Lekarz kazał mi zrobić badania na celikię ponieważ wyszła mi alergia na mąkę pszenną, mam częste bóle głowy, niedowagę i jestem cały czas zmęczona. Ja jednak nie wiem co oznaczają te badania a wizytę mam dopiero za miesiąc
P-ciała p/gliadynie IgA 1,1 U/ml
P-ciała p/gliadynie IgG 12 U/ml
P-ciała p/endomysium IgA 2 U/ml
no więc czy mam tą celikię??
proszę o pomoc
Co oznaczają te badania
Moderator: Moderatorzy
Nie jestem lekarzem (jak nikt tu na forum).
Występowanie przeciwciał we krwi oraz opisane przez ciebie wcześniej objawy sugerują, że jest to celiakia.
Pełne potwierdzenie da wykonanie gastroskopii z pobraniem wycinków z jelita (spokojnie, nie jest to takie straszne, jak brzmi
) oraz ocena lekarza.
Twój lekarz wydaje się być świadomy i rozsądny, skoro wpadł na celiakię, więc to już połowa sukcesu
Trzymaj się go, poczytaj forum link do ważnych informacji
i przede wszystkim - nie przechodź na dietę przed diagnozą i innymi badaniami, bo zafałszuje to ich obraz.
Występowanie przeciwciał we krwi oraz opisane przez ciebie wcześniej objawy sugerują, że jest to celiakia.
Pełne potwierdzenie da wykonanie gastroskopii z pobraniem wycinków z jelita (spokojnie, nie jest to takie straszne, jak brzmi

Twój lekarz wydaje się być świadomy i rozsądny, skoro wpadł na celiakię, więc to już połowa sukcesu

i przede wszystkim - nie przechodź na dietę przed diagnozą i innymi badaniami, bo zafałszuje to ich obraz.