Uczulenie na gluten czy celiakia ?? PILNE

Celiakia z medycznego punktu widzenia.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
balonik
Nowicjusz
Nowicjusz

Uczulenie na gluten czy celiakia ?? PILNE

Post autor: balonik »

Witam,
4 miesiące temu pediatra zdjagnozował u mojego (wtedy) 7 miesięcznego synka alergię na gluten, mój synek miał ostrą przewlekłą biegunkę i wymioty, bóle brzuszka- nie kolki, przybierał na wadze ale nie tyle co rówiesnicy... gdy miał 5 miesięcy odstawiłam produkty mleczne nic nie dało, gdy miał 7 miesięcy lekarka kazała wrócić do mleka ale przejść na produkty bezglutenowe odżywia się wyłącznie sinlaciem i przecierkami ze słoiczków... pomogło, synek zdrowo przybiera na wadze nie męczą go ani wymioty ani biegunka ani bóle brzuszka. Mój synek ma teraz 11 miesięcy i pediatra zalecił raz po raz podać jakiś produkt z glutenem, po każdym ciasteczku czy kromce chleba synek wymiotuje... czasem nawet w ciągu 30 minut po zjedzeniu czegoś z glutenem,

po przeczytaniu jak poważną chorobą jest celiakia ( o której mój pediatra nawet mi nie wspomniał) zastanawiam sie czy nie powinnam zabrać synka na jakieś dodatkowe badania pod tym kątem ?? Dlatego chciałabym się dowiedzić czy można samemu iść na takie badanie, czy muszę mieć skierowanie od pediatry i czy takie badania w ogóle coś dadzą biorąc pod uwagę fakt że mój synek od 4 miesięcy jest na diecie bezglkutenowej... a z tego co się doczytałam na waszej stronie o tej chorobie, żeby ją wykryć za pomocą badania krwi nie można być na diecie?? Czy powinnam wrócić do normalnego żywienia przed ewentualnym badaniem??

Bardzo proszę o pomoc :zly:
Ostatnio zmieniony czw 03 sty, 2008 13:36 przez balonik, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Ola*
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz

Post autor: Ola* »

Zaznaczam, że nie jestem lekarzem, więc traktuj proszę to co piszę jako zbiór luźnych uwag, a nie jako wytczne w kwestii leczenia dziecka.
W tej chwili - jeśli dziecko jest na diecie bezglutenowej badania nic Ci nie dadzą, celiakia jest chorobą, której objawy ustępują jeśli jest się na diecie bezglutenowej.

Dodatkowo - diagnozowanie celiaki u maluchów to ciężka sprawa - polecam Ci wgłębić się w ten wątek:
topics8/diagnozowanie-celiakii-u-malych ... vt1633.htm

Jeśli synek dobrze się rozwija to poczekaj kilka lat, aż jego organizm będzie silniejszy i wtedy być może zdecyduj się na prowokacje. Jeśli objawy po spożyciu glutenu są tak gwałtowne, to nie ryzykowałabym eksperymentów na tak małym dziecku.
Patrząc na gwałtowność reakcji na gluten zgodziłabym się raczej z diagnozą Twojego lekarza. Taka gwałtowność cechuje raczej alergie. Jeśli synek jest na diecie bg, jego kosmki jelitowe są jak najbardziej w porządku, więc jedno ciastko nie powinno spowodować aż takiej reakcji organizmu. Oczywiście każdy przypadek jest indywidualny, a już szczególnie jeśli dotyczy to dziecka, którego organizm jest słabszy.
Tak naprawdę alergia to z dwojga złego dobra wiadomość - jest duża szansa, że za kilka lat alergia pokarmowa ustąpi i Twoje dziecko będzie mogło jeść normalnie. Na razie na Twoim miejscu unikałabym glutenu, w ogóle nie wprowadzała go do diety, a jak mały będzie w wieku szklonym zrobiłabym prowokacje i próbowała diagnozować.Oczywiście tylko i wyłącznie pod kontrolą lekarza. Najlepiej takiego, który na co dzień zajmuje się diagnozowaniem i leczniem celiakii.
W tej chwili najważniejsze jest, że na diecie bg, synek się prawidłowo rozwija.
balonik
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: balonik »

Bardzo dziękuje za tak szybką odpowiedż, odrazu mi się lżej zrobiło.
Po przeczytaniu o tej chorobie strasznie się przestraszyłam, ale tak jak zwróciła pani uwagę nie dawało i spokoju to, że tu było napisamne, że objawy występują nawet 3 tygodnie po spożyciu produktu z glutenem a u mojego synka jest to praktycznie odrazu. Ale i tak mam żal do pediatry , że nawet nie napomkną mi o tej chorobie.
Jeszcze raz Bardzo dziękuję za pomoc!!!
Awatar użytkownika
kabran
-#Moderator
-#Moderator

Post autor: kabran »

balonik pisze:po każdym ciasteczku czy kromce chleba synek wymiotuje... czasem nawet w ciągu 30 minut po zjedzeniu czegoś z glutenem,
Tak jak napisała Ola* są to ewidentnie objawy alergii na gluten, a nie celiakii. Właśnie po szybkości reakcji najłatwiej te dwie choroby odróżnić - odczyn alergiczny pojawia się niemal od razu, maksymalnie po upływie 72 godzin i po niewielkich ilościach alergenu, na reakcję celiakalną trzeba na ogół zapracować... ;)
balonik pisze:czy można samemu iść na takie badanie, czy muszę mieć skierowanie od pediatry i czy takie badania w ogóle coś dadzą biorąc pod uwagę fakt że mój synek od 4 miesięcy jest na diecie bezglutenowej...
Można takie badania zrobić na własną rękę, ale po co? To dość kosztowna impreza i w wypadku dzieci lekarze na ogół dają skierowania bez oporów. Tyle, że 4 miesiące bez glutenu to murowane fałszywie negatywne wyniki. Strata czasu, dezinformacja no i dziecka szkoda.
balonik pisze:Ale i tak mam żal do pediatry , że nawet nie napomkną mi o tej chorobie.
Najprawdopodobniej jemu też tak bardzo wyglądało to na alergię, że nie pomyślał aby straszyć Cię jeszcze czymś innym. Nie można mieć do lekarzy o to pretensji, że lecząc na grypę nie informują o możliwości zachorowania na gruźlicę... :027:
Póki co macie z synkiem kilka lat z dietą... I spokój. Może za jakiś czas będziecie mogli z niej zrezygnować - mądre pisma podają, że do 80% przypadków alergii pokarmowej u dzieci mija po 5-7 latach. Więc optymistycznie. :D
The quickest way to an enemy's heart is through his ribcage.
Nie, nie jestem lekarzem... I mam Crohna.
Obrazek
ODPOWIEDZ