Zamiast powitania trochę o moich dolegliwościach
Moderator: Moderatorzy
Re: Zamiast powitania trochę o moich dolegliwościach
DGP mozesz spokojnie odpuscic, tramsglutaminaza i endomysium wystarcza.
Oto wyniki.
Pytanie czy coś jest na rzeczy.
Pytanie czy coś jest na rzeczy.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
"Coś" jest, wynik pozytywny w klasie IgA.
Czyli teraz gastroskopia z poborem wycinków jelita?
A jesteś na diecie bezglutenowej? Masz jakiegoś gastrologa, który to widział?
Na diecie byłem, ale od kilku tygodni nie jestem. Chciałem sprawdzić swoje samopoczucie. Gastrologa na razie nie odwiedziłem.
Myślałem by najpierw zrobić badania i gastroskopię.
Myślałem by najpierw zrobić badania i gastroskopię.
Badania w kierunku celiakii maja sens wyłącznie na długotrwałej normalnej diecie, z glutenem.
Prowokacja glutenem wg Hozyasza to ok. 0,5 g glutenu na kg masy ciała pacjenta na dobę przez 3-6 miesięcy.
Wg innych zaleceń powinna trwać 3 miesiące, albo do wystąpienia objawów, ale nie krócej niż 4-6 tygodni.
Dieta powinna dostarczać 10-15g glutenu na dobę, najlepiej w 3 posiłkach (Husby i wsp., JPGN, 2012; Murch i wsp., Arch Dis Child 2013; Rubio-Tapia; Am J Gastroenterol 2013).
1 kromka chleba pszennego to ok. 2-2.5 gramów glutenu.
Prowokacja glutenem wg Hozyasza to ok. 0,5 g glutenu na kg masy ciała pacjenta na dobę przez 3-6 miesięcy.
Wg innych zaleceń powinna trwać 3 miesiące, albo do wystąpienia objawów, ale nie krócej niż 4-6 tygodni.
Dieta powinna dostarczać 10-15g glutenu na dobę, najlepiej w 3 posiłkach (Husby i wsp., JPGN, 2012; Murch i wsp., Arch Dis Child 2013; Rubio-Tapia; Am J Gastroenterol 2013).
1 kromka chleba pszennego to ok. 2-2.5 gramów glutenu.
To jest sens robic gastroskopię czy nie?
Nie jestem lekarzem, na pewno nie sensu jej robić jeśli majstrowało się dłużej przy diecie
odpowiedź wyżej ile należy być na prowokacji, by była szansa na wiarygodną diagnostykę.

Czyli minimum miesiąc na glucie a najlepiej dłużej.
No to u mnie jest już nawet ponad dwa. Co prawda czasem skubnę cos bezglutenowego, ale to zdecydowana mniejszość wśród tego co jem.
No to u mnie jest już nawet ponad dwa. Co prawda czasem skubnę cos bezglutenowego, ale to zdecydowana mniejszość wśród tego co jem.