Witam, nie wiem czy dobrze ulokowałam wątek jeśli nie to przepraszam Ogólnie chciałabym dowiedzieć się jak wygląda leczenie celiakii u immunologa, czy daje ono jakieś efekty, wiele osób z celiakia chodzi do immunologa? Temat bardzo mi obcy i niedawno odkryty, nie chciałabym robić sobie nadziei bądź tracić czas dlatego najpierw wole zadać kilka pytań. Bardzo serdecznie dziękuję za odpowiedzi
Obojętne na fundusz lub prywatnie, liczy się dla mnie poprawa stanu zdrowia. Gastrolog oraz alergolog ze względu na alergie układu oddechowego prowadzi aktualnie, niedawno przez przypadek znalazłam stronę o chorobach autoimmunologicznych leczonych przez immunologa w tym również celiakie. Chciałam się dowiedzieć czy ktoś może już korzystał i coś więcej wie na ten temat.
U mnie celiakię zdiagnozowała właśnie dr immunolog, a skierowanie dostałam od "normalnej" lekarki rodzinnej, z przychodni. Znałyśmy się z nią - panią doktor z przychodni - dosyć dobrze, niestety, bo byłam częstym gościem, regularne zgłaszałam się z zapaleniem zatok lub ucha, skarżyłam się też na brzuch, migreny, próbowałyśmy różnych badań, ale zawsze wychodziła tylko lekka anemia. Dopiero wyniki badań na toksoplazmozę i boreliozę (starałam się o dziecko) były jakieś dziwne i wtedy dostałam skierowanie do Instytutu Chorób Tropikalnych, czy jakoś tak i do Poradni Immunologicznej. Z tego pierwszego nie skorzystałam, zabrałam się za rejestrację do Poradni i po dokładnym wywiadzie zrobiono mi badania w kierunku chorób autoimmunologicznych, w tym poziom IgA i celiakia. Chociaż po diagnozie płakałam nieraz, teraz jestem baaardzo wdzięczna za właściwą diagnozę i poprawę stanu zdrowia. Immunolog wraz z ginekologiem prowadziła tez moją ciążę i kto wie, czy nie uratowała mnie od tragedii, wiedziała, ze organizm z problemami autoimmunologicznymi ma swoje osobne problemy i wymaga dodatkowych badań, na które ginekolog tylko dziwnie patrzał... Ja w każdym razie, z własnego doświadczenia, wizytę w Poradni Immunologicznej polecam!
no a kto miałby leczyć choroby autoimmunologiczne jak nie specjalista od systemu immunologicznego? a z przydziału leczymy się nie u tego lekarza co trzeba....
nie mam celiakii, a "jedynie" nietolerancje glutenu - między innymi...