Po pierwsze - witam na Forum. Nie jesteś pierwszym nie-celiakiem, który swoich problemów zdrowotnych upatruje m.in. w obecności glutenu w diecie. Niestety nie znam się zbyt dobrze na łuszczycy, ale jako choroba autoimmunologiczna jest dość blisko "spokrewniona" właśnie z alergiami.
Googels pisze:czy alergia może pojawić się od tak w wieku 23 lat?
O tak, jak najbardziej. Zwłaszcza gdy jako dziecko byłeś osobą alergiczną. Wtedy różne rodzaje alergii mogą sobie płynnie przechodzić - np. alergia pokarmowa we wziewną, kontaktowa w pokarmową itp. Jeśli nie byłeś nigdy alergikiem, to może właśnie nim zostałeś?
Googels pisze:jak zdiagnozować tą alergię? czy również potrzebne są biopsje i inne dziwne badania?
Diagnostyka wszelkiego rodzaju alergii, zwłaszcza zaś pokarmowych i w dodatku u dorosłej osoby jest niestety dość trudna. Biopsja raczej nie jest tu dobrym pomysłem, ponieważ mechanizm powstawania alergii (w tym wypadku na gluten) oraz celiakii - są zupełnie inne. Możesz spróbować zrobić testy z krwi na obecność specyficznych przeciwciał, ale zaznaczam - nie tak jak przy celiakii, ale IgE (charakterystyczne dla alergii). Możesz próbować też zrobić testy skórne. Ale żadne z tych badań nie daje 100% pewności. Testy skórne w przypadku alergii pokarmowych rzadko wychodzą, prędzej przeciwciała. Niestety - alergia jest piekielnie trudna do diagnozowania. I jeszcze jedno - każdą diagnostykę, zwłaszcza zaś immunologiczną (przeciwciała) należy przeprowadzać
nie będąc na diecie bezglutenowej. To bardzo ważne. I radziłabym poszukać dobrego alergologa.
Googels pisze:Czy mogę sprawdzić swoją tolerancję na gluten zjadając np. paczkę pieczywa Waza 3 zboża i czekać na negatywne objawy?
To się nawet fachowo nazywa "prowokacja glutenem" - jakiś czas opychamy się wszystkim co zawiera dużo glutenu i patrzymy czy to przeżyjemy

. Tylko zamiast pieczywa Wasa radziłabym raczej pyszne chrupiące bułeczki pszenne - bo jak się okaże, że faktycznie masz alergię na gluten, to już nigdy nie będziesz mieć okazji, żeby się takimi bułeczkami opychać.

A "styropianem" zawsze zdążysz.
Googels pisze: czy mogę jeść czekoladę?
Jak użyjesz funkcji "Szukaj" to o czekoladzie dowiesz się sporo...