Z tego co czytalam, gluten nie przenika do mleka matki. Dlatego dzieci karmione piersią sa naturalnie na diecie bezglutenowej. Natomiast białka mleka (oraz wiele innych alergenów) owszem, przenikają.halszka pisze:Tak, oczywiście, że przenika. A może być jeszcze np.w kosmetykach dla dorosłych i dzieci. Znam matkę, która w czasie karmienia musiała wykluczyć gluten ze swojego pożywienia, ze względu na biegunki u dziecka i zlecił jej to lekarz. Jej starsze dziecko też było wcześniej na diecie bg i to było powodem obaw, że i młodsze może mieć problemy o podobnym charakterze.sisi pisze: niewiem jaki to ma związek zwłaszcza że do 6go karmiłam wyłącznie piersią a biegunki miała od urodzenia!
No chyba że gluten przenika przez pokarm matki :?
*maluchy na diecie*
Moderator: Moderatorzy
- Grażyna
- Aktywny Forumowicz
- Kontakt:
- GosiaM
- Bardzo Aktywny Forumowicz
Sissi, czy z tymi wynikami to chodzi o wczorajszą środę? masz już je? jakie są?sisi pisze:Mam jednak nadzieje, że w środę wyniki badań mojej córki okażą się prawidłowe [-o<
- Moja córcia już 15! lat na diecie...
- Polskie Stowarzyszenie Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej
- Beata Bylina
- Aktywny Forumowicz
- olcia13-61
- Aktywny Nowicjusz
Hm. To jak mam rozumieć teorię immunologiczą i wirusową według artykułu:Agniesia pisze:
Tak dla potomnych Celiakia to chorobo genetycznaNie nabywana z wiekiem
"O chorobie - Przyczyny:
Pytanie to pozostaje na razie bez odpowiedzi, ponieważ nie wiadomo jaki jest mechanizm uszkadzającego działania glutenu na śluzówkę jelita. Obecnie równoprawne są są cztery hipotezy wyjaśniające istotę tej choroby:
teoria immunologiczna - przyczyną zaburzeń jest alergia (uczulenie) na gluten, a miejscem reakcji alergicznej jest śluzówka jelita. Poparciem dla tej teorii jest obecność przeciwciał antygliadynowych u osób chorych, nie przestrzegających diety.
teoria toksyczna - przyczyną choroby jest wrodzony i dziedziczny brak enzymu jelitowego rozkładającego gluten. Nierozłożony gluten działa toksycznie doprowadzając do uszkodzeń i zaniku kosmków jelitowych.
teoria wirusowa - za etiologią wirusową choroby, przemawia podobieństwo fragmentu sekwencji aminokwasowej białka ludzkiego adenowirusa typu 12 i frakcji a-gliadyny.
teoria wady błony komórkowej enterocytów - błona komórek okrywających kosmki jelitowe ma nieprawidłową budowę, gluten działa na komórkę toksycznie - komórki giną i dochodzi do zaniku kosmka. Według tej teorii wada ta jest wrodzona."
Aleksandra
- Małgorzata
- -#Moderator
- anakon
Tak na marginesie, mysle, ze medycyna nigdy nie jest w 100% pewna czegokolwiek...niestety, albo na szczescie. Chocby nieszczesna choroba wrzodowa, mnie zawsze uczono zwiazkow przyczynowo-skutkowych miedzy sklonnosciami psychicznymi a wrzodami, a lekarze sie pod tym podpisywali, dzis juz twerdza, ze to bakteria, a prawd pewnie jak zwykle lezy po srodku.
witam jestem tu pierwszy raz i mam 14 miesiecznego syna jest na diecie bezglutenowej bezmlecznej i bezjajecznej chciala bym prosic o przepisy na obiadki i przekaski
[ Dodano: Sro 06 Gru, 2006 20:06 ]
[quote="sisi"]Witam
Moja Marcia ma 13msc, za tydzień poznamy wyniki z krwi w kierunku celiakii
Z miłą chęcią poznam osoby majace dzieciaczki w podobnym wieku (córka jest na diecie bezmlecznej, bezglutenowej)
Mam wiele pytań ale ponieważ to mój pierwszy post nie bardzo wiem co,gdzie i kiedy napisac witam tez ma syna 14 miesiecy jest na diecie bezglutenowej i bezmlecznej i bezjajecznej moze masz jakies przepisy na obiadki lub przekaski agnieszka
[ Dodano: Sro 06 Gru, 2006 20:10 ]
witam sisi mam na imie agnieszka
[ Dodano: Sro 06 Gru, 2006 20:06 ]
[quote="sisi"]Witam

Moja Marcia ma 13msc, za tydzień poznamy wyniki z krwi w kierunku celiakii
Z miłą chęcią poznam osoby majace dzieciaczki w podobnym wieku (córka jest na diecie bezmlecznej, bezglutenowej)
Mam wiele pytań ale ponieważ to mój pierwszy post nie bardzo wiem co,gdzie i kiedy napisac witam tez ma syna 14 miesiecy jest na diecie bezglutenowej i bezmlecznej i bezjajecznej moze masz jakies przepisy na obiadki lub przekaski agnieszka
[ Dodano: Sro 06 Gru, 2006 20:10 ]
witam sisi mam na imie agnieszka
agnieszka
Nie, wykluczonej nie ma ale miała podejrzenie muko jeszcze kiedy była u mnie w brzuszku (zła przezierność jelit u płodu )Beata Bylina pisze:Czy Twoje dziecko ma wykluczoną mukowiscydozę
Wówczas badania u mnie i u męża wykluczyły nasze nosicielstwo.
A mogę dociec dlaczego pytasz??
Może ona mieć coś wspólnego z opisanymi przeze mnie objawami??
Każdemu lekarzowi wspominam o podejrzeniu z okresu płodowego ale jak dotąd wszyscy każą mi być spokojną i się nie przejmować!!
A ja Wam napiszę, że w poniedziałek kładziemy się z Marcią do kliniki gastroenterologii i alergoligii.
Wszystkie powyższe objawy nadal się za małą ciągną!!
Celiakie z badań krwi niby wykluczono ale kiedy jest na diecie to nawet ciut przytyć potrafi a jak jej wprowadziłam gluten to wciąż waga spadała

Do tego zatrzymała się w rozwoju i miewa dużo częstsze ataki
(silne przykurcze stopy, zdarza się również ale rzadziej jej wiotkość)
Testy skórne ma prawidłowe
Jedyna niepokojaca rzecz jaka dotychczas wyszła nam w badaniach to krew utajona w kale (powtórzona 2x w odstępie miesiąca)
Na skierowniu lekarz napisał między innymi podejrzenie celiakii.
[ Dodano: Pią 08 Gru, 2006 19:41 ]
szymon-74 kiedy urodził się Twój synek??
Moja Marta jest z 4go października
- Grażyna
- Aktywny Forumowicz
- Kontakt:
Każdy z Was ma trochę racji. Celiakia występuje rzeczywiście u osób z genetyczną predyspozycją. Ponieważ jednak choroba rozwija się jedynie u 10% spośród tych którzy posiadają "odpowiednie geny", dlatego powstało parę hipotez usiłujących wyjaśnić dlaczego tak jest.
Jedną z nich jest hipoteza akcentująca wpływ czynników środowiskowych (hipoteza ta sugeruje, że do przełamania tolerancji na gluten może dojść u osób predestynowanych genetycznie w trakcie pobudzenia układu immunologicznego (np. w czasie infekcji przewodu pokarmowego, po zabiegach operacyjnych, długotrwały stres) lub w czasie wzmożonej przepuszczalności nabłonka (u niemowląt, w trakcie biegunek infekcyjnych, u kobiet ciężarnych).
Ponieważ nie wszystkie przypadki ujawnienia sie celiakii można wyjaśnić za pomocą tej teorii, wysunięta została jeszcze jedna - teoria autoimmunologiczna. Za tym, że u podłoża zmian zachodzących w jelitach w celiakii kryją się procesy autoimmunologiczne, przemawiają (między innymi) takie fakty jak: współwystępowanie chorób autoimmunologicznych (np. choroby tarczycy), objawy pozajelitowe, obecność swoistych autoprzeciwciał (przeciwretikulinowych ARA, przeciwendomysium Ema, przeciw tkankowej transglutaminazie tTG), obecność innych przeciwciał (np. przeciwtarczycowych, przeciw kardiolipinie).
Na podstawie artykułu "Celiakia - od patogenezy do leczenia" prof. Jerzego Kruszewskiego (Alergia 1/8 2001)
[ Dodano: Pią 08 Gru, 2006 20:18 ]
Jedną z nich jest hipoteza akcentująca wpływ czynników środowiskowych (hipoteza ta sugeruje, że do przełamania tolerancji na gluten może dojść u osób predestynowanych genetycznie w trakcie pobudzenia układu immunologicznego (np. w czasie infekcji przewodu pokarmowego, po zabiegach operacyjnych, długotrwały stres) lub w czasie wzmożonej przepuszczalności nabłonka (u niemowląt, w trakcie biegunek infekcyjnych, u kobiet ciężarnych).
Ponieważ nie wszystkie przypadki ujawnienia sie celiakii można wyjaśnić za pomocą tej teorii, wysunięta została jeszcze jedna - teoria autoimmunologiczna. Za tym, że u podłoża zmian zachodzących w jelitach w celiakii kryją się procesy autoimmunologiczne, przemawiają (między innymi) takie fakty jak: współwystępowanie chorób autoimmunologicznych (np. choroby tarczycy), objawy pozajelitowe, obecność swoistych autoprzeciwciał (przeciwretikulinowych ARA, przeciwendomysium Ema, przeciw tkankowej transglutaminazie tTG), obecność innych przeciwciał (np. przeciwtarczycowych, przeciw kardiolipinie).
Na podstawie artykułu "Celiakia - od patogenezy do leczenia" prof. Jerzego Kruszewskiego (Alergia 1/8 2001)
[ Dodano: Pią 08 Gru, 2006 20:18 ]
Przepraszam, że odpowiadam dopiero teraz, ale nie zauważyłam twojego pytania. Dużo czytam na temat celiakii (piszę teraz pracę semestralną na ten temat) - i nie pamiętam. Ale na chłopski rozum, dlaczego tak ważne jest kiedy wprowadzamy gluten do diety dziecka? Bo mleko matki jest bezglutenowe!halszka pisze:Hmm, myślę, że to temat tak ważny dla matek, że wart jest dokładnego sprawdzenie. Gdzie czytałaś o tym?
"Mleko matki jest bezglutenowe"
W tym temacie jestem laikiem ale nie zgodze się z w/w zdaniem!
Córce do diety włączyłam gluten w wieku skończonych 10msc a objawy nietolerancji glutenu miała od urodzenia - pomimo iz pół roku była wyłącznie karmiona piersią
I jest to opinia lekarzy z Kliniki gastroenterologii, alergologii i zywienia dzieci małych, w której spędziliśmy ostatnio na diagnostyce całe 2tyg.
W tym temacie jestem laikiem ale nie zgodze się z w/w zdaniem!
Córce do diety włączyłam gluten w wieku skończonych 10msc a objawy nietolerancji glutenu miała od urodzenia - pomimo iz pół roku była wyłącznie karmiona piersią
I jest to opinia lekarzy z Kliniki gastroenterologii, alergologii i zywienia dzieci małych, w której spędziliśmy ostatnio na diagnostyce całe 2tyg.
- GosiaM
Nie bardzo rozumiem... jak mleko matki, która spożywa gluten może być bezglutenowe? jakoś mi to nie bardzo pasuje...Grażyna pisze: Bo mleko matki jest bezglutenowe!
- Moja córcia już 15! lat na diecie...
-
- Aktywny Forumowicz