cukrzyca i celiakia

Celiakia z medycznego punktu widzenia.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
gundi
Aktywny Nowicjusz
Aktywny Nowicjusz

cukrzyca i celiakia

Post autor: gundi »

mam cukrzyce i celiakie
czy kogoś to samo spotkało?
liwia to ja
Awatar użytkownika
Sheep
-#Moderator
-#Moderator

Post autor: Sheep »

Kochana, jest bardzo dużo informacji na ten temat.
Zanim napiszesz, przeszukaj forum - na górze pod logo jest opcja szukaj
Obrazek
Awatar użytkownika
Agniesia
-#Administrator
-#Administrator

Post autor: Agniesia »

Dzięki Sheep, właśnie miałam to samo napisać. Inaczej całkowicie zaśmiecimy nasze forum [-X
Obrazek
Awatar użytkownika
edyta
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz

Post autor: edyta »

Wiem, że cię odsyłają gdzie indziej ... ja napiszę ci tylko, że spotkałam kiedyś w przychodni chłopca który miał to i to i podobno nie jest to żadkością i często to właśnie cukrzyca jest następstwem brraku ldiagnozy i leczenia w kierunku celiakii.
mamuśka Mariuszka
mama Mateusza
Aktywny Nowicjusz
Aktywny Nowicjusz

do Gundi

Post autor: mama Mateusza »

cześć Gundi,

mój synek również choruje na cukrzycę i celiakię (cukrzyca od 1 roku życia, celiakia rozpoznana w wieku 3,5 lat - teraz ma 5).

Na forum wiem o tylko jednej osobie, która zetknęła się z obiema chorobami, ma dwoje dzieci nimi dotkniętych, natomiast od diabetologa słyszę, że u coraz większej ilości osób rozpoznaje się obie choroby (jak pewnie wiesz, diabetyków przesiewowo bada się w kierunku celiakii).

pozdrowienia,

mm
Awatar użytkownika
edyta
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz

Post autor: edyta »

Takie badania na szerszą skalę, uratowałyby pewnie niejednego od poważniejszych chorób :)
mamuśka Mariuszka
Awatar użytkownika
vixi
Bardzo Aktywny Forumowicz

Post autor: vixi »

tak tylko po pierwsze brak informacji a po drugie jakoś zawsze w naszym kraju nie ma na to pieniędzy - katastrofa...
"...żyj z całych sił i uśmiechaj się do ludzi - bo nie jesteś sam. Niech dobry Bóg zawsze cię za rękę trzyma..."
especial4u
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: especial4u »

ja także mam cukrzyce i celiakię ,tarczyca jeszcze lubi sie dołączyć to tych chorób ,narazie u mnie jej brak (chyba) jak to mówią nie ma zdrowych ,są tylko nie przebadani ;p
Awatar użytkownika
Małgorzata
-#Moderator
-#Moderator

Post autor: Małgorzata »

Udowodniono, że cukrzyca typu I i celiakia współistnieją ze sobą - ok. 10 % osób z cukrzycą ma celiakię...
Ale czy to jest powszechna informacja i czy coś się rutynowo robi w tym kierunku???
:evil:
Obrazek
moniśka
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: moniśka »

W lepszych przychodniach diabetologicznych normą jest aby zbadać cukrzyka na przeciwciała celiakii. U nas właśnie podczas badań kontrolnych wyszło, że synek jest dodatkowo chory na celiakię. Miał nie całe 2 latka jak zachorował na cukrzycę, teraz ma 5,5 roku i dołączyła do nas celiakia...
Monika M. - Mama Damianka chorego na cukrzycę i celiakię...
*Andzia*
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: *Andzia* »

Witam :) Mój synek na cukrzyce choruje od 3 lat,a celiakie stwierdzono po pół roku,czyli prawie równocześnie.Badania w kierunku celiaki były robione podczas przyjęcia na oddział na cukrzyce.Pozdrawiam
Synek z celiakią od 2003
Awatar użytkownika
anakon

Post autor: anakon »

Mysle, ze nasza wiedza nt diety i jej meandrow moze przyniesc sporo pozytku zarowno chorym na cukrzyce typu I i chorym na autyzm. Tak wiec gdzies w przyszlosci pomiedzy stowarzyszeniami tego typu mozliwe jest zawiazanie wspolpracy w celu wymiany doswiadczen. Oczywiscie nie ma reguly by kazdy z tego typu schorzeniem byl celiakiem, ale tez w momencie wykrycia choroby czesto zastosowanie diety bezglutenowej pozwala szybciej wrocic organizmowi do funkcjonowania na w miare normalnym poziomie.
ODPOWIEDZ