CZy możliwe że choroba mi przeszła?

Celiakia z medycznego punktu widzenia.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Sonia18
Nowicjusz
Nowicjusz

CZy możliwe że choroba mi przeszła?

Post autor: Sonia18 »

Zjadłam nie dawno produkt którego nie powinnam i wogóle meni nei bolał bruch ani nic nagle nabrałam apytetytu ale czy to mzliwe że choroba mi przeszła? jesli nie to cyz mogę się z niej wyleczyć????miałam też wyspke na brzuchu i myslałam ze to z tego ze zjadłam zl.y produkt ale pewnego dnai zauważyłam że nei ma tej wysypki aż po zie dzisiejszy
sonia18
Awatar użytkownika
kabran
-#Moderator
-#Moderator

Post autor: kabran »

No, miejsce niezbyt dobre, to dział o produktach, nie o chorobie, może Admin zrobi z tym porządek....
Sonia18 pisze:czy to mzliwe że choroba mi przeszła?
Nie, to nie jest możliwe. (Zakładam, że masz celiakię, a nie alergię, bo przypominam że to 2 różne choroby). Natomiast jest jak najbardziej możliwe, a nawet prawie pewne, że po zjedzeniu czegoś glutenowego nie będziesz miała objawów. Osoby z celiakią często nie mają objawów nawet w trakcie półrocznej prowokacji. Ale to, że nie bolał Cię brzuch albo że nie miałaś wysypki, nie znaczy, że gluten nie masakruje Ci kosmków w jelicie... Jeśli zrezygnujesz z trzymania diety, to objawy w końcu się pokażą, może nie tak widoczne jak wysypka: osteoporoza, anemia i mnóstwo innych, o nowotworach i zaburzeniach płodności nie wspominając... Poczytaj trochę, tylko znając swoją chorobę możesz dobrze o siebie dbać.
I jeszcze prośba - nie dubluj swoich postów, jeśli ktoś ma Ci odpowiedzieć to odpowie. Ale nie zaśmiecajmy Forum...
Ostatnio zmieniony pn 10 lip, 2006 16:27 przez kabran, łącznie zmieniany 1 raz.
The quickest way to an enemy's heart is through his ribcage.
Nie, nie jestem lekarzem... I mam Crohna.
Obrazek
Awatar użytkownika
Patka
Bardzo Aktywny Forumowicz

Post autor: Patka »

mnie także przez dwa lata nie było ... mam postać skąpoobjawową celiaki (Ty pewnie też) i zaleczone kosmki przez długie trzymanie diety po 3 latach zaczęła sie masakra jelita nie dawały rady ... Kabran napisała co było dalej ....
Awatar użytkownika
vixi

Post autor: vixi »

przecież jak ktoś jest w wieku dorosłym to organizm nie reaguje już tak gwałtownie jak u dzieci...ludzie nie myślcie że jak bo ugryzieniu chleba nie zwijacie się z bólu to choroba minęła...
"...żyj z całych sił i uśmiechaj się do ludzi - bo nie jesteś sam. Niech dobry Bóg zawsze cię za rękę trzyma..."
Awatar użytkownika
vixi

Post autor: vixi »

zbyt pieknie i nierealnie.,.niestety
"...żyj z całych sił i uśmiechaj się do ludzi - bo nie jesteś sam. Niech dobry Bóg zawsze cię za rękę trzyma..."
Rozalia
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: Rozalia »

U mnie celiekię odkryto w 11 miesiącu życia a dziś mam 21 lat i od tamtej pory jestem na diecie bezglutenowej. W 15 roku życia przed wykonaniem biopsji na 3 miesiące dieta bezglutenowa zostałą u mnie odstawiona
Prez ten czas praktycznie wogóle nie zauważyłam jakichkolwiek zmian w swoim organiźmie
a mimo to badanie wykazało III stopień zaniku kosmków jelitowych
Ja już oswoiłam się z myślą że ta choroba jest poprostu nieuleczalna
ODPOWIEDZ