14 miesieczni chłopcy i płacz po zjedzeniu glutenu

Celiakia z medycznego punktu widzenia.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
BarBarella
Nowicjusz
Nowicjusz

14 miesieczni chłopcy i płacz po zjedzeniu glutenu

Post autor: BarBarella »

Podałam dzieciom ze trzy razy obiad z glutenem. I za kazdym razem płakali przed zaśnięciem. Jedli obiadki ok 12 w południe, a płacz był przed snem. Musze jednak zaznaczyć, że mam pogodne dzieci i na ogół dolegliwości bólowe typu ząbkowanie zaczynają im przeszkadzać tylko w zasypianiu. Co sądzicie, czy to może być celiakia? Czy są jakieś badania krwi, które mogą potwierdzić celiakię u tak małych dzieci?
Wcześniej pisałam o sobie na tym miłym forum..... :)
Awatar użytkownika
Rafal_tata
-#Moderator
-#Moderator

Post autor: Rafal_tata »

Płacz dziecka to oczywiście za mało, żeby zdiagnozować celiakię - żeby zdiagnozować cokolwiek. Moja córka została zdiagnozowana na podstawie przeciwciał, kiedy miała 2,5 roku. Istnieje opinia, że u dzieci z celiakią przed 2-im rokiem życia przeciwciała często nie pojawiają się, więc badanie nie jest wiarygodne. Niestety, chyba będziesz musiała skupić się nadal na obserwacji dzieciaków...
krystna
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz

Post autor: krystna »

Jest prawdą, że małe dzieci nie wytwarzają jeszcze takiej ilości przeciwciał, które umożliwiłyby rozpoznanie choroby.
Nawet oznaczenie zwyklej grupy krwi i Rh, może z tego powodu przysporzyć trochę problemów.
Obrazek

Gazeta Internetowa "Małpia Gazeta" - Serwujemy bardzo dobre wiadomości!
kinga
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz

Post autor: kinga »

BarBarello niestety Rafał-tata ma rację, u małych dzieci często nie pojawiają się przeciwciała.
Myślę,że warto obserwować dzieci,patrzeć nie tylko na ból brzucha,ale też na biegunkę czy nawet wysypkę lub zatrzymanie wzrostu.
Teraz jednak proponuję znaleść dobrego lekarza i skonsulltować z nim swoje przypuszczenia
magdalena79
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: magdalena79 »

To fakt ciężko u tak małego dziecka potwierdzić w 100% celiakie ale najważniejszy jest kontakt z dobrym lekarzem. Takoi lekarz będzie w stanie stwierdzić tą chorobę na 90%
BarBarella
Nowicjusz
Nowicjusz

Bardzo Wam dziękuję za rady. Moja pediatra. Powiedziała, żeby odczekać 3 tygodnie i znowu dać troszkę glutenu i zobaczyć co się będzie działo. Reakcja nie jest jakaś bardzo ostra. Bo biegunki nie ma tylko wzdęcia i ból brzuszka. Z jednej strony chciałabym, żeby chłopcy jedli wszystko ale z drugiej wolę powoli wkraczać z nowymi produktami. Jesteśmy wszyscy alergikami.
pozdrawiam watek!
Awatar użytkownika
Kasinka
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz

Post autor: Kasinka »

BarBarella, tak mi się nasuwa na myśl... a co to było glutenowego konkretnie? może makaron, ale np jajeczny? Jak Twoje dzieci tolerują jajka? A jak mleko? Może to była zabielana zupa w połączeniu z mąką, może nie pasuje im to zestawienie? Domyślam się że jako alergik jesteś już wyedukowana ze wszech stron, ale może przyczyna leży gdzie indziej, a nie w glutenie. Mojemu dziecku wychodziły liszaje w zagięciach, kiedy był młodszy, niby od mleka itp. Ja ograniczałam mu mleko, a jemu w testach nie wyszło, i lekarz stwierdził, że prawdopodobnie taka reakcja na pyłki, trawy zwłaszcza. Takie wieczne niewiadome doprowadzają mnie do szału....
Obrazek
BarBarella
Nowicjusz
Nowicjusz

Kasinko dzięki za uwagi. :) Jestem bardzo ostrożna z nowościami, chyba aż za bardzo. Chłopcy tak nie wiele do tej pory spróbowali....

Raz to była kasza (dodatek do słoiczków Bobovity) a dwa razy łyżeczką mąki dodana do kluseczek (zwykle robimy gryczane/kukurydziane). Jajka jedzą i jest ok :). Mleka nie jedzą, są na Bebilonie pepti :(. Jogurt testowałam, ale ich wysypywało na buzi. Jednak nigdy na to co ich uczula nie reagowali zdęciami i bólem brzuszka. Więc dlatego podejrzewam brak tolerancji glutenu. Czy to celiakia czy uczulenie - nie jestem ekspertem ;).
Awatar użytkownika
Kasinka
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz

Post autor: Kasinka »

Jedyne co mi przychodzi do głowy, to spróbować jeszcze raz podobny zestaw Bobovity, ale w wersji bg i przetestować, albo pojedyncze owoce z jego składu. W tych słoiczkach niefajne jest to że oni tam wszędzie albo rozcieńczają sokiem winogronowym albo zagęszczają jakimiś grysikami...
Jeśli chodzi o celiakię, jedni nie mają objawów typowych po zjedzeniu, inni całą masę. To wyniki badań decydują o diagnozie. Ja jako dziecko miałam po zjedzeniu czegokolwiek glutenowego od razu wzdęcie brzucha, i niemal leciałam z nóg.. od razu karetka i szpital. Wygląda na typowe uczulenie, a diagnoza zespół złego wchłaniania.
Jedyne co możesz sprawdzić, to faktycznie prowokację, bo nie sprawdzisz niestety czy coś dziecku szkodzi jak mu nie podasz :( niestety. Aczkolwiek ja też wolałabym zrobić wcześniej testy dziecku, żeb wiedzieć co dawać a czego nie i unikać pomyłek. Wydaje mi się również, że sporadycznie bóle brzucha przy pierwszych podaniach glutenu (u zdrowych dzieci) mogą być i nie muszą świadczyć o czymś złym, bo być może tak organizm w ogóle reaguje na nowy składnik (dla małego brzuszka ciężki do przetrawienia)... Czyli tak jak mówił mój alergolog - kalendarzyk i pisać, pisać, pisać... Trzymaj się BarBarella...
Obrazek
BarBarella
Nowicjusz
Nowicjusz

Kasinku
chłopcy jedzą Bobovity bezglutenu i jest ok :). Ogólnie wszystko co nowe daje nie powoduje, żadnych reakcji. Niedługo przetestuje ponownie gluten. Zobaczymy jak się Adaś poczuje. Adaś nigdy nie reagował źle na nowe produkty, na ogół chętnie je nowości i to w dużych ilościach ;).

[ Dodano: Pią 28 Mar, 2008 11:12 ]
Wczoraj chlopcy zjedli duzo kaszy gryczanej na obiad. I znowu Adas mial bol brzuszka wzdecia - nie mogl zasnac :(. Wiem ze kasza gryczana czesto jest zanieczyszczona glutenem. Czy to jest prawdopodobne? Jak myslicie, Adas nie moze tego glutenu jesc? :(

[ Dodano: Sro 30 Kwi, 2008 15:41 ]
Czy kasza jaglana moze być zanieczyszczona glutenem?
ODPOWIEDZ