nowy schemat żywienia niemowląt a zapobieganie celiakii

Celiakia z medycznego punktu widzenia.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
truskawka
Nowicjusz
Nowicjusz

nowy schemat żywienia niemowląt a zapobieganie celiakii

Post autor: truskawka »

Mam 4-miesięczną córeczkę która do tej pory karmiona była wyłącznie piersią, i właśnie przymierzam się do wprowadzenia jej posiłków z glutenem wg "nowego schematu żywienia"
Boję się bardzo czy jej nie zaszkodzę.
Sama mam celiakię, jako niemowlę miałam bardzo ciężkie objawy, w wieku 3 lat podobno "wyrosłam" i nie byłam na diecie. Objawy powróciły niedawno - po kilku latach diagnozowania anemii i wrzodów żołądka trafiłam wreszcie na lekarza który trafnie postawił diagnozę. Jestem na diecie 1,5 roku i poprawa była niemalże natychmiastowa i ogromna:)
Od 2008 roku obowiązuje "nowy schemat żywienia niemowląt" zalecający wcześniejsze niż do tej pory wprowadzenie glutenu poprzedzone tzw. "ekspozycją na gluten". Ekspozycja polega na wprowadzeniu od 5-6 miesiąca codziennych małych dawek glutenu (2-3g na 100 ml pokarmu). W tym celu zaleca się też wcześniejsze wprowadzenie pokarmów innych niż mleko matki czyli już od 5 miesiąca. Po 2 miesiącach ekspozycji można już normalnie jeść posiłki glutenowe.
Podkreśla się że ten nowy sposób wprowadzania glutenu do diety dziecka w dużym stopniu zapobiega ujawnianiu się celiakii.
Część pediatrów przeszła już na ten nowy (moja lekarka też) ale część obstaje przy starym
(czyli wprowadzenie glutenu dopiero po 10 miesiącu).
Powstrzymuje mnie dodatkowo to, że ponoć tylko Szwecja i Polska stosują ten nowy schemat, w innych krajach trwają jeszcze badania i dyskusje pediatrów.
Nie wiem co robić, zaufać lekarce i nowym odkryciom medycznym czy poczekać do 10 miesiąca?
kinga
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz

Post autor: kinga »

Truskawko,
według mnie mogłbyś już podawać jej małe dawki posiłków z glutenem,gdyż wtedy jest szansa,że wcześniej wykryjesz u niej celiakię-chociaż ona niekoniecznie musi ją mieć.

Przyznaję,nie jestem lekarką,mam tylko córkę z celiakią i do dziś pamietam moją drogę przez mękę,kiedy szukałam co jej jest....

Oczywiście możesz poradzić sie innego lekarza albo poczekać na odpowowiedź jakiejś mamy,która ma podobne doświadczenia.

pozdrawiam i życze powodzenia-Kinga(Agnieszka)
NIKO
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: NIKO »

Czesc moim zdaniem powinnas poradzic sie pediatry, gdyz Twoje dziecko nie mialo zadnej stycznosci z glutenem, gdyz Ty bedac na diecie bezglutenowej nie dostarczalas swojemu organizmowi glutenu ani w ciazy ani teraz gdy karmisz piersia.A jak wiadomo dziecko to w ,,brzuszku,, i to karmione piersia ,,spozywa ,, to co mamusia.Pozdrawiam...
ODPOWIEDZ