Hey ludziki
W wieku 4 lat zachorowałem na celiakię. Jak miałem 9 to o dziwo puściło. Niestety od jakiegoś czasu często mnie mieli w żołądki i mam problemy z wypróżnianiem się. Czy celiakia może wrócić??
Czy celiakia może wrócić?
Moderator: Moderatorzy
- Magdalaena
- -#Moderator
Re: Czy celiakia może wrócić?
Nie. Celiakia jest chorobą (według współczesnej wiedzy medycznej) nieuleczalną. Nie odchodzi i nie wraca. Nawet jeśli na pewien czas objawy ustępują, nie następuje wyleczenie. Jeśli miałeś kiedyś celiakię, masz ją nadal i musisz być na diecie bezglutenowej do końca życia.Nathas pisze:W wieku 4 lat zachorowałem na celiakię. Jak miałem 9 to o dziwo puściło. Niestety od jakiegoś czasu często mnie mieli w żołądki i mam problemy z wypróżnianiem się. Czy celiakia może wrócić??
Jeśli nie jesteś pewien diagnozy sprzed lat, przed ponownym przejściem na dietę zbadaj przeciwciała i zrób biopsję.
Akurat wczoraj wrzuciłam takie pytanie do FAQ
topics11/faq-propozycje-pytan-i-odpowie ... .htm#20958
Nathas,
cześć ludziku!
Obawiam się, że właśnie nadszedł czas Twojego uświadomienia...
Niemal wszyscy na tym Forum są ludźmi, którzy zdali sobie sprawę, że z celiakii się nie wyrasta - dopiero w momencie gdy ilość i skala zniszczeń w ich organizmie osiągnęła poważny pułap... Nie czekaj na to.
Dużo znajdziesz opisów historii gdy wejdziesz w link "Polskie Stowarzyszenie Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej" a potem w link "Wasze historie". Poczytaj.
Niemniej pozdrawiam,
Trillion
cześć ludziku!
Obawiam się, że właśnie nadszedł czas Twojego uświadomienia...
Niemal wszyscy na tym Forum są ludźmi, którzy zdali sobie sprawę, że z celiakii się nie wyrasta - dopiero w momencie gdy ilość i skala zniszczeń w ich organizmie osiągnęła poważny pułap... Nie czekaj na to.
Dużo znajdziesz opisów historii gdy wejdziesz w link "Polskie Stowarzyszenie Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej" a potem w link "Wasze historie". Poczytaj.
Niemniej pozdrawiam,
Trillion
Celiakia od maleńkości; ponownie zdiagnozowana 2005 (Marsh III)