alergia na gluten?

Celiakia z medycznego punktu widzenia.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Googels
Nowicjusz
Nowicjusz

alergia na gluten?

Post autor: Googels »

Witam.
Niedawno stwierdzono u mnie łuszczycę; w opisach przyczyny tej choroby i na różnych forach często pojawia się słowo "gluten"(mniej więcej zależność wygląda tak: gluten-jelita-złe wchłaniania-toksyny-łuszczyca)
Jako, że w wieku 23 lat nie obserwuje u siebie objawów celiakii skłaniam sie w stronę uczulenia na gluten;
i tutaj kilka pytań:
czy alergia może pojawić się od tak w wieku 23 lat?
jak zdiagnozować tą alergię? czy również potrzebne są biopsje i inne dziwne badania?
Czy mogę sprawdzić swoją tolerancję na gluten zjadając np. paczkę pieczywa Waza 3 zboża i czekać na negatywne objawy? :)

i mały ps. czy mogę jeść czekoladę?
czy ktoś z Naumowiczów cierpi na łuszczycę?
Pozdrawiam

Moderator poprawił pisownię. Pozdrawiam.
Ostatnio zmieniony śr 11 lip, 2007 05:03 przez Googels, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
kabran
-#Moderator
-#Moderator

Post autor: kabran »

Po pierwsze - witam na Forum. Nie jesteś pierwszym nie-celiakiem, który swoich problemów zdrowotnych upatruje m.in. w obecności glutenu w diecie. Niestety nie znam się zbyt dobrze na łuszczycy, ale jako choroba autoimmunologiczna jest dość blisko "spokrewniona" właśnie z alergiami.
Googels pisze:czy alergia może pojawić się od tak w wieku 23 lat?
O tak, jak najbardziej. Zwłaszcza gdy jako dziecko byłeś osobą alergiczną. Wtedy różne rodzaje alergii mogą sobie płynnie przechodzić - np. alergia pokarmowa we wziewną, kontaktowa w pokarmową itp. Jeśli nie byłeś nigdy alergikiem, to może właśnie nim zostałeś?
Googels pisze:jak zdiagnozować tą alergię? czy również potrzebne są biopsje i inne dziwne badania?
Diagnostyka wszelkiego rodzaju alergii, zwłaszcza zaś pokarmowych i w dodatku u dorosłej osoby jest niestety dość trudna. Biopsja raczej nie jest tu dobrym pomysłem, ponieważ mechanizm powstawania alergii (w tym wypadku na gluten) oraz celiakii - są zupełnie inne. Możesz spróbować zrobić testy z krwi na obecność specyficznych przeciwciał, ale zaznaczam - nie tak jak przy celiakii, ale IgE (charakterystyczne dla alergii). Możesz próbować też zrobić testy skórne. Ale żadne z tych badań nie daje 100% pewności. Testy skórne w przypadku alergii pokarmowych rzadko wychodzą, prędzej przeciwciała. Niestety - alergia jest piekielnie trudna do diagnozowania. I jeszcze jedno - każdą diagnostykę, zwłaszcza zaś immunologiczną (przeciwciała) należy przeprowadzać nie będąc na diecie bezglutenowej. To bardzo ważne. I radziłabym poszukać dobrego alergologa.
Googels pisze:Czy mogę sprawdzić swoją tolerancję na gluten zjadając np. paczkę pieczywa Waza 3 zboża i czekać na negatywne objawy?
To się nawet fachowo nazywa "prowokacja glutenem" - jakiś czas opychamy się wszystkim co zawiera dużo glutenu i patrzymy czy to przeżyjemy ;) . Tylko zamiast pieczywa Wasa radziłabym raczej pyszne chrupiące bułeczki pszenne - bo jak się okaże, że faktycznie masz alergię na gluten, to już nigdy nie będziesz mieć okazji, żeby się takimi bułeczkami opychać. ;) :D A "styropianem" zawsze zdążysz.
Googels pisze: czy mogę jeść czekoladę?
Jak użyjesz funkcji "Szukaj" to o czekoladzie dowiesz się sporo... ;)
The quickest way to an enemy's heart is through his ribcage.
Nie, nie jestem lekarzem... I mam Crohna.
Obrazek
jomate
Forumowicz
Forumowicz

Post autor: jomate »

Przy łuszczycy nie wolno jeść czekolady, ani orzechów ani cytrusów i nie wiem jeszcze czego ale jest sporo tego. mam znajoma chorujaca od wielu lat na łuszczyce i wiem że leczenie dieta jest bardzo ważne . jeśli chcesz mogę się od niej dowiedzieć jakie ma zalecenia od dermatologów
Googels
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: Googels »

to 1. raz slysze o czekoladzie i orzechach; o cytrusach zresztą tez;
ale jezeli chodzi o to co wolno a czego nei wolno przy luszczycy to tyle opini ilu chorych...
kazdy ma jakies swoje wizje na ten temat; dieta bezglutenowa pod tym wzgledem jest prostsza :)
ODPOWIEDZ