Eliminacja glutenu bez diagnostyki
Moderator: Moderatorzy
Eliminacja glutenu bez diagnostyki
Jestem początkująca i niezbyt dobrze poruszam się ( od strony technicznej) na forum.
Kilka osób zwróciło mi uwagę, żebym zalożyła swój wątek. OK, udało się
Skopiuję zatem to co pisałam...w różnych miejscach. Co o tym myślicie? Czy eliminacja wystarczy by rozpoznać celiakię bo przecież może być też nietolerancja glutenu
"Byłam u alergologa wczesną wiosną. Powiedział, że tylko dieta eliminacyjna da mi 100 procentową pewność, czy cierpię na nietolerancję glutenu czy nie.
Udało mi się przetrwać 2 miesiące, a po mniej więcej 3 tygodniach zauważyłam znaczną poprawę głownie w nastroju. Czułam sie jakoś tak lekko, miałam mnóstwo energii- mogłam pracować cały dzień i ciągle mi się chciało coś robić! Wcześniej męczyłam się szybko i byłam senna. Niestety każdy najmniejszy błąd w diecie powodował dość gwałtowną reakcję organizmu- u mnie głownie wymioty. Raz po kawie capuccino, takiej ze sklepu, ze stacji benzynowej. Drugi raz zaszkodził mi plasterkowany ser. Wymiotowałam kilka dni pod rząd, odwodniłam się i nie wiem czy to odwodnienie czy zbieg okoliczności ale przeszłam TIA i wylądowałam w szpitalu. Od tej pory jem wszystko bo sie przestraszyłam . Jednak tęsknię do tamtego super nastroju i energii. No i sama nie wiem czy jestem uczulona na gluten czy nie. Dodam, że miewam nocny świąd skóry, ciągłe bóle brzucha, a brzuch też mam prawie zawsze wzdęty . Do tej pory zrzucałam winę na brak pęcherzyka żółciowego, a teraz...też wciąż nie wiem"
Kilka osób zwróciło mi uwagę, żebym zalożyła swój wątek. OK, udało się
Skopiuję zatem to co pisałam...w różnych miejscach. Co o tym myślicie? Czy eliminacja wystarczy by rozpoznać celiakię bo przecież może być też nietolerancja glutenu
"Byłam u alergologa wczesną wiosną. Powiedział, że tylko dieta eliminacyjna da mi 100 procentową pewność, czy cierpię na nietolerancję glutenu czy nie.
Udało mi się przetrwać 2 miesiące, a po mniej więcej 3 tygodniach zauważyłam znaczną poprawę głownie w nastroju. Czułam sie jakoś tak lekko, miałam mnóstwo energii- mogłam pracować cały dzień i ciągle mi się chciało coś robić! Wcześniej męczyłam się szybko i byłam senna. Niestety każdy najmniejszy błąd w diecie powodował dość gwałtowną reakcję organizmu- u mnie głownie wymioty. Raz po kawie capuccino, takiej ze sklepu, ze stacji benzynowej. Drugi raz zaszkodził mi plasterkowany ser. Wymiotowałam kilka dni pod rząd, odwodniłam się i nie wiem czy to odwodnienie czy zbieg okoliczności ale przeszłam TIA i wylądowałam w szpitalu. Od tej pory jem wszystko bo sie przestraszyłam . Jednak tęsknię do tamtego super nastroju i energii. No i sama nie wiem czy jestem uczulona na gluten czy nie. Dodam, że miewam nocny świąd skóry, ciągłe bóle brzucha, a brzuch też mam prawie zawsze wzdęty . Do tej pory zrzucałam winę na brak pęcherzyka żółciowego, a teraz...też wciąż nie wiem"
- pleomorfa
- Bardzo Stary Wyjadacz :)
- Posty: 3797
- Rejestracja: wt 29 paź, 2013 06:56
- Lokalizacja: Polska
Re: Eliminacja glutenu bez diagnostyki
Skoro podejrzewasz jakiekolwiek problemy z glutenem należy wykonać badania przed przejściem na dietę eliminacyjną.
Eliminacja pokarmu z diety nie stanowi narzędzia diagnostycznego o ile nie jest poparta podwójnie ślepą próbą w warunkach klinicznych.
http://www.celiakia.pl/diagnoza/
W powyższym linku znajdziesz informacje na temat diagnostyki celiakii. Warto od niej zacząć.
Eliminacja pokarmu z diety nie stanowi narzędzia diagnostycznego o ile nie jest poparta podwójnie ślepą próbą w warunkach klinicznych.
http://www.celiakia.pl/diagnoza/
W powyższym linku znajdziesz informacje na temat diagnostyki celiakii. Warto od niej zacząć.
Jeśli tracisz pieniądze, nic nie tracisz. Jeśli tracisz zdrowie, coś tracisz. Jeśli tracisz spokój, tracisz wszystko. - Bruce Lee
Re: Eliminacja glutenu bez diagnostyki
Skoro obserwujesz, że odstawienie glutenu pomaga, a jego spożywanie szkodzi, istnieje duże prawdopodobieństwo, że masz chorobę glutenozależną: celiakię, nieceliakalną nadwrażliwość na gluten lub alergię.
Wszystkie badania (poza genetycznymi) należy wykonać w czasie spożywania normalnych ilości glutenu.
Przesiewowo w kierunku alergii warto zrobić oznaczenie IgE całkowitego, spojrzeć na eozynofile w morfologii- jeśli są prawidłowe z dużym prawdopodobieństwem można alergię wykluczyć. Jeśli podwyższone- oznaczyć IgE przeciw składnikom glutenu.
Żeby stwierdzić celiakię należy oznaczyć co najmniej 2 autoprzeciwciała: przeciw transglutaminazie tkankowej IgA lub IgG, przeciw dezamidowanej gliadynie IgG, przeciw endomysjum. Niezależnie od wyniku dążyłabym u Ciebie (bo masz ewidentne objawy) do wykonania gastroskopii z pobraniem kilku wycinków z dwunastnicy (to dlatego, że nie zawsze przeciwciała są obecne a celiakia jest). Obecność typowych zmian histopatologicznych i przeciwciał daje rozpoznanie celiakii pewne.
Problem jest, gdy badania wyjdą ujemne. Celiakia jest wykluczona a problem zostaje.
Jeśli tak będzie w Twoim przypadku, oznacz antygeny HLA DQ2/DQ8 typowe dla celiakii- jeśli masz któryś z nich choroba glutenozależna jest bardziej prawdopodobna, niż gdybyś go nie miała. Warto (chociaż wiele laboratoriów przestało je wykonywać) oznaczyć przeciwciała przeciw gliadynie (tzw. starej gliadynie)- ich obecność wskazuje na nieceliakalną nadwrażliwość na gluten. Ale jeśli i te nie wyjdą, tak jak pisze Pleomorfa, należy zrobić podwójnie ślepą próbę z podaniem glutenu. Nie spotkałam się jednak, żeby ktokolwiek w kraju to badanie wykonywał, chyba że w ramach programów badawczych. Nie pozostaje więc nic innego, jak postępować zgodnie z własnym wyczuciem- stosuj tę dietę, która Ci pomaga, a unikaj tego co Ci szkodzi. Spotkasz się z krytyką, że ulegasz modzie, że sobie szkodzisz, że dieta bezglutenowa jest na dłuższą metę niebezpieczna. Nikt Ci nie powie, że nieleczona choroba glutenozależna jest dużo bardziej niebezpieczna, czego dowodem jest prawdopodobnie Twoje TIA, znam przypadki, gdzie konsekwencje są jeszcze bardziej groźne. Jeśli jednak stwierdzisz, że tym razem dieta bg nie działa, dalsze unikanie glutenu nie ma sensu.
Mam nadzieję, że ten przydługi komentarz pomoże Ci (a może komuś jeszcze) w dalszych badaniach i postępowaniu. Życzę Ci powodzenia
Wszystkie badania (poza genetycznymi) należy wykonać w czasie spożywania normalnych ilości glutenu.
Przesiewowo w kierunku alergii warto zrobić oznaczenie IgE całkowitego, spojrzeć na eozynofile w morfologii- jeśli są prawidłowe z dużym prawdopodobieństwem można alergię wykluczyć. Jeśli podwyższone- oznaczyć IgE przeciw składnikom glutenu.
Żeby stwierdzić celiakię należy oznaczyć co najmniej 2 autoprzeciwciała: przeciw transglutaminazie tkankowej IgA lub IgG, przeciw dezamidowanej gliadynie IgG, przeciw endomysjum. Niezależnie od wyniku dążyłabym u Ciebie (bo masz ewidentne objawy) do wykonania gastroskopii z pobraniem kilku wycinków z dwunastnicy (to dlatego, że nie zawsze przeciwciała są obecne a celiakia jest). Obecność typowych zmian histopatologicznych i przeciwciał daje rozpoznanie celiakii pewne.
Problem jest, gdy badania wyjdą ujemne. Celiakia jest wykluczona a problem zostaje.
Jeśli tak będzie w Twoim przypadku, oznacz antygeny HLA DQ2/DQ8 typowe dla celiakii- jeśli masz któryś z nich choroba glutenozależna jest bardziej prawdopodobna, niż gdybyś go nie miała. Warto (chociaż wiele laboratoriów przestało je wykonywać) oznaczyć przeciwciała przeciw gliadynie (tzw. starej gliadynie)- ich obecność wskazuje na nieceliakalną nadwrażliwość na gluten. Ale jeśli i te nie wyjdą, tak jak pisze Pleomorfa, należy zrobić podwójnie ślepą próbę z podaniem glutenu. Nie spotkałam się jednak, żeby ktokolwiek w kraju to badanie wykonywał, chyba że w ramach programów badawczych. Nie pozostaje więc nic innego, jak postępować zgodnie z własnym wyczuciem- stosuj tę dietę, która Ci pomaga, a unikaj tego co Ci szkodzi. Spotkasz się z krytyką, że ulegasz modzie, że sobie szkodzisz, że dieta bezglutenowa jest na dłuższą metę niebezpieczna. Nikt Ci nie powie, że nieleczona choroba glutenozależna jest dużo bardziej niebezpieczna, czego dowodem jest prawdopodobnie Twoje TIA, znam przypadki, gdzie konsekwencje są jeszcze bardziej groźne. Jeśli jednak stwierdzisz, że tym razem dieta bg nie działa, dalsze unikanie glutenu nie ma sensu.
Mam nadzieję, że ten przydługi komentarz pomoże Ci (a może komuś jeszcze) w dalszych badaniach i postępowaniu. Życzę Ci powodzenia
Re: Eliminacja glutenu bez diagnostyki
Dziękuję Wam bardzo za odpowiedzi. Zastanawiam się nad badaniami genetycznymi, ale sama nie wiem....przyznam się, że od wczoraj znowu jestem na bezglutenowej, może mi nie zaszkodzi jeżeli potrwa dwa trzy miesiące- chcę sprawdzić czy znowu będzie tak znacząca poprawa.
A miałam badanie w 2015 roku IgE sp. F79 - gluten (gliadyna) i było ok. Co do eozynofili to raz mi wychodziło za dużo, raz w normie.
Miałam też gastroskopie i jestem wściekła bo zagubiono mój wynik! Wyszło tylko to co widoczne od razu- zapalenie nadżerkowe żołądka,
Jeszcze raz dziękuję za porady! Mam nadzieję, że moja odpowiedź wyświetli się tam gdzie chcę ( jeszcze chwila i przypomnę sobie jak poruszać się po forum:) )
A miałam badanie w 2015 roku IgE sp. F79 - gluten (gliadyna) i było ok. Co do eozynofili to raz mi wychodziło za dużo, raz w normie.
Miałam też gastroskopie i jestem wściekła bo zagubiono mój wynik! Wyszło tylko to co widoczne od razu- zapalenie nadżerkowe żołądka,
Jeszcze raz dziękuję za porady! Mam nadzieję, że moja odpowiedź wyświetli się tam gdzie chcę ( jeszcze chwila i przypomnę sobie jak poruszać się po forum:) )
Re: Eliminacja glutenu bez diagnostyki
Zrób teraz jak najszybciej przeciwciała. Jeśli dieta okaże się skuteczna trudno będzie Ci znowu wracać do glutenu.
Re: Eliminacja glutenu bez diagnostyki
Zrobię.
Ostatnio zmieniony śr 10 sty, 2018 20:03 przez Tamara, łącznie zmieniany 1 raz.
Re: Eliminacja glutenu bez diagnostyki
W laboratorium poradzono mi, żebym zrobiła badanie Celiakia (DQ2/DQ8/DRB4) w krwi pełnej metodą PCR. To lepsze niż HLA DQ2/DQ8??
Alergolog twierdzi, że powinnam być na diecie bezglutenowej, mam tylko zrobić badania z krwi na pasożyty, IGE calkowite morfologię z rozmazem ( eozofile) OB i CR
Alergolog twierdzi, że powinnam być na diecie bezglutenowej, mam tylko zrobić badania z krwi na pasożyty, IGE calkowite morfologię z rozmazem ( eozofile) OB i CR