Objawy u bezmlecznych

Celiakia z medycznego punktu widzenia.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Meg
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: Meg »

Ja mam pytanie do Kwiatka, mianowicie wiem, że jesteś bezmleczna, więc: czy masz jakieś dziwne stany alergiczne (bóle głowy) jak zjesz np wafle ryżowe sonko oblane polewa czekoladową gorzką. Zastanawia mnie to, czy u innych osób bezmlecznych występują objawy nietolerancji, jak zjedzą coś co może zawierać śladowe ilości białek mlecznych. Proszę o odp. O:)
Awatar użytkownika
Młoda_17
Aktywny Nowicjusz
Aktywny Nowicjusz

Post autor: Młoda_17 »

hej:)Ja też jestem bez mleczna jeśli ci nie przeszkadza to mogę ci pomóc:):)mi mleko powoduje wysypkę na skórze i biegunkę....wiec raczej radze nie ryzykować picia mleka i jeść produkty mleczne....
Awatar użytkownika
kfiatek
-#Moderator
-#Moderator

Post autor: kfiatek »

Meg pisze:Ja mam pytanie do Kwiatka, mianowicie wiem, że jesteś bezmleczna, więc: czy masz jakieś dziwne stany alergiczne (bóle głowy) jak zjesz np wafle ryżowe sonko oblane polewa czekoladową gorzką. Zastanawia mnie to, czy u innych osób bezmlecznych występują objawy nietolerancji, jak zjedzą coś co może zawierać śladowe ilości białek mlecznych. Proszę o odp. O:)
Nie, nie mam żadnych dziwnych stanów po waflach sonko w gorzkiej czekoladzie.
Ja ostatnio dość intensywnie żyję, teraz na przykład trochę padam na pyszczek ze zmęczenia i może czegoś nie zrozumiałam, ale mam wrażenie, że trochę mieszasz pojęcia. Czy chodzi ci o alergię na mleko czy o nietolerancję? Bo to są chyba 2 różne sprawy, tak jak celiakia i alergia na gluten. U mnie problemem nie są białka mleka (alergia na białka mleka) tylko nietolerancja laktozy. Jak mi to tłumaczył dr. Dziechciarz na Dniu Celiakii, polega to na niedoborze enzymu trawiącego laktozę. Czyli, obrazowo mówiąc, jak się najem czegoś z mlekiem, to mogę sobie równie dobrze zamieszkać w toalecie :( Teoretycznie istnieje enzym laktaza w kapsułkach, tylko problem z nim polega na tym, żę nie ma czegoś takiego jak określone dawkowanie, a metodę prób i błędów porzuciłam, bo nie miałam siły się dłużej z tym męczyć.
"Denerwować się - to karać własne ciało za głupotę innych"
ODPOWIEDZ