Gwałtowna reakcja na przyprawione jedzenie

Celiakia z medycznego punktu widzenia.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
matheza
Nowicjusz
Nowicjusz

Gwałtowna reakcja na przyprawione jedzenie

Post autor: matheza »

Tak, wiem, o glutaminianianie jest wiele na naszym forum :)
Ja jednak jestem w sytuacji, w ktorej zjedzenie zwykłej bułki nie powoduje biegunki, natomiast zjedzenie miesa w przyprawach zmusza mnie kilka razy w ciagu doby do wizyty w toalecie. Jestem niemal pewna tego zwiazku, bo dokladnie obserwowalam co jem i jakie sa skutki trawienia tego. Dodam, ze nigdy nie potwierdzono u mnie celiakii (kosmki prawidlowe, brak przeciwcial), a doprawione potrawy jadam od czasu do czasu (i konczy sie to tak, jak sie konczy :( )

Czy ktos tez tak ma?
Czy powinnam z tym isc do gastrologa? Czy moze do alergologa?

Mam nadzieje, ze ktos bediz mogl mi cos podpowiedzic :) Z góry dziękuję :)
Awatar użytkownika
Rafal_tata
-#Moderator
-#Moderator

Post autor: Rafal_tata »

Wiele Ci nie pomogę, ale...
Jak bardzo musi być przyprawnione jedzenie w Twoim wypadku, żeby spowodować reakcję? Nie mam celiakii (tzn. nie badałem się), ale mam podobnie - jak zjem coś bardzo ostrego zaczyna się kosmos - gorączka 38°C, ból brzucha taki, że muszę leżeć i mega-biegunka. Ale dotyczy to ostrych przypraw. U Ciebie wszystkich?
Awatar użytkownika
dmx
Forumowicz
Forumowicz

Post autor: dmx »

Mnie się po niektórych przyprawach zmienia nastrój, kręci w głowie, a nawet śnią koszmary (gdy zjem coś bardzo ostrego).
Przy dużych ilościach ziół zdarza mi się częściej niż zwykle chodzić do toalety, ale nie zawsze. Trudno przewidzieć reakcję brzuszka :wink:
matheza
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: matheza »

Cos w tej przyprawie musialo byc nie tak, bo od tygodnai prosze o nieprzyprawianie i jest dobrze. Moi znajomi bez problemu jedza te przyprawe i twierdza, ze jest ok, choc faktycznie ma ostrawy smak. Jak mi sie jeszcze kiedys cos takeigo przydarzy, to chyba poprosze kuchnie o informacje co to za przyprawa...
ODPOWIEDZ