wyniki badań
Moderator: Moderatorzy
wyniki badań
do usuniecia
Ostatnio zmieniony pt 01 gru, 2006 21:58 przez szymonc, łącznie zmieniany 1 raz.
Podepnę się pod pytanie, bo nie chcę tak na początek mnożyć tematów 
Przeszukałam Internet, to forum i inne dostępne materiały i nie znalazłam odpowiedzi na pytanie takie:
Czy wynik badania
Transglutaminaza tkankowa IgA metodą ELISA 2.07 Index przy wartościach wg normy:
wynik ujemny < 0.9
wynik dodatni > 1.1
wynik wątpliwy 0.9-1.1
to dużo/mało i czy świadczy o celiakii? Czy tacy "rasowi" celiacy mają ten wynik nie wiem... 20.7? 207.7?
Nie ma przy wynikach żadnych jednostek, więc w zasadzie nie mam odniesienia
Bo badanie zlecał jeszcze lekarz rodzinny, a gastrolog dopiero w styczniu - osiwieję jednak, osiwieję jak nic....

Przeszukałam Internet, to forum i inne dostępne materiały i nie znalazłam odpowiedzi na pytanie takie:
Czy wynik badania
Transglutaminaza tkankowa IgA metodą ELISA 2.07 Index przy wartościach wg normy:
wynik ujemny < 0.9
wynik dodatni > 1.1
wynik wątpliwy 0.9-1.1
to dużo/mało i czy świadczy o celiakii? Czy tacy "rasowi" celiacy mają ten wynik nie wiem... 20.7? 207.7?
Nie ma przy wynikach żadnych jednostek, więc w zasadzie nie mam odniesienia

Bo badanie zlecał jeszcze lekarz rodzinny, a gastrolog dopiero w styczniu - osiwieję jednak, osiwieję jak nic....

i ja sie podpinam, bo nie wiem, czy watek, gdzie pisalam, ktos czyta jeszcze...
mialam robione badania, ktorych wyniki wygladaja tak:
przeciwciala przeciwko endomysium IgA: -
przeciwciala przeciwko gliadynie IgA: -
przeciwciala przeciwko endomysium IgG: -
przeciwciala przeciwko gliadynie IgG: +
wizyta u lekarza dopiero na poczatku stycznia, wiec...
co teraz? co oznacza wynik dodatni, jaki mi wyszedl? czy bedzie konieczna biopsja? inne badania?
moze ktos doswiadczony napisac cos madrego? [-o<
mialam robione badania, ktorych wyniki wygladaja tak:
przeciwciala przeciwko endomysium IgA: -
przeciwciala przeciwko gliadynie IgA: -
przeciwciala przeciwko endomysium IgG: -
przeciwciala przeciwko gliadynie IgG: +
wizyta u lekarza dopiero na poczatku stycznia, wiec...
co teraz? co oznacza wynik dodatni, jaki mi wyszedl? czy bedzie konieczna biopsja? inne badania?
moze ktos doswiadczony napisac cos madrego? [-o<
No raczej tak... Żeby stwierdzić (lub wykluczyć ostatecznie) celiakię, bez biopsji raczej się nie obędzie. Jest to po prostu niezbędne do dokładnej diagnozy. A wynika z faktu, że nie wszyscy ludzie mają podwyższony poziom przeciwciał przy jednoczesnym zaniku kosmków (w stopniu świadczącym o celiakii). Z tego, co się orientuję, to właśnie wynik biopsji jest najbardziej wiarygodnym i miarodajnym badaniem.meggos pisze:czy bedzie konieczna biopsja?
@Natko_ - jak dla mnie, wynik jest dodatni... Ale nie jestem lekarzem.
wreszcie jakis odzew - kabran, dziekuje!
rozumiem, ze bez biopsji sie nie obejdzie (pewnie lekarz mi zleci jej zrobienie). czy obecnosc przeciwcial przeciwko gladynie IgG - jak u mnie - nic nie oznacza? jesli cos znaczy, to co? przepraszam, jesli zadaje glupie pytania, jestem "swieza" w tej kwestii, domniemany problem "glutenowy" pojawil sie u mnie nagle i niedawno...
jakie badania, oprocz biopsji, moze mi kazac zrobic jeszcze dodatkowo lekarz? na co mam sie przygotowac?
moje ostatnie wyniki morfologii sa dziwne. najbardziej niepokojace jest to, ze od kilku miesiecy utrzymuje mi sie niski poziom MCHC i neurofili, natomiast RDW-CV - co by to mialo nie oznaczac... (bo ni wim :? ) - jest nieco powyzej normy.... jak do tej pory lekarze to ignorowali - zawze zbywali mnie, ze jakis pewnie stan zapalny przejsciowy - nie ma co sie przejmowac. ale kilka miesiecy?? lekarz, ktory pokierowal mnie na oznaczenie przeciwcial zwrocil uwage na ta morfologie.
no i dodatkowo objawy(nie tylko "od-brzuchowe") wszystkie razem wziete do kupy... boje sie normalnie.
mam juz zdiagnozowany refluks i niezyt zoladka...
rozumiem, ze bez biopsji sie nie obejdzie (pewnie lekarz mi zleci jej zrobienie). czy obecnosc przeciwcial przeciwko gladynie IgG - jak u mnie - nic nie oznacza? jesli cos znaczy, to co? przepraszam, jesli zadaje glupie pytania, jestem "swieza" w tej kwestii, domniemany problem "glutenowy" pojawil sie u mnie nagle i niedawno...
jakie badania, oprocz biopsji, moze mi kazac zrobic jeszcze dodatkowo lekarz? na co mam sie przygotowac?
moje ostatnie wyniki morfologii sa dziwne. najbardziej niepokojace jest to, ze od kilku miesiecy utrzymuje mi sie niski poziom MCHC i neurofili, natomiast RDW-CV - co by to mialo nie oznaczac... (bo ni wim :? ) - jest nieco powyzej normy.... jak do tej pory lekarze to ignorowali - zawze zbywali mnie, ze jakis pewnie stan zapalny przejsciowy - nie ma co sie przejmowac. ale kilka miesiecy?? lekarz, ktory pokierowal mnie na oznaczenie przeciwcial zwrocil uwage na ta morfologie.
no i dodatkowo objawy(nie tylko "od-brzuchowe") wszystkie razem wziete do kupy... boje sie normalnie.
mam juz zdiagnozowany refluks i niezyt zoladka...

nie bój się ja jestem po refluksie przepuklinie i zapaleniu dwunastnicy - jest nieźle - gastroskopia pomoze w nie leczeniu na ślepono i dodatkowo objawy(nie tylko "od-brzuchowe") wszystkie razem wziete do kupy... boje sie normalnie.

u mnie niestety testy z krwi nie okazały się miarodajne i dopiero bjopsja dała wynki - dobrze wiedzieć na czym sie stoi

trzymam kciuki bedzie dobrze
Kabran - dzięki
To już wiem, bo u lekarza zlecającego byłam. Tak tylko gdybam, czy może ten wynik jest taki wiesz "light", że może świadczyć o przejściowych kłopotach albo co, bo nie mam odniesienia - czy pozostali celiacy mają tylko taki zapis jak np Meggos - czyli +/- ? Czy macie jakieś wartości, jednostki?
Jak nic nie znajdę, to do laboratorium wykonującego zadzwonię, spróbuję podpytać, ale nie chcę wyjść na jakąś "ciekawską" - w sumie do 10.01 zostało niewiele, ale im dłużej jestem sama z tą myślą, tym mi kurka trudniej

Jak nic nie znajdę, to do laboratorium wykonującego zadzwonię, spróbuję podpytać, ale nie chcę wyjść na jakąś "ciekawską" - w sumie do 10.01 zostało niewiele, ale im dłużej jestem sama z tą myślą, tym mi kurka trudniej