Witajcie!
Piszę na tym forum ponieważ mam ogromne problemy zdrowotne i nie wiem jak mam sobie pomóc. Od wielu lat żyję ze zdiagnozowanym "zespołem jelita drażliwego" i mój stan z wiekiem się pogarsza. Do niedawna doszedł jeszcze refluks. Biorę na to wszystko tonę leków i nic nie pomaga. Gastrolog zalecił mi żebym wykonała przeciwciała przeciwko transgliutaminazie tkankowej w klasie igg i przeciwciała przeciwko transglutaminazie tkankowej w klasie iga. Oba badania wykonałam, wynik prawidłowy (postaram się Wam dodać go w załączniku). Czy to oznacza, że nie mam celiakii/alergii na gluten? Czy powinnam wykonać jeszcze jakieś badania żeby wykluczyć tą chorobę? Proszę pomóżcie...wizytę u lekarza mam dopiero za miesiąc,a czuję się coraz gorzej i bardzo zależy mi na przyspieszeniu procesu diagnostycznego.
Jak zdiagnozować? Proszę pomózcie!
Moderator: Moderatorzy
-
- Nowicjusz
-
- Nowicjusz
Re: Jak zdiagnozować? Proszę pomózcie!
Ok, nie mogę dodać zdjęcia badania...nie wiem czemu nie wchodzi.
P/c przeciw transglutaminazie tkankowej w klasie
IgA (tTG IgA)
4,8 U
ujemny: < 20,0
słabo dodatni: 20,0-30,0
dodatni: > 30,0
Badanie wykonano met. ELISA na aparacie QuantaLyser 160 z uzyciem odczynników Firmy INOVA.
IgG (tTG IgG)
2,1 U
IgA (tTG IgA)
4,8 U
Badanie wykonano met. ELISA na aparacie QuantaLyser 160 z uzyciem odczynników Firmy INOVA.
IgG (tTG IgG)
2,1 U
-
- Aktywny Nowicjusz
Przeciwciała są ujemne, ale tak też może być - przeciwciał brak, a celiakia jest. Wtedy ostateczne rozpoznanie da gastroskopia z wycinkami. Można też badać inne przeciwciała, popatrz tu: http://www.celiakia.pl/diagnoza/
-
- Nowicjusz
Chętnie zrobiłabym biopsję jelita cienkiego, ale niestety gdziekolwiek nie zadzwonię, do jakiejkolwiek przychodni w Warszawie to wszędzie dostaję odpowiedź, że takiego badania nie wykonują.... Wiecie gdzie w Warszawie można to wykonać? Czy jak umówię się na "gastroskopię z wycinkami" to oni będą wiedzieli, że wycinki mają być z jelita i że trzeba je ocenić w skali Marsha?
Nie mów że chcesz biopsję jelita tylko biopsję dwunastnicy- to można zrobić podczas każdej gastroskopii. Tylko musi być wpisane podejrzenie celiakia na skierowaniu a jeśli idziesz prywatnie powiedz lekarzowi o co Ci chodzi- powinno się pobrać 4 wycinki z różnych miejsc dwunastnicy.
-
- Nowicjusz
Na biopsję jestem umówiona na 5.04, dostałam za to wyniki testu genetycznego... Czy tylko mi się wydaje, że patrząc na nie nie można nic zdiagnozować ani niczego wykluczyć?
HLA-DQA1*05 (łancuch alfa HLA-DQ2) Nie wykryto
HLA -DQB1*02 (łancuch beta HLA-DQ2) Wykryto
HLA-DQA1*03 (łancuch alfa HLA-DQ8) Wykryto
HLA-DQB1*0302 (łancuch beta HLA-DQ8) Nie wykryto
Nie wykryto heterodimera (łancuch alfa i beta) HLA DQ2 (HLA-DQ2.5). Nie wykryto
heterodimera (łancuch alfa i beta) HLA DQ8

HLA-DQA1*05 (łancuch alfa HLA-DQ2) Nie wykryto
HLA -DQB1*02 (łancuch beta HLA-DQ2) Wykryto
HLA-DQA1*03 (łancuch alfa HLA-DQ8) Wykryto
HLA-DQB1*0302 (łancuch beta HLA-DQ8) Nie wykryto
Nie wykryto heterodimera (łancuch alfa i beta) HLA DQ2 (HLA-DQ2.5). Nie wykryto
heterodimera (łancuch alfa i beta) HLA DQ8