Gluten a białko

Celiakia z medycznego punktu widzenia.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
huilisti
Forumowicz
Forumowicz
Posty: 124
Rejestracja: śr 06 cze, 2007 19:44
Lokalizacja: Poznań

Gluten a białko

Post autor: huilisti »

Cześć, wyczytałam, że gluten ukochany nasz białkiem jest :D:D:D czy w związku z tym możemy jeść jajka?? Jak to się ma do siebie??
Pozdrawiam :)
Awatar użytkownika
asiar
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
Posty: 394
Rejestracja: ndz 22 sty, 2006 11:08
Lokalizacja: Pomorze

Post autor: asiar »

To żart? :zdziw:

[ Dodano: Pon 18 Cze, 2007 21:28 ]
A jednak poważniej - gluten to białko roślinne, a jajko jednakowoż pochodzi od zwierzęcia, np.kurzęce.
Awatar użytkownika
kabran
-#Moderator
-#Moderator
Posty: 1838
Rejestracja: sob 22 paź, 2005 09:52
Lokalizacja: Lublin

Post autor: kabran »

huilisti pisze:gluten ukochany nasz białkiem jest
huilisti pisze:czy w związku z tym możemy jeść jajka?
A to sobie wykombinowała... :D Może nie żart. Skoro gluten jest białkiem, to z czego się składa? Z aminokwasów, czyli czegoś w rodzaju cegiełek. Takich aminokwasóww przyrodzie jest 20 rodzajów ( a zajrzyj tutaj: http://pl.wikipedia.org/wiki/Aminokwasy )
Szkodliwość glutenu zależy od jego struktury, czyli od sekwencji zawartych aminokwasów. Tego, w jaki sposób i jakie cegiełki są poukładane w owym białku. Ot i wszystko. To jak z klockami lego. Odpowiadając więc wprost na to wnikliwe pytanie: możemy jeść jajka, pod warunkiem, że akurat nie mamy alergii na owe. ;)
The quickest way to an enemy's heart is through his ribcage.
Nie, nie jestem lekarzem... I mam Crohna.
Obrazek
huilisti
Forumowicz
Forumowicz
Posty: 124
Rejestracja: śr 06 cze, 2007 19:44
Lokalizacja: Poznań

Post autor: huilisti »

Kurka to juz się o nic nie można zapytać? Ludzie są tylko ludźmi, trochę więcej wyrozumiałości poproszę... ja Wam błędów nie wytykam :(
ODPOWIEDZ