Jak to możliwe? Jedno badanie i 3 różne wyniki.

Celiakia z medycznego punktu widzenia.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
sisi
Forumowicz
Forumowicz

Jak to możliwe? Jedno badanie i 3 różne wyniki.

Post autor: sisi »

Witam po dłuższej nieobecności.

Moja Marcia po 9msc prowokacji miała w lutym wykonaną biopsję jelita (bez zaniku kosmków :) )
Jednak wyniki przeciwciał przeciw transgluteminazie tkankowej IgA tTG Ab = 119,20 RU/ml przy normie 2-20RU/ml
Nabąknięto mi wówczas, że owy wynik może świadczyc o celiakii utajonej i kazano go powtórzyc za kilka miesięcy.

W międzyczasie w lipcu moja córka trafiła z powodu ataków drgawkowych do innego szpitala i tam sugerując się wcześniejszym wynikiem zrobiono jej powtórnie transgluteminazę tkankową IgA = 0,8 U/ml (norma:0-12)
Uwierzyłam że poprzedni wysoki wynik był pomyłką czy błędem w laboratorium!

Jednak mimo to w wyznaczonym terminie wykonałam powtórkę badania (6msc od pierwszego) i....wynik skoczył już do 142 RU/ml :zdziw:

Co ja mam o tym myślec??
Dodam, że w każdym przypadku badanie zlecane było przez oddz. gastroenterologii szpitala dziecięcego.

Marcia po dużych perypediach ze zdrówkiem była rok na diecie bg, potem po powrocie na jedzonko z glutenem dośc szybko je zaakceptowała.
Obecnie nie mamy problemów zdrowotnych, jednak intrygują mnie w/w wyniki i perspektywa ewentualnej ukrytej postaci celiakii.
Martusia 04.10.2005r - wciąż diagnozowana...
Awatar użytkownika
kabran
-#Moderator
-#Moderator

Post autor: kabran »

Reasumując:
Pierwszy wynik - wysoki,
drugi wynik - niski (norma),
trzeci wynik - wysoki.
Jak dla mnie to wynik środkowy jest błędny, ale dla pewności możesz wykonać jeszcze jedno badanie... IMHO postać utajona jest bardzo możliwa. Skonsultuj te wyniki z dobrym gastroenterologiem, któremu nieobca jest celiakia (może dr Dziechciarz?).
The quickest way to an enemy's heart is through his ribcage.
Nie, nie jestem lekarzem... I mam Crohna.
Obrazek
sisi
Forumowicz
Forumowicz

Jakby przyjąc za prawidłowe te dwa wyniki dodatnie, to normalne jest to że w ciągu kilku miesięcy skoczyły one w górę? ze 119 na 142 RU/ml ?(przy prawidłowych wynikach biopsji jelita)
Awatar użytkownika
kabran
-#Moderator
-#Moderator

Post autor: kabran »

IMHO tak. Może wpływ miała dieta, może inne czynniki. Kilka miesięcy to spory okres czasu. Przy tej wysokości różnica 23 jedn. nie jest taka wielka. Możliwe, że nakłada się tu jakiś błąd pomiarowy (bo taki jest zawsze, w każdym laboratorium, niezależnie od metody i sprzętu), ale dwukrotny wysoki wynik wydaje mi się bardziej prawdopodobny, niż jednokrotny niski. Ale - podkreślam - to moja opinia.
The quickest way to an enemy's heart is through his ribcage.
Nie, nie jestem lekarzem... I mam Crohna.
Obrazek
Awatar użytkownika
Cecylia
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz

Post autor: Cecylia »

W moim przypadku po półrocznej diecie wynik polepszył się znacznie z 294 spadł do 106 więc może i te wyniki rzeczywiście są prawidłowo wykonane.
Obrazek
sisi
Forumowicz
Forumowicz

Niewiem czy dobrze zrozumiałam... przy celiakii utajonej również trzeba stosowac dietę?
Oczywiście mam tu na myśli okres "uśpienia" gdy nie mamy żadnych niepożądanych dolegliwości ze strony organizmu.

W przyszłym tyg. idziemy na wizytę do poradni przyszpitalnej w której to wyszły córce wyniki dodatnie. Sami zadzwonili i umówili nas na cito, tylko 2,5tyg czekania ;)
Zobaczymy co nam powiedzą?

[ Dodano: Czw 30 Paź, 2008 16:02 ]
Jestesmy juz po wizycie u gastroenterologa.
Pani doktor (ponoc najlepsza z gastroenterologow w tym szpitalu) dobre dziesiec minut czytala, gdybala gryzla dlugopis patrzac jednoczesnie na te nasze nieszczesne wyniki.
Po czym umowila nas do poradni na 15 maja!! celem kolejnego ich powtorzenia.
Dodala ze wielce prawdopodobne jest to ze mala jednak ma celiakie o czym ponoc moze tez swiadczyc zmienny obraz wszystkich trzech biopsji, ale tez nie wykluczyla pomylki laboratorium!
Pouczyla mnie o konsekwencjach nieprzestrzegania diety przy celiakii, troche postraszyla ;) dodajac na koniec " no ale nie martwmy sie na zapas, poczekamy do maja i zobaczymy co dalej z tym fantem poczac"
Poki co nadal jemy glutenowo i czekamy kolejne 7msc

Mam dosc tej niepewnosci :029:
ODPOWIEDZ