wyniki na przeciwciała

Celiakia z medycznego punktu widzenia.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
salemina
Nowicjusz
Nowicjusz

wyniki na przeciwciała

Post autor: salemina »

Wczoraj odebrałam wyiniki badań na przeciwciała

P/C p.ENDOMYSIUM IGA EMA ujemny

P/C p.ENDOMYSIUM IGG EMA ujemny

P/C IGA P.TRANSGLUTAMINAZIA 0,19
TKANKOWEJ
wynik ujemny. <2,6
wynik wątpliwy 2,6-3,5
wynik dodatni >3,5

P/C IGG P.TRANSGLUTAMINAZIA 0,28
TKANKOWEJ

wynik ujemny >0,9
wynik wątpliwy 0,9-1,1
wynik dodatni > 1,1

Czy może ktoś zinterpretować wyniki

czy wskazują celiakie,a jeśli nie to co moze powodować objawy typowe dla tej choroby

-niska waga (173cm i 55kg)
nie ważne ile jem to nie tyje :( (chipsy,batony,frytki,fastfood...)
-nieregularne miesiaczki (długie cykle nawet ponad 50 dniowe)
-problemy z zajściem w ciąże (już od 1,5 roku próbujemy) :(
-test na krew utajoną w kale -wynik dodatni (+)
-bóle brzucha(jakby skręcanie)-przeważnie chwile przed tym jak chce mi się ... ;)
-w ubiegłym roku uporczywe bóle głowy
-problemy ze skórą(2 lata temu załapałam zajady i nie mogłam się ich pozbyć przez 4 miesiące,dopiero maść pimafucort pomogła,jedna z najdroższych.Czasami czuję w kaciku ust jakby miał mi sie odnowić zajad ale ciagle stosowałam profilaktycznie wtedy maść o której wspomniałam)
-gdzieś w wieku od 7 do 15 roku życia miałam problemy ze skórą w okolicy uszu i pępka( łuszczyła mi się skóra-nmic nie pomagało.Jeździłam od lekarza do lekarza i nic)w okresie dojrzewania zanikły te problemy ale pojawiły się problemy z miesiączkowaniem
Awatar użytkownika
Ann_a
Nowicjusz
Nowicjusz
Post autor: Ann_a »

nie masz przeciwciał,więc to może nie celiakia skoro dieta nie pomaga?
Niepokojąca jest krew w kale.Z tego co wiem to nieswoiste zapalenia jelit taka mają.
U lekarza byłas?
a i pytanie-czy miałas robioną gastroskopię? jak wyniki?
morfologia-jakie ob?
Ostatnio zmieniony sob 20 wrz, 2008 18:19 przez Ann_a, łącznie zmieniany 2 razy.
ola_wet
Aktywny Nowicjusz
Aktywny Nowicjusz

Post autor: ola_wet »

i jeszcze test na lamblie by się przydał... A miałaś robioną gastroskopie? Badaniem histopatologicznym można stwierdzić nie tylko zanik kosmków charakterystyczny dla celiaki ale też inne stany zapalne jelit
salemina
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: salemina »

ola_wet pisze:i jeszcze test na lamblie by się przydał... A miałaś robioną gastroskopie? Badaniem histopatologicznym można stwierdzić nie tylko zanik kosmków charakterystyczny dla celiaki ale też inne stany zapalne jelit

we wtorek mam mieć właśnie biopsje,nie wiem czy coś wykarze odrazu... <mmm>

niedobory żelaza mam już od kilku lat,ale zawsze miałam przepisywane zelazo bo lekarze myśleli że to poprostu anemia,a apetyt mam ciągle ;)
teraz trafiłam na lekarza który zlecił większą ilość badań
wątroba i trzustka jest ok miałam robione badanie alat i to drugie na a.. <mmm> chyba aspat

miałamn robione badanie na pasażyty i nie znaleziono "jaj cyst-pasożytów"

[ Dodano: Sob 20 Wrz, 2008 19:00 ]
Ann_a pisze:nie masz przeciwciał,więc to może nie celiakia skoro dieta nie pomaga?
Niepokojąca jest krew w kale.Z tego co wiem to nieswoiste zapalenia jelit taka mają.
U lekarza byłas?
a i pytanie-czy miałas robioną gastroskopię? jak wyniki?
morfologia-jakie ob?
na diecie jeszcze nie jestem,po gastroskopii moze coś się dowiem więcej

ob miałam ciagle 5,a teraz na wynikach miałam 6
Ostatnio zmieniony sob 20 wrz, 2008 19:05 przez salemina, łącznie zmieniany 1 raz.
ola_wet
Aktywny Nowicjusz
Aktywny Nowicjusz

Post autor: ola_wet »

Jeśli masz krew utajoną w kale to znaczy że masz jakiś ubytek błony jelita. W tym momencie gdy tracisz krew to organizm przyspiesza z erytropoezą produkuje więcej erytrocytów o mniejszej wielkości i tym samym zużywa rezerwy żelaza. Miałas kiedyś robioną ferytynę z morfologii? Ona określa "magazyn żelaza" w organizmie. jesli masz wyniki morfologii to zwróc może uwagę na MCV (wielkośc krwinki czerwonej). najlepiej zrób jak najszybciej gastrologie i jak masz taka możliwośc to powtórz test na lamblie.
ODPOWIEDZ