PRZECIWCIAŁA-jeśli chodzi o wynik ilościowy-jakie normy?
Moderator: Moderatorzy
PRZECIWCIAŁA-jeśli chodzi o wynik ilościowy-jakie normy?
Witam dodałam nowy temat bo nie umiem się doszukac odpowiedzi a powodem jest tez to ze mam zbyt mało czasu na czytanie:)obecnie czekam na wyniki na przeciwciała(od synka).Lekarka poleciła nam zrobienie pod kątem ilościowym niż oanczenia na +/- .Nie wiem czy to lepiej sprawę rozjaśni czy to bez różnicy?Tak tylko moje pytanie brzmi-jakie sa normy jeśli nie ma celiaki a jakie sa odchylenia jesli jest??Bo chciałabym mieć jako takie pojęcie jeśli bede miała wynik w ręku.plisska pomózcie...
patka
Norma to brak przeciwciał, czyli 0, czasem też oznaczane jako wynik ujemny. Odchyleniem od normy jest każdy wynik dodatni, czyli powyżej 0. Moja córka miała np. podczas pierwszego badania diagnostycznego 860, a póżniej już zawsze 0, ale mam koleżankę, u której dziecka podczas badań kontrolnych wyszło 8, co stanowiło dla lekarki prowadzącej sygnał, że dieta nie jest prowadzona prawdłowo.
BTW użycie wyszukiwarki nie powoduje jakichś dużych strat czasu.
BTW użycie wyszukiwarki nie powoduje jakichś dużych strat czasu.
Witam ale to dla wszystkich przeciwciał ma być 0??bo robilismy badania na te które sa możliwe,te enzymalne,gliadyne i jeszcze tam te inne.ale na razie czekam na wynik z niecierpliwością..czyli jak bedzie więcej niż zero to mam się zacząć martwić??a u Twojego dziecka też wykryto chorobe??Mój maluch ma 16 msc,glutenowe produkty wprowadziłam mu od 10 msc.mam nadzieję że coś wykaze czy to za wcześnie?
[ Dodano: Pon 12 Mar, 2007 11:44 ]
A jak mam rozumieć u Was najpierw te 860 a potem 0?? 0 wyszło po wprowadzeniu diety bezglutenowej mam rozumieć??to na który wskażnik najbardziej zwrócić uwagę??
[ Dodano: Pon 12 Mar, 2007 11:44 ]
A jak mam rozumieć u Was najpierw te 860 a potem 0?? 0 wyszło po wprowadzeniu diety bezglutenowej mam rozumieć??to na który wskażnik najbardziej zwrócić uwagę??
patka
Wynik dodatni przeciwciał wskazuje na celiakię, oznacza, że organizm wytworzył je pod wpływem szkodliwego działania glutenu, natomiast wynik zerowy, czyli brak tychże wskazuje, w przypadku diagnostyki, że to nie celiakia, aczkolwiek Uwaga! są osoby z wrodzonym brakiem przeciwciał i u nich jedyną "wyrocznią" jest biopsja. Natomiast w przypadku badań kontrolnych wynik zerowy jest dobry, bo oznacza, że dieta jest dobrze prowadzona i osoba chora nie dostarcza organizmowi glutenu.
Dzięki Asiu za odpowiedź.Czyli juz mnie nakierowałaś i mam nadzieję że poradzę sobie z odczytem choć i tak na pewno polecę do lekarza::))Martwi mnie tylko to że mówisz że niektóre osoby mają wrodzony zanik przeciwciał.pewnie jak będzie wynik ujemny to lekarz stweirdzi że problemu nie ma....i co wtedy robić??
[ Dodano: Wto 13 Mar, 2007 11:39 ]
Asiu juz to pytanko zadałam w innym temacie ale się powtórze najwyżej-Mój synek miał niedawno robione badania kału i wyszło tam że flora bakteryjna jest prawidłowa-czy to może świadczyć o tym że te kosmki jelitowe nie są uszkodzone??czy jak mam to tłumaczyć?może w takim razie nie byc tej celiakii>?Pliska odpisz
[ Dodano: Wto 13 Mar, 2007 11:39 ]
Asiu juz to pytanko zadałam w innym temacie ale się powtórze najwyżej-Mój synek miał niedawno robione badania kału i wyszło tam że flora bakteryjna jest prawidłowa-czy to może świadczyć o tym że te kosmki jelitowe nie są uszkodzone??czy jak mam to tłumaczyć?może w takim razie nie byc tej celiakii>?Pliska odpisz

patka
-
- Nowicjusz
Witajcie!
Dołączę się do tego tematu, bo też mnie ciekawi interpretacja wyników poziomu przeciwciał.
We wrześniu 2006r. dostałam następujące wyniki badań córki:
przeciwciała p/endomysium IgA (+) m 40
IgG (+) m 20
przeciwciała p/gliadynie IgA 224,42
IgG 247,21
Bardzo proszę niech mi ktoś napisze, czy są to wysokie, średnie, czy niskie wartości??:/
Lekarz nie chciał mi odpowiedzieć, a skoro te wyniki mu nie wystarczyły do postawienia diagnozy u dwulatka, bo zlecił biopsję jelit, to nie wiem, czy poziom przeciwciał nie był wystarczająco przekroczony???
Dołączę się do tego tematu, bo też mnie ciekawi interpretacja wyników poziomu przeciwciał.
We wrześniu 2006r. dostałam następujące wyniki badań córki:
przeciwciała p/endomysium IgA (+) m 40
IgG (+) m 20
przeciwciała p/gliadynie IgA 224,42
IgG 247,21
Bardzo proszę niech mi ktoś napisze, czy są to wysokie, średnie, czy niskie wartości??:/
Lekarz nie chciał mi odpowiedzieć, a skoro te wyniki mu nie wystarczyły do postawienia diagnozy u dwulatka, bo zlecił biopsję jelit, to nie wiem, czy poziom przeciwciał nie był wystarczająco przekroczony???
CO CIĘ NIE ZABIJE, TO CIĘ WZMOCNI!
-
- Aktywny Forumowicz
@Dorota Krypa ma rację. Przed dokładną diagnostyką nie wolno wprowadzać diety bezglutenowej, bo wynik ewentualnego badania nie będzie wiarygodny. A badanie morfologii krwi nie powie właściwie nic o alergii. Nie ta droga. Należy zbadać poziom przeciwciał we krwi (na testy skórne dziecko chyba jest za małe). I może zmień lekarza...carmelec pisze:Wyslal nas na morfologie, ale ja juz od 10-15 dni prowadzilam diete bezglutenowa.

O każdym! W momencie, gdy wprowadzasz dietę, bardzo szybko zanikają przeciwciała we krwi. I masz zamkniętą drogę do dalszej diagnostyki. Koniec. Może dieta pomoże, ale nie będziesz wiedziała dlaczego. Dlatego ważna jest szybka diagnoza, a przynajmniej szybkie zacz ecie owej (pobranie krwi, biopsja itp.), na wyniki można już czekać będąc na diecie. Ale nie dieta przed badaniami.carmelec pisze:Mówisz o malym dziecku czy o doroslym tez?
witam mam. pytanie czy ktos moze mi pomoc .mam 2 latka z podejrzeniem celiaki.ma tez alergie pokarmowa(jaja mleko wieprzowine jablko orzeszki dorsz kalafiory) poziom ige ma 212 niski poziom zelaza bakterie i grzyby w kale i zly rozmaz krwi a poza tym ma bardzo czeste biegunki czy te obiawy moga swiadczyc o celiace lekarz sugeruje ze tak i kazal zrobic badania krwi w warszawie blagam odpiszcie ja jestem tym wszystkim przerazona monia 004