Witam.
Jak byłam mało zdiagnozowano u mnie nietolerancje na gluten bo gdy tylko zjadłam od razu biegunki i wymioty miałam,na diecie tej byłam od praktycznie urodzenia do 7 roku życia.Potem lekarze stwierdzili ,że już chyba jest ok i że mi wszystko mineło.Dziś mam 30 lat i jem wszystko , nie mam problemów żołądkowych żadnych nie boli mnie żoładek, nie miewam biegunek itp. ale za to mam bardzo silne bóle głowy,problemy z snem,problemy z wagą.Z ciekawości zrobiłam badania.A o to wyniki:
P transglutaminazie tkankowej IgA wyniósł 5 Ru/ml, natomiast P transglutaminazoe tkankowej IgG wyniósł 0,02 ratio.
Czy to oznacza, że mam celiakę?Jeśli tak jakie dalsze moje kroki powinny być?Do jakiego lekarza się udać?
Celiaka?Wynik
Moderator: Moderatorzy
Re: Celiaka?Wynik
Czy ktoś może mi udzielić odpowiedzi?Bardzo proszę.
- pleomorfa
- Bardzo Stary Wyjadacz :)
Warto chwilę poczekać. Nie zawsze jest możliwość zajrzenia na forum w trakcie dnia :-).
Do każdego badania są podane normy. Ile one wynoszą do podanych wyników? Powinny być obok
Do każdego badania są podane normy. Ile one wynoszą do podanych wyników? Powinny być obok

Jeśli tracisz pieniądze, nic nie tracisz. Jeśli tracisz zdrowie, coś tracisz. Jeśli tracisz spokój, tracisz wszystko. - Bruce Lee
Podaję zakres referencyjny który był przy wyniku:
< 20-ujemny
= 20 dodatni
< 1,0-negatywny
1,0 do 2,0- słabo pozytywny
2,1 do 5,0- pozytywny
> 5,0 - wysoko pozytywny
Moje IgA 5 RU/ml
Moje IgG 0,02 ratio
< 20-ujemny
= 20 dodatni
< 1,0-negatywny
1,0 do 2,0- słabo pozytywny
2,1 do 5,0- pozytywny
> 5,0 - wysoko pozytywny
Moje IgA 5 RU/ml
Moje IgG 0,02 ratio
- pleomorfa
- Bardzo Stary Wyjadacz :)
W takim razie wyniki są ujemne i nie posiadasz przeciwciał przeciw transglutaminazie tkankowej.
Wynik ten nie oznacza celiakii, natomiast również jej nie wyklucza.
Diagnostykę najlepiej prowadzić pod okiem dobrego gastroenterologa.
Wynik ten nie oznacza celiakii, natomiast również jej nie wyklucza.
Diagnostykę najlepiej prowadzić pod okiem dobrego gastroenterologa.
Jeśli tracisz pieniądze, nic nie tracisz. Jeśli tracisz zdrowie, coś tracisz. Jeśli tracisz spokój, tracisz wszystko. - Bruce Lee