Czy celiakia może wrócić?

Celiakia z medycznego punktu widzenia.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Nathas
Nowicjusz
Nowicjusz

Czy celiakia może wrócić?

Post autor: Nathas »

Hey ludziki
W wieku 4 lat zachorowałem na celiakię. Jak miałem 9 to o dziwo puściło. Niestety od jakiegoś czasu często mnie mieli w żołądki i mam problemy z wypróżnianiem się. Czy celiakia może wrócić??
Awatar użytkownika
Magdalaena
-#Moderator
-#Moderator

Re: Czy celiakia może wrócić?

Post autor: Magdalaena »

Nathas pisze:W wieku 4 lat zachorowałem na celiakię. Jak miałem 9 to o dziwo puściło. Niestety od jakiegoś czasu często mnie mieli w żołądki i mam problemy z wypróżnianiem się. Czy celiakia może wrócić??
Nie. Celiakia jest chorobą (według współczesnej wiedzy medycznej) nieuleczalną. Nie odchodzi i nie wraca. Nawet jeśli na pewien czas objawy ustępują, nie następuje wyleczenie. Jeśli miałeś kiedyś celiakię, masz ją nadal i musisz być na diecie bezglutenowej do końca życia.
Jeśli nie jesteś pewien diagnozy sprzed lat, przed ponownym przejściem na dietę zbadaj przeciwciała i zrób biopsję.

Akurat wczoraj wrzuciłam takie pytanie do FAQ
topics11/faq-propozycje-pytan-i-odpowie ... .htm#20958
Magdalaena
celiakia zdiagnozowana w sierpniu 2003 r.
Obrazek
Awatar użytkownika
Trillion
Aktywny Nowicjusz
Aktywny Nowicjusz

Post autor: Trillion »

Nathas,

cześć ludziku!
Obawiam się, że właśnie nadszedł czas Twojego uświadomienia...
Niemal wszyscy na tym Forum są ludźmi, którzy zdali sobie sprawę, że z celiakii się nie wyrasta - dopiero w momencie gdy ilość i skala zniszczeń w ich organizmie osiągnęła poważny pułap... Nie czekaj na to.
Dużo znajdziesz opisów historii gdy wejdziesz w link "Polskie Stowarzyszenie Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej" a potem w link "Wasze historie". Poczytaj.

Niemniej pozdrawiam,
Trillion
Celiakia od maleńkości; ponownie zdiagnozowana 2005 (Marsh III)
ODPOWIEDZ