Przeciwciała na diecie bezglutenowej
Moderator: Moderatorzy
Przeciwciała na diecie bezglutenowej
W połowie marca została u mnie zdiagnozowana celiakia + dodatkowo bakteria Helicobacter pylori (usunięta z organizmu po 2 kuracji antybiotykowej dopiero w maju). Od marca jestem na bezglutenowej diecie. Przestrzegam ją naprawdę restrykcyjnie. Kupuję tylko produkty z przekreślonym kłosem. Unikam niepewnych potraw i produktów. Po 5 miesiącach bez glutenu wykonałem badania krwi pod kątem przeciwciał i ku mojemu zdziwieniu nie uległy one poprawie: Przeciwciała w kl. IgA - dodatni (ponad 200), P/c. p. endomysium (EmA) IgA - dodatni. Wyniki w marca były analogiczne... Czy orientujecie się czy to normalne? Czy przeciwciała mogą się utrzymywać w organizmie, aż tak długo? Wizytę u gastroenterologa mam co prawda w przyszły wtorek, ale wyniki mocno mnie zaskoczyły, stąd wpis. Morfologia z miesiąca na miesiąc lepsza, hemoglobina już prawie w normie, żelazo się odbudowuje, ferrytyna również, gastrycznie czuję się zdecydowanie lepiej, przez 5 m-cy przybrałem na wadze 12 kilo, brak biegunek czyli niby wszytsko ku dobremu z wyjątkiem tych przeciwciał. Totalnie nie wiem o co chodzi... Z góry dziękuję za informacje zwrotne.
- pleomorfa
- Bardzo Stary Wyjadacz :)
- Posty: 3797
- Rejestracja: wt 29 paź, 2013 06:56
- Lokalizacja: Polska
Re: Przeciwciała na diecie bezglutenowej
>200 nie możemy stwierdzić czy jest to wartość 2000, 1000 czy 300. Dlatego nie trzeba się przejmować, że po tak krótkim czasie przeciwciała nie są poniżej. Nie wiemy jaka była wartość wyjściowa.
Przeciwciała mogą się normalizować nawet 2 lata, więc nie ma się czym przejmować.
Przeciwciała mogą się normalizować nawet 2 lata, więc nie ma się czym przejmować.
Jeśli tracisz pieniądze, nic nie tracisz. Jeśli tracisz zdrowie, coś tracisz. Jeśli tracisz spokój, tracisz wszystko. - Bruce Lee