rzeczywiście pomógłby dobry fizjoterapeuta, bo on może na podstawie napięcia mięśni stwierdzić czy bóle pochodzą z kręgosłupa.
Czy w lipcu, gdy byłaś badana przez ginekologa, już były te bóle brzucha?
Jak wygląda badanie og. moczu?
justyna_
Nowicjusz
Nowicjusz

Badanie ogólne moczu też wyszło w normie :) jak byłam w lipcu u ginekologa to te bóle też mi zdarzały, ale nie tak często jak jest to teraz. Miałam dzisiaj wizytę i lekarka powiedziała, że wszystkie wyniki są dobre. No i właśnie powiedziała mi, że to może być od kręgosłupa. Dostałam na RTG z dopiskiem że podejrzenie dyskopatii. A najlepsze jest to że moja mama ma identyczne bóle jak i ja :) też ją dokładnie przebadali i ostatecznie też dowiedziała, że może mieć z kręgosłupa. Już na ten wtorek mam to badanie, więc jak wyjdzie dobrze to przejde znowu do ginekologa. Wczoraj miałam znowu taki ból ale aż dziwne, bo tym razem po lewej stronie jakby w nerce. A korzonki też są związane z kręgosłupem? No bo pamiętam, że nefrolog mi o nich mówił
ODPOWIEDZ