Od dłuższego czasu mam nietolerancję laktozy (chociaż niestwierdzoną) i ostatnio podejrzewamy z lekarzem celiakię, lub nietolerancje pokarmowe na gluten i inne.
Miałam robioną gastroskopię, gdzie wyszło mi Helicobacter Pyroli, oprócz tego zapalenie żołądka i w opisie zanikanie kosmków jelitowych. Od wyników badań poczytałam trochę i odstawiłam gluten i naprawdę poczułam poprawę jednak czasem moje dolegliwości wracają. Ale do sedna, wróciłam właśnie od gastroenterologa, który wysłał mnie na badania na nietolerancje pokarmowe. Mam wykonać zarówno IgA oraz IgG z naciskiem na IgG4. Chciałam się zwrócić do was o poradę, czy ktoś może polecić instytut lub badania do wykonania częściowo samemu i wysłanie próbek właśnie w takim zakresie? Troszkę szukałam po sieci, ale ciężko mi się w tym połapać, w jednej firmie znalazłam na IgA, a w innej na IgG ale nigdzie na obydwa i to jeszcze w klasie 4. I jeszcze pytanie czy lepiej zrobić na dużą ilość alergenów (co znacznie więcej kosztuje) czy to raczej nie będzie tak potrzebne i zrobić podstawowe? Jestem w tym wszystkim zielona i nie chcę wykonać złych badań, tym bardziej, że muszę na to przeznaczyć niemałą sumę pieniędzy.
Z góry dziękuję wszystkim za przeczytanie i za pomoc