Prosze o pomoc - podejrzenie celiakii... Ale czy napewno???
Moderator: Moderatorzy
Igg
witam,
mam pytanie, czy zanik kosmkow moze byc tez spowodowany alergia na mleko?
W sumie nic mlecznego (maslo, herbatniki) nie spozywalem od kilku miechow.
Mialem badania n IGGema i nie wykazalo celiaki, ale alergia typu III robiona w poznaniu tak, w stopniu 3. Robil tam ktos cos podobnego?
Gastroskopie w celu biopsji troche problem, bo kurde mialem kilka juz inwazyjnych i nie chce przeginac, a problem w tym, ze nie zrobili mi wycinka wczesniej, bo nie wiedzialem, ze trzeba i ze to najlepszy sposob na diagnoze.
mam pytanie, czy zanik kosmkow moze byc tez spowodowany alergia na mleko?
W sumie nic mlecznego (maslo, herbatniki) nie spozywalem od kilku miechow.
Mialem badania n IGGema i nie wykazalo celiaki, ale alergia typu III robiona w poznaniu tak, w stopniu 3. Robil tam ktos cos podobnego?
Gastroskopie w celu biopsji troche problem, bo kurde mialem kilka juz inwazyjnych i nie chce przeginac, a problem w tym, ze nie zrobili mi wycinka wczesniej, bo nie wiedzialem, ze trzeba i ze to najlepszy sposob na diagnoze.
Wydzieliłam temat dla Smonii, jest tutaj:
topics8/smoniu-jestesmy-z-toba-vt2575.htm
Tyle mogę zrobić...
moderator
topics8/smoniu-jestesmy-z-toba-vt2575.htm
Tyle mogę zrobić...
moderator
Tak, wejdź po prostu w ten link: topics8/smoniu-jestesmy-z-toba-vt2575.htm
i pisz, jak w starym.
Pozdrawiam Was bardzo.
i pisz, jak w starym.
Pozdrawiam Was bardzo.
- Rafal_tata
- -#Moderator
Gastroskopię robi się w czasie normalnej diety... było już milion razy na forum.
Chyba, że chcesz sprawdzić, czy kosmki już odrosły.

Chyba, że chcesz sprawdzić, czy kosmki już odrosły.
● Celiakia - FAQ ● Poczytaj, zanim zadasz pytanie ● SkoND kLiKaSH??? czyli jak pisać po polsku ● Wszędzie są jakieś zasady ● Wszystko o chorobie i Stowarzyszeniu
● Tata Kasi zdiagnozowanej w 2003 r.
● http://1procent.celiakia.pl/
● http://www.facebook.com/celiakia
● Tata Kasi zdiagnozowanej w 2003 r.
● http://1procent.celiakia.pl/
● http://www.facebook.com/celiakia
- mama Krzysia
- Forumowicz
Witam.
Jakies 2 lata temu a moze i wiecej byłem bardzo niski.
Jako ze rodzice byli zaniepokojeni wysłali mnie do edokrynologa itp.
Poczatkowo myslono ze pozno dojrzewam itp wiec wysłano mnie na gastroskopie w celu sprawdzenia czy nie mam celakie.
Po gastroskopie stwierdzono ze jestem gezglutenowy.
Szczerze mowiac niski wzrost i niska waga były jedynymi domniemanymi objawami.
Po tej diagnozie miałem diete ktora trwała moze 1 rok i była dosc mowiac olewana i zdarzały sie drozdzoweczki itp.
W pewnym momencie jednak zacząłem dojrzewac, bodajrze 1i 2 klasa LO i zacząłem rosnac i przybierac na wadze.
Oczywiscie diety nie bylo itp - objawow takze nie zauwzyłem typu biegunki wzzdeci osłabienie organizmu itp.
W tej chwili mam 19 lat mam 167 (rodzice 165 i 167cm) i czuje sie znakomicie, nie choruje na nic, nie mam zadnych problemow z biegunami czy jakims niedorozwojem.
Chodze na siłownie i ładnie przybieram na masie misniowej wiec jakies niedozywienie odpada.
I teraz mam pytanie czy ja w ogole mam ta chorobe ? Czy moze lakarze cos zle zdiagnozowali ?
Czy moze mi to zaszkodzic na przyszłosc ?
Szczerze mowiac jestem zdrowy jak ryba i swietnie sie czuje.
Co myslicie na ten temat.
Z gory dziekuje za wszelkie odpowiedzi.
Pozdrawiam
Jakies 2 lata temu a moze i wiecej byłem bardzo niski.
Jako ze rodzice byli zaniepokojeni wysłali mnie do edokrynologa itp.
Poczatkowo myslono ze pozno dojrzewam itp wiec wysłano mnie na gastroskopie w celu sprawdzenia czy nie mam celakie.
Po gastroskopie stwierdzono ze jestem gezglutenowy.
Szczerze mowiac niski wzrost i niska waga były jedynymi domniemanymi objawami.
Po tej diagnozie miałem diete ktora trwała moze 1 rok i była dosc mowiac olewana i zdarzały sie drozdzoweczki itp.
W pewnym momencie jednak zacząłem dojrzewac, bodajrze 1i 2 klasa LO i zacząłem rosnac i przybierac na wadze.
Oczywiscie diety nie bylo itp - objawow takze nie zauwzyłem typu biegunki wzzdeci osłabienie organizmu itp.
W tej chwili mam 19 lat mam 167 (rodzice 165 i 167cm) i czuje sie znakomicie, nie choruje na nic, nie mam zadnych problemow z biegunami czy jakims niedorozwojem.
Chodze na siłownie i ładnie przybieram na masie misniowej wiec jakies niedozywienie odpada.
I teraz mam pytanie czy ja w ogole mam ta chorobe ? Czy moze lakarze cos zle zdiagnozowali ?
Czy moze mi to zaszkodzic na przyszłosc ?
Szczerze mowiac jestem zdrowy jak ryba i swietnie sie czuje.
Co myslicie na ten temat.
Z gory dziekuje za wszelkie odpowiedzi.
Pozdrawiam
Nie zaprzeczę, że Twoje samopoczucie jest dobre. Ja w Twoim wieku też góry przenosiłam, czynny sport, żadnych dolegliwości, które by powalały z nóg. Jednak nadszedł czas kiedy wszystko runęło jak dodek z kart. Nie warto czekać na objawy. Radziłabym dla pewności zrobić powtórne badania i wtedy się okaże czy jesteś faktycznie zdrów jak ryba, czy to tylko Twój młody organizm karze Ci się tak czućFaridrox pisze:Szczerze mowiac jestem zdrowy jak ryba i swietnie sie czuje