Wiem, że może mój post może być powieleniem dawno tutaj już zadanych pytań, ale przeglądając forum jakoś nie mogłam znaleźć odpowiedzi dla siebie, proszę więc o indywidualną radę.
Mam 25 lat. We wczesnym dzieciństwie stwierdzono u mnie zespół złego wchłaniania. Byłam przez kilka lat na diecie bezglutenowej. Od tamtego czasu jem wszystkie produkty normalnie i nie mam żadnych objawów nietolerancji - nic co by mnie niepokoiło. Jedyne co mogłoby wskazywać, że coś jest nie tak to spora niedowaga - przy wzroście 160cm ważę 43kg, a wg wskaźników BMI powinnam ważyć ok 10kg więcej! Jakiś czas temu zaczęłam czytać różne informacje, m.in. takie jak na tym forum i zaczęły ogarniać mnie wątpliwości. Czy ten "zespół złego wchłaniania" który miałam to to samo co celiaklia (może 20 lat temu nie potrafiono dokładnie zdiagnozować?). Jakie badania można wykonać bez konsultacji z lekarzem, żeby w ogóle wiedzieć, czy należy się martwić? Do jakiego lekarza pójść z tymi wątpliwościami - ogólnego na początek czy od razu do gastrologa?
Proszę poradźcie