Czy biopsja jest straszna?

Celiakia z medycznego punktu widzenia.

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika
Sheep
-#Moderator
-#Moderator

Post autor: Sheep »

trzeba poczekać kilka-kilkanaście dni. Ja czekałam około 2 czy nawet 3 tygodni.
Obrazek
Asia.23
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: Asia.23 »

2/3 TYGODNI?????? Ojej! Ja nerwowo nie wytrzymam tyle czekać! Szok! już mam dość czekania na samo badanie, a co dopiero na wynik! :( Kurcze, szkoda :zly2:
ruda52
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz

Post autor: ruda52 »

Asia.23! Spokojnie, jak już pisałam wcześniej mój lekarz po zrobieniu gastroskopii powiedział mi , że mam celiakię, ale wolałby się pomylić. Oczywiście na wynik z biopsjii czekałam tak jak wszyscy 2 tygodnie, ale mogłam już po badaniu przejść na dietę b/g. :)
Awatar użytkownika
Natko_
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz

Post autor: Natko_ »

Mnie też doktorka wykonująca badanie od razu mówiła (już w trakcie badania), że takie a takie zmiany sa typowe dla celiakii. Nawet sobie asystenki zwołała, żeby sobie klasyczny przypadek celiakii obejrzały, bo byłam jej pierwszą dorosłą pacjentką, a obraz był wręcz książkowy :P
Na wyniki czekałam 2 tyg, szczegól, że były źle opisane i potem czekałam kolejne 2, az pani profesor się do nich dostala i sama je sprawdziła ;) (był podany zanik komków, ale nie był okreslony stopień).
Na dietę przeszłam po pierwszej konsultacji u pani profesor - po pierwszych wynikach hist.-pat.
Nati mama Madzi '03, Maćka '05 i Mileny '13
Celiakia '07
Asia.23
Nowicjusz
Nowicjusz

Aha, czyli lekarz już w trakcie badania będzie wiedziała czy to celiakia. I od razu po badaniu w przypadku celiakii powie mi by przejść na dietę bezglutenową. Ok, dziękuje wszystkim za info. A czy ktoś z Was została na dłużej w szpitalu po tej biopsji? Ile czasu tam spędziliście?
Ostatnio zmieniony śr 26 mar, 2008 09:05 przez Asia.23, łącznie zmieniany 1 raz.
magdalena79
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: magdalena79 »

Hej:) Po biopsji nie czujesz sie zbyt dobrze bo nie jest to mile badanie a decyzja o pozostaniu w szpitalu zalezy tylko i wylacznie od twojego lekarza. Ja bardzo zle to znosilam i jeden dzien zostawalam. Ale nie martw sie - od tego sie nie umiera;)
Asia.23
Nowicjusz
Nowicjusz

Wiem wiem:) Tylko chce być przygotowana na wszelką ewentualność... Mam nadzieję że będzie dobrze.

pozdrawiam
Awatar użytkownika
Rafal_tata
-#Moderator
-#Moderator

Post autor: Rafal_tata »

Ja po badaniu wstałem, ubrałem się i wyszedłem :D . Co prawda w trakcie nie było wesoło (przeziębienie, środek zimy :029: ), ale jakoś poszło. Miałem robioną gastroskopię w kierunku helicobacter pylori co prawda, ale też z jakąś biopsją....
Asia.23
Nowicjusz
Nowicjusz

Ile czasu przed biopsją mam nie jeść? :zdziw:
Awatar użytkownika
kabran
-#Moderator
-#Moderator

Post autor: kabran »

Asia.23 pisze:Ile czasu przed biopsją mam nie jeść?
Nie mówili Ci? :galy: Standardowo na każdą gastroskopię idzie się na czczo, tzn. ostatni posiłek jesz wieczorem, ale raczej wcześnie (do 18:00) i lekkostrawny. Rano nie wolno nawet pić wody. To ważne, bo od tego zależy w ogóle możliwość wykonania badania. Po prostu żołądek musi być pusty! Biopsja w czasie gastroskopii to tylko jeden dodany element, całkiem malutki. Ważne jest, żeby od razu po zabiegu też nic nie jeść, a później też delikatnie.... Dobrze będzie, nie martw się tak, wszyscy przez to przeszli i żyją! :D
The quickest way to an enemy's heart is through his ribcage.
Nie, nie jestem lekarzem... I mam Crohna.
Obrazek
Awatar użytkownika
Magdalaena
-#Moderator
-#Moderator

Post autor: Magdalaena »

Ja po gastroskopii wyszłam z gabinetu, wsiadłam (jako kierowca) do samochodu i podjechałam do McDonalda (był blisko) na frytki. Przez dzień czy dwa bolało mnie trochę gardło. Na słowo gastroskopia wzdrygam się do dziś. Brrr !
Magdalaena
celiakia zdiagnozowana w sierpniu 2003 r.
Obrazek
Awatar użytkownika
Nastka
-#Moderator
-#Moderator

Post autor: Nastka »

Ja przeszłam trzy, jedną z biopsją. Jak się ma bardzo nasilone objawy- mdłości, bóle, skurcze, to gastroskopia jest niczym, chcesz ją mieć, by jak najszybciej wiedzieć na czym stoisz. Z biopsją jest troszeczkę dłużej, kilka ukłuć więcej.
Najlepiej skupić się na oddechu, nie panikować, myśleć pozytywnie. Głowa do góry!
Ostatnio zmieniony pt 28 mar, 2008 16:06 przez Nastka, łącznie zmieniany 1 raz.
Obrazek
olusia15
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: olusia15 »

Gastroskopia nie jest w cale straszna miałam ich już conajmniej za dorosłego trzy a nawet cztery i prawie każda była z biopsją. kiedyś miałam pecha że jednym razem miałam zrobioną i jak skończyła lekarka badanie i przeczytała skierowanie dopiero wtedy zobaczyła że nie zrobiła biopsji i musiałam drugi raz połykać rurę :diabelek: ale przeżyłam ;) ale jak mam pomyśleć o następnej to nie wiem czy pójdę na następną
pozdrawiam :)
Asia.23
Nowicjusz
Nowicjusz

Już jestem po. Mogę powiedzieć szczerze - TO JEST STRASZNE! Niewiem, może to indywidualna sprawa, ale jak dla mnie to jest okropne i trudne do zniesienia! AAAAAAAAAaaa...no i witam w klubie. Od 27 marca - dieta :( ;(
Ostatnio zmieniony pn 31 mar, 2008 22:27 przez Asia.23, łącznie zmieniany 1 raz.
katka
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: katka »

witajcie,jestem nowa.
Poczytalam i nadal mam pietra.24 kwietnia ide z moaj coreczka Hania do szpitala celem wykluczenia ceilakii,ma 18 miesiecy.Ma byc biopsja.Jaka jest zwykle kolejnosc badan,czy najpierw robia badania z krwi,a potem jak im nie pasuje cos to biopsje?
ODPOWIEDZ