Witam. Napisze w Internecie bo rodzina mnie wysmiwewa. Krótko i na temat. Moje objawy to:
- nudności (co jest nie do zniesienia)
- chroniczne zmęczenie
- słabe mięśnie (od dziecka pamietam na WF trzęsły mi się nogi i ręce przy większym wysiłku)
- często luźny stolec (nie nazwałabym tego biegunka, bo nie latam co chwile do toalety)
- apatia
- brak chęci do życia
- trudności w koncentracji
- taki hmm zablokowany umysł
- wszystko mnie denerwuje
- rzadkie, cienkie i wypadające włosy
- wzdęcia (tak mi się czasami głośno w brzuchu przewraca ze wstyd mi na uczelni lub w pracy siedzieć.
- od jakiegoś roku, z rożnym nasileniem, mam atakuje mnie swąd - skóra głowy, twarzy, plecy, ramiona, nogi - ciężko mi powiedzieć, raczej losowo
Dodam, ze jako niemowlak/dziecko byłam bezglutenowa, ale wiadomo, z czasem chlebek się przyjął.
Gdzieś przeczytałam na necie. , ze niski wzrost (mierze 160cm, choć wszyscy w rodzinie powyżej 165), opadające ramiona, wydatny brzuch i opadająca pupa to tez mogą być objawy celiaki - i tez się tym charakteryzuje.
Objawy mi towarzysza około 5 lat. Teraz mam lat prawie 28.
Ponadto w 2015 roku na 4 miesiące w ranach walki z trądzikiem spróbowałam diety bezglutenowej i bez laktozy. Z czasem poczułam się jak nowonarodzona. Czułam się odprawy fantastycznie. Ale pod presja otoczenia, jakoby ulegam modzie, wróciłam do starych nawyków. Oczywiście, trądzik w tym czasie zniknął do zera, przestały wypadać włosy, ilość baby hair aż bawiła. Czasami mam takie kilkudniowe jazdy, ze rezygnuje z glutenu i niemal momentalnie przestają mi wypadać włosy. Oczywiście trądzik i przetłuszczająca się cera wróciły.
Co myślicie, hipochondria, złudzenia? Mam już tego samopoczucia serdecznie dość. W poniedziałek jestem umówiona do gastrologa, ale obawiam się, ze lekarz mnie spławu i uzna powinnam sobie znaleźć inne zainteresowani (tak zrobił mój lekarz rodzinny kiedy poprosiłam o skierowanie na biopsje, teraz idę prywatnie).
Pozdrawiam!
Czy robić badania w kierunku celiakii?
Moderator: Moderatorzy
Czy robić badania w kierunku celiakii?
Ostatnio zmieniony czw 19 kwie, 2018 18:50 przez JagLever, łącznie zmieniany 1 raz.
- pleomorfa
- Bardzo Stary Wyjadacz :)
Re: Czy robić badania w kierunku celiakii?
A robiłaś jakieś badania podstawowe typu morfologia? Może hormony tarczycy?
Życzę mądrego lekarza
Życzę mądrego lekarza

Jeśli tracisz pieniądze, nic nie tracisz. Jeśli tracisz zdrowie, coś tracisz. Jeśli tracisz spokój, tracisz wszystko. - Bruce Lee
Robiłam. Właśnie tak od 2013 roku robię morfologię, hormony tarczycy, badanie ogólne moczu i glukozę i wszystko w normie. Jednak samopoczucie fatalne. Dodam ze mam dawkę ruchu, czasami bardziej regularna, czasami mniej, wiadomo jak to w życiu. Jednak nie czuje poprawy przy większej ilości ruchu i powietrza, ciagle jestem zmęczona. Kawy tez nie pije jakoś szczególnie dużo, czasami jedna, czasami dwie, czasami wcale.
Masz problemy, watpliwosci, przebadaj sie. Nie masz nic do stracenia. Na poczatek mozesz zrobic badania krwi, IgA calkowite oraz przeciwciala przeciw transglutaminazie w klasie IgA. Do tego morfologia (anemia?). Badania jakby co mozesz zrobic bez skierowania w kazdym laboratorium, koszt chyba ok. 100 pln.
Zawsze lepiej jest się zbadać niż się zastanawiać. Najlepiej skonsultuj z lekarzem badania, które zrobić, by potwierdzić lub wykluczyć celiakię. Życzę cierpliwości i trafienia na dobrego lekarza, który nie będzie bagatelizował Twoich objawów i niepokoju.
Piękne są tylko chwile...