Odebrałam wyniki
Moderator: Moderatorzy
Odebrałam wyniki
Właśnie odebrałam wyniki transglutaminaz. Mam tak:
P/c. anty-tTG IgA - IgA tTG Ab wynosi 229,30 RU/ml norma to od 0-20
P/c. anty-tTG IgG - IgG tTG Ab wynosi 0,10 RU/ml .
Może ktoś mi pomóc rozszyfrowć czy to jest potwierdzenie celiakii.
P/c. anty-tTG IgA - IgA tTG Ab wynosi 229,30 RU/ml norma to od 0-20
P/c. anty-tTG IgG - IgG tTG Ab wynosi 0,10 RU/ml .
Może ktoś mi pomóc rozszyfrowć czy to jest potwierdzenie celiakii.
Masz zdecydowanie poziom przeciwciał powyżej normy. Przejrzałam twoje poprzednie posty - pisałaś, że w dzieciństwie miałaś zdiagnozowaną celiakię. Wygląda na to, że miałaś ją zdiagnozowaną poprawnie i po prostu ją masz. Ale koniecznie musisz pokazać wyniki i pogadać z jakimś kompetentnym gastrologiem.
Jeśli chcesz mieć całkowitą pewność, możesz jeszcze się zrobić biopsję jelita. Nie wiem, czy w dzieciństwie ci ją robiono, ale podejrzewam, że nie. A u gastrologa byłaś?
Jeśli chcesz mieć całkowitą pewność, możesz jeszcze się zrobić biopsję jelita. Nie wiem, czy w dzieciństwie ci ją robiono, ale podejrzewam, że nie. A u gastrologa byłaś?
Tak, byłam u gastrologa i to właśnie ona mnie skierowała na przeciwciała. Kolejną wizytę mam na 1.12., ale już mam dość. Czuję się coraz gorzej, a kazali mi jeść glutenowo, więc chciałabym już mieć te badania za sobą. A czy ta biopsja jest konieczna? Ja taki trochę tchórz jestem, potrafię stracić przytomność przy pobieraniu krwi 

W tej chwili za główny "dowód" istnienia u pacjenta celiakii uznaje się przeciwciała biopsję jelita i stwierdzenie, czy i w jakim stopniu nastąpił zanik kosmków.
Poczytaj o diagnostyce:
tutaj link
Choć i biopsja tak naprawdę nie daje całkowitej pewności - zanik kosmków w jelitach następuje wyspowo, nie w całej śluzówce i lekarz może trafić akurat na taki kawałek jelita, w którym zanik kosmków jest minimalny. Ale to już dzielenie włosa na czworo
Generalnie gdybyś miała wykonaną biopsję z wykazanym zanikiem kosmków w dzieciństwie, to teraz nic być nie musiała robić. Zresztą w ogóle porozmawiaj z gastrolożką - już tylko tydzień został ci do wizyty. Zależy po prostu, czy chcesz mieć "papier" na celiakię i wtedy robisz gastroskopię, czy wystarczą ci przeciwciała i lepsze samopoczucie na diecie. Niektórzy do przestrzegania diety potrzebują silnej mobilizacji, którą dla nich jest oficjalne zaświadczenie o chorobie. Bo to już byłaby dieta na całe życie
Poczytaj o diagnostyce:
tutaj link
Choć i biopsja tak naprawdę nie daje całkowitej pewności - zanik kosmków w jelitach następuje wyspowo, nie w całej śluzówce i lekarz może trafić akurat na taki kawałek jelita, w którym zanik kosmków jest minimalny. Ale to już dzielenie włosa na czworo

Generalnie gdybyś miała wykonaną biopsję z wykazanym zanikiem kosmków w dzieciństwie, to teraz nic być nie musiała robić. Zresztą w ogóle porozmawiaj z gastrolożką - już tylko tydzień został ci do wizyty. Zależy po prostu, czy chcesz mieć "papier" na celiakię i wtedy robisz gastroskopię, czy wystarczą ci przeciwciała i lepsze samopoczucie na diecie. Niektórzy do przestrzegania diety potrzebują silnej mobilizacji, którą dla nich jest oficjalne zaświadczenie o chorobie. Bo to już byłaby dieta na całe życie

Ostatnio zmieniony wt 25 lis, 2008 16:46 przez Sheep, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Nowicjusz
- Rafal_tata
- -#Moderator
Wygląda na to, że teorii dotyczących przeciwciał jest tyle, ilu lekarzy...
Natomiast faktem niepodważonym jest, że przeciwciała wychodzą TYLKO przy celiakii. Gdyby nie wyszły w badaniu, to na dwoje babka wróżyła, ale skoro wyszły - i do tego tak wysokie....
Natomiast faktem niepodważonym jest, że przeciwciała wychodzą TYLKO przy celiakii. Gdyby nie wyszły w badaniu, to na dwoje babka wróżyła, ale skoro wyszły - i do tego tak wysokie....
Jednym z badań? A jakie inne ten doktor uważa za dokładne oprócz biopsji? No i jeszcze jedno: czy pan doktor wie, że nie na całym odcinku jelita dochodzi do zaniku kosmków?...gosiamarcinkowska pisze:jedynym z badań które naprawdę wykrywa Celiakii jest zrobić gastroskopie z Biopsją jelita
● Celiakia - FAQ ● Poczytaj, zanim zadasz pytanie ● SkoND kLiKaSH??? czyli jak pisać po polsku ● Wszędzie są jakieś zasady ● Wszystko o chorobie i Stowarzyszeniu
● Tata Kasi zdiagnozowanej w 2003 r.
● http://1procent.celiakia.pl/
● http://www.facebook.com/celiakia
● Tata Kasi zdiagnozowanej w 2003 r.
● http://1procent.celiakia.pl/
● http://www.facebook.com/celiakia