Wyniki gastroskopi

Celiakia z medycznego punktu widzenia.

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika
pleomorfa
Bardzo Stary Wyjadacz :)

Re: Wyniki gastroskopi

Post autor: pleomorfa »

Niech położą na oddziale i zbadają. :)
Czyli generalnie w wycinkach skrócenia nie zaobserwowano.

Najczęściej tempo w jakim przydzielają termin na oddział zależy od sytuacji. A nuż coś się przyspieszy.

A co generalnie jesz?
W ogóle robiłaś wszystkie przeciwciała czy tylko jedne w dwóch klasach? Celiakię masz stwierdzoną?
Jeśli tra­cisz pieniądze, nic nie tra­cisz. Jeśli tra­cisz zdro­wie, coś tra­cisz. Jeśli tra­cisz spokój, tra­cisz wszystko. - Bruce Lee
weronika197
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: weronika197 »

Robiłam tylko przeciwciała IgA i IgG i wyszły ujemne. Mimo to miałam przejść na diete.
Więcej badań pod kątem celiaki mam mieć w szpitalu.
Tylko co jeszcze oprócz przeciwciał można zbadać? Przeciesz jeśli jestem na diecie to i tak w wynikach nic nie wyjdzie tak?
Awatar użytkownika
pleomorfa

Ale jakie konkretnie? Wszystkie?
IgA i IgG to klasy.

Przeciwciała na prawidłowo prowadzonej diecie nie wyjdą, oczywiście o ile zdążą spaść. Jedyne co mi przychodzi do głowy to powtórka biopsji.
Jeśli tra­cisz pieniądze, nic nie tra­cisz. Jeśli tra­cisz zdro­wie, coś tra­cisz. Jeśli tra­cisz spokój, tra­cisz wszystko. - Bruce Lee
weronika197
Nowicjusz
Nowicjusz

Przepraszam ale kompletnie się na tym nie znam. Na wyniku jest napisane tak: przeciwciała p/tkankowej transglutaminazie IgA 2,72 RU/ml- ujemny
Przeciwciała p/tkankowej transglutaminazie IgG 0.05 Ratio- ujemny.
Robiłam tylko takie.
Dzisiaj dostałam telefon na początku października mam się zgłosić do szpitala. Tylko mój chłopak poczytał trochę w internecie i powiedział że nie wiadomo co to może być i nie będe tyle czekać. Podzwonił i załatwił mi wizytę u onkologa.
Nie wiem co o tym myśleć jak dla mnie to trochę przesadza. Nie wiem czy iść bo nie chce wyjść na hipochondryczke.
weronika197
Nowicjusz
Nowicjusz

Witam ponownie :)
Byłam już w tym szpitalu. Miałam kolonoskopie, gastroskopie i kilka innych badań. Anemie mam nadal: żelazo 30 (norma 37-145), ferrytyna 10 ( norma 14-150). Niby nie jest źle ale po prawie dwóch latach brania żelaza mogło być lepiej.
Kolonoskopia wyszła ok.
Wyniki gastroskopi:
Linia Z na górnej granicy fałdów żołądkowych nieregularna, granulowana, zaczerwieniona. Powyżej nadżerka o długości ok 3mm.
Żołądek: w trzonie śluzówka zaczerwieniona, fałdy o regularnym przebiegu, śluzówka obmazana żółcią, w antrum śluzówka pstra.
W inwersji: endoskopowe podejrzenie przepukliny roztworu przełykowego.
Opuszka dwunastnicy zaczerwieniona, obrzeknięta, w części zaopuszkowej skrócone fałdy okrężne- pobrano wycinki.
Wniosek: endoskopowe podejrzenie przepukliny roztworu przełykowego. Zapalenie przełyku. Refluks żółciowy żołądkowo- przełykowy. Zapalenie błony śluzowej żołądka. Zapalenie błony śluzowej opuszki dwunastnicy. Podejrzenie ZZW.

Dzisiaj odebrałam wyniki badania histopatologicznego wycinków i jest tam napisane tylko, że obraz morfologiczny nadesłanych wycinków nie pozwala na potwierdzenie klinicznej sugestii ZZW.

Czyli jeśli dobrze rozumiem to te wyniki wykluczają celiakie? Czy to że jestem na diecie bezglutenowej od lipca mógł mieć jakiś wpływ na te wyniki?
Przepraszam, że tak się rozpisałam ale nie wiele z tego rozumiem. A wizyte u gastroenterologa mam dopiero za miesiąc.
Awatar użytkownika
pleomorfa

Dieta od lipca może mieć wpływ na wynik. Bo jednak jest to prawie pół roku i jeśli zmiany były małe (o ile występowały w ogóle) to mogłyby się zagoić. Ale w tym momencie to takie wróżenie z fusów, co mogło być albo nie.
Patomorfolog sobie robi żarty takim opisem... bo nic z niego nie wynika poza tym, że według niego to pewnie nie to, a żadnych konkretów.
Z wyniku celiakia jest wykluczona.
weronika197
Nowicjusz
Nowicjusz

Dziękuje za szybką odpowiedź :)
I jak tu ufać lekarzą... Pytałam się swojej lekarki kilka razy czy napewno przed badaniami mam być na diecie bezglutenowej.
Jestem załamana, myślałam że w końcu dowiem się czegoś konkretnego.

Na wynkiu badania histopatologicznego są jeszcze jakieś numry których wcześniej nie zauważyłam: M-00100, T-64300, kody wg icd-o-3 lub snomed . Wiecie może co to oznacza bo w internecie nie mogę znaleźć żadnych informacji?
Co jeszcze mogło by powodować brak efektów leczenia anemii?
Awatar użytkownika
pleomorfa

Jakby były 2 tygodnie na diecie to jeszcze ok w przypadku gastro, ale kilka miesięcy to już całkiem sporo. No nic, już nie zmieni.
Może to głupie myślenie, ale jeśli na diecie pójdą Ci wskaźniki do góry, mimo tego, że nic nie wyszło to i tak będzie coś na rzeczy.

Oznaczeń numeracji niestety nie znam.

Jesteś pod opieką hematologa?
weronika197
Nowicjusz
Nowicjusz

Od kiedy jestem na diecie czuje się i wyglądam o wiele lepiej. Nie boli mnie tak często głowa, mam więcej enegii i nawet przytyłam pare kilo :) A jeśli chodzi o morfologie też jest nie wielka poprawa.

Więc chyba jednak jest coś na rzeczy. Tylko myślałam, że po tych badaniach w końcu usłyszę jakoś konkretną diagnoze.
Jestem pod opieką hematologa. Tylko jak narazie każda wizyta wygląda tak samo. Lekarz tylko rzuca okiem na wyniki, wystawia receptę na żelazo i każe przyjść za miesiąc.

A może powinnam zrobić jakieś inne badania ? Może jest jakaś inna przyczyna tej anemi?
Awatar użytkownika
Zolek
Forumowicz
Forumowicz

Post autor: Zolek »

Masz sporo zmian w gastroskopii, skoro jesteś na diecie od lipca, to raczej winny jest nie sam gluten. Był pobrany wycinek na Helicobacter pylori? Zdarzają się wymioty? Palisz papierosy, pijesz alkohol? Byłaś leczona takimi lekami jak Controloc, Helicid, Ortanol? Było robione badanie stolca na obecność krwi? Wykluczono krwawienia z innych narządów- obfite miesiączki, krwinki w moczu?
weronika197
Nowicjusz
Nowicjusz

Wycinek był pobrany i wynik wyszedł ujemny. Wymioty zdarzają się ale sporadycznie, często mam mdłości zwłaszcza rano. Papierosów nie palę, alkoholu nie pije prawie wcale.
Jeśli chodzi o leki to od kilku tygodni biorę bioprazol, miałam brać też proursan ale źle się po nim czułam.
Badania kału na krew utajoną wyszły ujemne. Miałam konsultacje ginekologiczną już jakiś czas temu i było wszystko ok.
ODPOWIEDZ