nie ma się co stresować!! jeśli wyjdzie celiakia, to wykluczenie glutenu przyniesie Ci SAMO DOBRO poprawę wyników jak i samopoczucia. i stawy też powinny przestać tak boleć.
no to powiem Ci na pocieszenie, że jestem jeszcze młodszą staruszką i jeszcze kilka się tu uzbiera do kolekcji.
Hej,
Przetrawiłam to wszystko przez weekend.
I postanowiłam poszukać jakiegoś dobrego immunologa.
Spróbuję zrobić porządek w swoim organizmie, bo chorób autoimmunologicznych jest dużo, ile można ich mieć... Muszę jakoś temu zaradzić, chociaż spróbować zaradzić.
Dzięki za słowa otuchy:)
Dzisiaj może będę mieć wyniki biopji. Trochę się stresuję....
Na chwilę obecną zahaczyłam jeszcze endokrynologa (mam podniesiony poziom kortyzolu, muszę porobić badania). Powiedział, ze wedlug wynikow badań (przeciwciała anty-TPO wysokie, nacieki na tarczycy itd) i tak nie mam takiego 100% Hashimoto. Że w endokrynologii okreslają to jako autoimmunologiczne zapalenie tarczycy, ale jeszcze nie niedoczynność Hashimoto. TSH w normie, FT3/FT4 w normie. Tarczyca mala. Pierwszy raz się spotkalam z takim stwierdzeniem. No bo przeciwciała są, na obrazie USG tarczyca zmieniona to jak dla mnie było jednoznaczne. Dodam, że u mnie problemy z tarczycą są rodzinne. No i inni lekarze nie wspominali o czymś takim. że to nie jednoznaczne Hashimoto.
Mam wynik....
"W przesłanym materiale kosmki w większości o zachowanej morfologii, z granicznie zwiększoną liczbą IEL (ok 20/100), równomiernie rozmieszczonych wzdłuż kosmka. W jednym wycinku kosmki miernie przypłaszczone. Obraz niecharakterystyczny.
Czyli co? "Nie potwierdzam, nie zaprzeczam"? Czy to może być od leków NLPZ? Niestety poczekam chwilę na wolny termin wizyty u Gastro.
NLPZ biorę od ok dwóch lat doraźnie jak mi stawy dokuczają. A chemia (Methotrexat jest lekiem stosowanym w chemioterapii) nie wpływa na kosmki?
A na dolegliwości ze strony brzucha-w sensie nadmierne gazy itp-męczę się od ok 6ciu.
Ponadto biorę jeszcze od dwoch lat Methotrexat. No i w tym roku brałam Sterydy+Cyklosporynę+Arechin.
Przełom lipca/sierpnia leczylam refluks Emanerą.
Co do diety- jeden z lekarzy prowadzących- mówił mi, żeby nie wykluczać glutenu dopóki nie mam potwierdzonej celiakii.
edit:
ostatnio jestem mega zmęczona i mam spory trądzik (nie mialam go nigdy jako nastolatka)-łączę to z tym kortyzolem lub Methotrexatem.
Co do jelit- po Colonie C (zalecenie od lekarza) czułam się fatalnie, odstawiłam to, zrobiłam sobie dzień dietki na kefirze i się poprawiło. Wypróżnienia raz-dwa razy dziennie, co prawda zaparciowe najczęściej-oddawane z trudem;( Najbardziej męczą mnie gazy- po "głodowce kefirowej" jakby na dwa-trzy dni było lepiej.
A o co chodzi z tymi limfocytami? Jakie są normy 40/100 czy mniejsze w końcu?
No i jeszcze jedno- w alergii pokarmowej wyszła mi alergia na jajka i jabłka. Ogólnie nie widziałam nigdy objawów zew., które mogę połączyć z tymi alergiami, ale czy np. może to wpływać na błonę śluzową jelit?
Witam, wróciłam po przerwie.
Wczesniejsze badania konsultowalam z kilkoma lekarzami.
Każdy powiedział, że obraz jest niecharakterystyczny i nie można potwierdzić celiakii, tym bardziej, że p-ciała p. endomysium są ujemne.
A takie mierne spłaszczenie kosmków to też po część następstwo stosowania przeze mnie leków jak i rownież wpływ na to ma nawet nasz dzisiejszy tryb życia- to jak się odżywiamy, jak żyjemy nie jest obojętne dla jelit. A dodatkowo leki, które biorę NLPZ, chemia, sterydy itp. wpływają na moje jelita destrukcyjnie-pomagam sobie na stawy, pogarszam co innego
Aczkolwiek wolnymi krokami zaczynam ograniczać gluten, mam nadzieję, że w końcu go wyeliminuję.
Witajcie Kochani,
Wracam po przerwie. Potrzebuje pomocy bo już nie wiem co robić.
Od 2 miesięcy męczy mnie przewlekła biegunka. Dramat. Schudłam 8 kg. Odstawiłam Methotrexat, który brałam na RZS.
Gastroskopia wykazała refluks i przepukline i lekkie zapalenie dwunastnicy . Histopatologia w normie-brak zmian. Kalprotektyna(pod kątem NZJ) dwa razy robiona w normie. Czekam na kolonoskopie jeszcze miesiac:(:(. 5 tyg bez glutenu i mleka/nabialu nic nie dały poza jeszcze większą utrata wagi. Czy macie jakieś sposoby na biegunkę??? Nie mogę funfunkcjonować, pracowac:( Czasami pomoże stoperan na 2-3 dni(w porozumieniu z gastrologiem), a potem znowu, to samo. Nie działa ryż, marchewka:(:( Nie wiem co zaradzić na to.. Może Wy macie sprawdzone sposoby? Będę wdzięczna!
Żeby pomóc na biegunkę to trzeba znaleźć, co ją powoduje przede wszystkim.
Nie da się tej kolonoskopii przyspieszyć?
Natomiast generalnie zalecenia do biegunek są takie:
a) biegunka fermentacyjna (obfite, pieniste, zielonkawe wypróżnienia)
dieta łatwostrawna, uboga w tłuszcz, niskoresztkowa, bogata w białko, niezawierająca cukru i z ograniczeniem pieczywa i ziemniaków
b) biegunka gnilna (cuchnące, śluzowe z ropą, krwią wypróżnienia)
dieta łatwostrawna, z ograniczeniem produktów wysokobiałkowych (mięso, drób, sery), z ograniczeniem tłuszczu, błonnika i cukru, za to węglowodany zlożone są preferowane
Jeśli tracisz pieniądze, nic nie tracisz. Jeśli tracisz zdrowie, coś tracisz. Jeśli tracisz spokój, tracisz wszystko. - Bruce Lee
Dziękuję za informacje. Lekarze skłaniają się ku zespole jelita wrażliwego i biegunce czynnosciowej, ale leki na to nie pomagają, które mi przepisywali i jakoś wątpię, żeby to aż tak przebiegalo, że nawet jak jem mało to bywa nieciekawie. Kolonoskopia została po części załatwiona .... pierwsze terminy są na koniec sierpnia, a w niektórych placówkach już na ten rok nie mają limitów na nfz. O zgrozo prywatnie też dopiero czerwiec tam gdzie szukałam... Gastrskopie robiłam prywatnie i jak szukałam, dzwoniłam to takie terminy były...
Jestem zmęczona i załamana. Spowalniam perystalryke tym loperamidem, tak mam robić do badania przez te tyg. Ale jak mnie puszczą, to jest jeszcze gorzej bo nabiera się tego wszystkiego dużo. A coś poza ryżem,bananami,marchewka? Co w ogóle pić, żeby aż tak nie pobudzać jelit? Po gorzkiej herbacie jest jeszcze gorzej.
I czy może szukać przyczyny gdzie indziej niż w jelitach? Lekarze zlecali Wam inne badania przy diagnozowaniu?
Nie ma gotowej recepty na biegunkę- trzeba ustalić przyczynę.
Jak wygląda morfologia, crp, wchłanianie- żelazo, wapń, kwas foliowy, witamina B12, enzymy trzustkowe, wątrobowe? Czy robiłaś badanie kału na krew utajoną?
I jak z dietą bo nie bardzo rozumiem? Co eliminujesz z jedzenia?
Czy lekarz wykluczył nieswoiste zapalenie jelit? Guzy jelita?
Czy masz teraz zaostrzenie choroby reumatycznej?