Diagnozowanie celiakii u małych dzieci

Celiakia z medycznego punktu widzenia.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
-ania-
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz

Post autor: -ania- »

sisi pisze:"Położyć się do szpitala" w moim rozumienu równa się z kilkudniowym pobytem w szpitalu
Podstawowe badania to zwykle nie mniej niz 3 dni!
Dokładnie. Wtedy zdążą zrobić i krew i biopsję. A co do znieczulenia u małych dzieci, to nie mam rozeznania. Ja miałam biopsję jako dorosła kobieta "na żywca" ;) i....miło nie było. Wydaje mi się, że jeśli można skorzystać ze znieczulenia, to nie ma co dziecka narażać na niepotrzebne cierpienia. Ale czy wystarczy, tylko miejscowe, to...jw
Obrazek
Pobierz Deklarację Członkowską i przyłącz się do nas!
Awatar użytkownika
Rafal_tata
-#Moderator
-#Moderator

Post autor: Rafal_tata »

Moje dziecko nie miało biopsji. Lekarka prowadząca stwierdziła, że odchodzi się od biopsji u takich małych dzieci. Jeżeli inne objawy potwierdzają celiakię, wprowadza się dietę, a biopsję i prowokację zostawia się na później, kiedy dziecko będzie miało kilkanaście lat.
Awatar użytkownika
GosiaM
Bardzo Aktywny Forumowicz
Bardzo Aktywny Forumowicz

Post autor: GosiaM »

adrianna pisze:Mozecie mi wyjasnic,co sie kryje za pojeciem "polozyc sie"
Ja tu miałam na myśli, że kładłam się ja i dziecko... tzn. jestem z dzieckiem w szpitalu 24h/dobę ale moja córka miała wtedy 3-latka, a 10-letnie dziecko to chyba już samo... nie wiem... Zawsze przy przyjęciu do szpitala możesz spytać czy jest możliwość abyś położyła się razem z dzieckiem jeśli Ci na tym zależy. Matka płaci wtedy za łóżko (u mnie w chwili obecnej jest to kwota 15 zł za noc) i jest na własnym wyżywieniu.
Moja córka miała robioną biopsję w znieczuleniu miejscowym. Córka cały czas płakała... na szczęście tego nie pamiętała, ale ja przeżyłam to bardzo. Jestem do biopsji negatywnie nastawiona. Jednak są na forum osoby, które złych wspomnień z biopsji nie mają. Nasz pobyt w szpitalu podczas, którego stwierdzono u Asi celiakię trwał ok. 3-4 dni.
Ostatnio zmieniony ndz 01 kwie, 2007 14:19 przez GosiaM, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
kabran
-#Moderator
-#Moderator

Post autor: kabran »

Rafal_tata pisze:Moje dziecko nie miało biopsji. Lekarka prowadząca stwierdziła, że odchodzi się od biopsji u takich małych dzieci. Jeżeli inne objawy potwierdzają celiakię, wprowadza się dietę, a biopsję i prowokację zostawia się na później,
Ja jeszcze dorzucę dwa grosze w kwestii prowokacji i biopsji... Kiedyś robiono kilka prowokacji, za każdym razem kończyły się biopsją. Dziś odchodzi się od tego schematu z bardzo prostego powodu - jeszcze kilka-kilkanaście lat temu nie było innych metod, tylko badanie histologiczne. Tylko stwierdzony zanik kosmków mógł w stu procentach określić, czy mamy do czynienia z celiakią czy nie. Obecnie są coraz doskonalsze metody immunologiczne. Dlatego w wypadkach, gdy przeciwciała wychodzą w sposób oczywisty - można IMHO zrezygnować z biopsji. A przynajmniej opóźnić jej wykonanie (w przypadku małych dzieci). Natomiast fakt, że niektórzy lekarze obstają przy biopsji... cóż... W tej sprawie również należy się douczać, prawda?
koteczek pisze:A co do znieczulenia u małych dzieci,
U małych dzieci tylko z całkowitym znieczuleniem, czyli pełna narkoza. Nie chodzi tu o ból, ale o ogólną traumę, jaką powoduje takie inwazyjne badanie. Ale każda narkoza ma wpływ na zdrowie, nie jest dla niego obojętna. I pozostaje pytanie, czy to w ogóle jest w tym momencie potrzebne... Jeśli wyniki z krwi są jednoznaczne, IMHO - nie.
The quickest way to an enemy's heart is through his ribcage.
Nie, nie jestem lekarzem... I mam Crohna.
Obrazek
Awatar użytkownika
adrianna
Nowicjusz
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: adrianna »

Serdeczne dzieki wszystkim, :):):):):):)

Uzbrojona w takie informacje,zabieram sie do roboty:)
Chwilowo wiecej pytan nie mam,ale jesli ktos stwierdzi ,ze moze dorzucic jeszcze kilka groszy do tych informacji,bede niezwykle wdzieczna.Nigdy nic nie wiadomo;)

Chwilowo zakupy super glutenowe.Maly sie cieszy,bo bezglutenowy chlebek mu jeszcze nie bardzo podchodzi, aczkolwiek zauwazyl,ze w ostatnich dniach zniknely mu wysypki na twarzy,z czego sie akurat bardzo cieszyl ;)

pozdrawiam wszystkich

zycze pogody ducha i nieustajacego powrotu do zdrowia

[ Dodano: Pon 02 Kwi, 2007 00:15 ]
Czy sa jakies przeciwskazania jezeli chodz o szczepienia u dzieci?
A moze jakies dodatkowe?Czy ktos sie orietuje?Pytam na zapas.
Dominiczka
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: Dominiczka »

Witam! Dziesiaj byłam z moją córką 18 miesieczną u gastroenterologa. Moja córeczka ma spora niedowagę powinna ważyć około 12 kg a waży 8 kg. Problem jest takie, że dziecko NIE JE!!!Kupki ma normalne, wyniki krwi (morfologia, rozmaz, badanie moczu i ALAT i ASPAT) są prawidłowe i kupki też sa prawidłowe góra raz dziennie. Lekarz zasugerował nam celiakię i na dzieńdobry zalecił biopsję jelita. jestem załamana nie wiem co robić, może macie jakieś pomysły....dodam, że moja mama a więc babcia dziecka ma chorobe Duhringa. POMOCY!!! :029:
Awatar użytkownika
Rafal_tata
-#Moderator
-#Moderator

od jakiego czasu je posiłki z glutenem?
Dominiczka
Nowicjusz
Nowicjusz

Mniej więcej od roku...
Awatar użytkownika
Rafal_tata
-#Moderator
-#Moderator

Dominiczka, mimo wszystko polecam lekturę tego wątku od początku. Biopsja u takich maluchów jest kontrowersyjna, są inne metody diagnozowania, choć tylko biopsja potrafi określić zanik kosmków - najważniejszy objaw choroby. Ale czy to od razu celiakia? Większość chorych ma kłopoty z biegunkami lub zatwardzeniami, generalnie objawy z przewodu pokarmowego. To, że dziecko nie je od razu ma świadczyć o celiakii?..
Dominiczka
Nowicjusz
Nowicjusz

Ja również jestem przeciwnikiem biopsji i pomimo, że mam skierowanie do szpitala nie chcę poddac mojego dziecka temu zabiegowi. U nas jest tak: mała słabo przybiera na wadze i generalnie nie ma apetytu. Waga urodzeniowa 3600 a teraz po półtora roku 8450 :/ Niestety moja mama ma zdiagnozowana chorobę Duhringa i zaraz padło podejrzenie, że mała tez na to cierpi. Na poczatek wolę oczywiście badanie przeciwciał z krwi. Dodam, że córeczka ma ładne ząbki, jest żywa, wesoła, bardzo dobrze się rozwija tylko ta niedowga :zly: ;( Tylko czy testy z krwi u tak małego dziecka wyjda wiarygodnie?
Ostatnio zmieniony pn 02 kwie, 2007 15:19 przez Dominiczka, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
Iza1102
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: Iza1102 »

Jeżeli chodzi o szczepienia. Moja córka , jak jeszcze nie miała zdiagnozowanej celiaki, szczepionkę Poliomyelitis dostawała doustnie w kropelkach. Jednak po biopsji (II stopień zaniku śluzówki) tą szczepionkę dostała ale w zastrzyku. A jak było w Waszym przypadku?
Awatar użytkownika
Rafal_tata
-#Moderator
-#Moderator

Dominiczka, wyjdą.
Markery są, albo ich nie ma.
Ale bez biopsji moim prywatnym zdaniem powinno być chyba jeszcze trochę innych objawów, żeby np. przejść na dietę, ze względu na celiakię. Skąd jesteś?
Ostatnio zmieniony pn 02 kwie, 2007 15:39 przez Rafal_tata, łącznie zmieniany 1 raz.
Dominiczka
Nowicjusz
Nowicjusz

Jestem z Poznania......nie wiem co robić narazie znalazłam laboratorium nomen omen jedyne w Poznaniu, które zrobi badania na przeciwciała z krwi.
Awatar użytkownika
kabran
-#Moderator
-#Moderator

Post autor: kabran »

Rafal_tata pisze:moim prywatnym zdaniem powinno być chyba jeszcze trochę innych objawów, żeby np. przejść na dietę, ze względu na celiakię.
Mnie też się wydaje, że sama niedowaga to trochę za mało...
Dominiczka pisze:córeczka ma ładne ząbki, jest żywa, wesoła, bardzo dobrze się rozwija tylko ta niedowaga
Czyli nie ma biegunek, zaparć, wzdętego brzuszka... Nie jest osowiała, ospała, zahamowana. Tylko niska waga. Ja jednak poszukałabym innego lekarza, konsultacja jest zawsze wskazana, a Poznań to duże miasto. W takich wypadkach zawsze się boję, że jak już raz coś się zasugeruje, to przepadło, a problem może leżeć zupełnie gdzie indziej. I takie klapki na oczach bardziej zaszkodzą niż pomogą.
Dominiczka pisze:czy testy z krwi u tak małego dziecka wyjda wiarygodnie?
Niestety, nie do końca. U dzieci do 2 roku życia może być niedobór przeciwciał, stąd wynik nie zawsze jest wiarygodny.
A co z alergiami, problemami endokrynologicznymi itp? Może przyczyną jest niedobór hormonów? Jakoś tak na celiakię to mi po prostu nie wygląda. Moje dziecko, całkowicie zdrowe, bez obciążeń celiakią i alergiami też apetytu nie ma, je słabo, chuda jest i raczej przeźroczysta. Ale "od zawsze" słyszałam od pediatrów - a po kim ma być gruba... ? No faktycznie, ja też tuszą nie szokuję. ;) Może to osobnicza właściwość dziecka, że jest niewielkie, może to uwarunkowane genetycznie? Celiakia nie jest tak prosto przenoszona w rodzinie. Może być, ale wcale nie musi, nie ma jednej reguły. W zasadzie nie ma żadnej reguły. To prawda, że zdarza się występowanie rodzinne, ale tylko "zdarza się". Tak sobie myślę...Ale ja nie jestem lekarzem.
The quickest way to an enemy's heart is through his ribcage.
Nie, nie jestem lekarzem... I mam Crohna.
Obrazek
Dominiczka
Nowicjusz
Nowicjusz

Biegunek nie ma i nigdy nie było, zaparć też, kupka jest raz dziennie ewentualnie co drugi dzień ale jest twarda takie "kozie bobki", wzdęć nie ma. Badania krwi są w normie hemoglobina 12,2 przy normie od 11,8 do 12,8. Jedyny objaw to właściwie od początku słaby przyrost wagi poniżej 3 centyla i obciążony celiakią wywiad rodzinny. No i szok dzisiaj: pierwsza wizyta u gastroenterologa, zadnych badań tylko skierowanie do szpitala na gastro i biopsje jelita :<
ODPOWIEDZ