Choroba Duhringa
Moderator: Moderatorzy
Też słyszałam teorię o burakach, ale...nie mam wśród rodziny nikogo takiego, kto by nie siusiał na czerwono po burakach. Tę teorię słyszałam od naturoterapeutki, która próbowała leczyć mnie holistycznie. Z tego, co piszesz, to osoba o podobnych poglądach do twojej dietetyczki.
Być może zmiany skórne to nie tylko Duhring, moja córcia nie brała Disulone, bo wszyscy lekarze zgodnie stwierdzili, że włączą dopiero, kiedy dieta sobie nie poradzi, a poradziła, zajęło to pół roku i ma skórę czystą. Ja sama byłam przerażona, że dziecko ma łykać lekarstwo na trąd
Wracając do głównego pytania - nie jestem celiakiem, a siusiam na różowo od kiedy pamiętam...
Być może zmiany skórne to nie tylko Duhring, moja córcia nie brała Disulone, bo wszyscy lekarze zgodnie stwierdzili, że włączą dopiero, kiedy dieta sobie nie poradzi, a poradziła, zajęło to pół roku i ma skórę czystą. Ja sama byłam przerażona, że dziecko ma łykać lekarstwo na trąd
Wracając do głównego pytania - nie jestem celiakiem, a siusiam na różowo od kiedy pamiętam...
Ostatnio zmieniony pn 01 gru, 2008 14:40 przez izaA, łącznie zmieniany 1 raz.
Coś mi to trąci głębokim, metafizycznym znachorstwem.... Sorki, gdyby to było takie proste, nikt nie robiłby gastroskopii z wycinkami, nie?Momac pisze:Proszę o radę-słyszałam że "stan swoich jelit" tzn. czy kosmki są odbudowane można sprawdzić przez picie soku z surowych buraków
A co do Disulone. Faktycznie, ten lek jest obarczony całkiem sporą listą tzw. efektów ubocznych. Poczytaj na Forum, kilka osób pisało o tym), poszukaj w Googlach. Ale ja na Twoim miejscu, zanim wpadłabym w panikę po radach dietetyczki, poszukałabym pomocy u prawdziwego lekarza.
Znaczy, że co? Że biorąc Disulone, łatwiej zarazisz się lamblią? Nikiel to pierwiastek, nie choroba.... Uwielbiam "fachowców" którzy zamiast leczyć, straszą. Może nie potrafią nic innego?Momac pisze:Patrząc na mnie powiedziała że mam zadatki na Candidę, lambrię, nikiel i nne dolegliwości
Reasumując: burak nie będzie remedium na wszelkie dolegliwości, raczej nie sprawdza się jako diagnosta... Lepiej w tej roli wypada doświadczony histopatolog.
I jeszcze prośba ode mnie jako moda - nie pisz dwóch postów pod sobą, użyj funkcji "edytuj", ok?
W tym wszyskim chyba chodzi o to że ja już tak długo choruje i co chwila jakąś nowinkę słyszę i nie wiem w co wierzyć. Przytoczę przykład: całe życie (podczas mojego życia dłużej jestem chora niż nie jestem) mi wmawiali że kasza jaglana ma gluten a teraz znalazłam że nie ma i tak ze wszystkim, więc już nie wiem co robić i gdzie szukać rady a w moim życiu zero badań jakichkolwiek poza tymi wycinkami i methemoglobiną. Mam 28 lat a od 16 na diecie (a zmiany na skórze nadal są) i tak naprawdę nikt mi nie piedział co moge a co nie moge jeść. Poszłam do dietetyczki w sumie tylko po to by coś mi doradziła apropo jedzenia i wartości odżywczych w mojej diecie (ewntualnie jakiś przepis)-i tak się to skończyło. Dlatego szukam konkretów które pomogą mi zdiagnozować mi siebie samą i zobaczyc jaki to etap mojej choroby, bo nawet lekarz nie chce mi dać skierowania na żadne badania po tym moim super żelazie.
a Dandida-przy zmianach na skórze które wskazują na nie trzymaną dietę-ma tendencję do rozwoju iz tendencją na problemy z drogami rodnymi. Niekiel jest w kaszy gryczanej podobno w duzej ilości, a to zkolei zależy czy uczulenie na nikiel jest we krwi czy kontaktowe----------------------cały czas szukam przyczyny tej wieloletniej wysypki
Momac, powolutku.
Może faktycznie być tak, że jeśli masz zmiany skórne, to robisz jakiś nieświadomy błąd ditetyczny.
Nie wiem, z jakiego miasta jesteś, ale spróbuj poszukać na forum jakiegoś polecanego gastrologa z twoich okolic. Koniecznie się do niego wybierz i dokładnie, na spokojnie porozmawiaj.
Na początek zajrzyj też tu: link do strony.
Wyszczególnione są tam produkty dozwolone i zabronione, oraz ryzykowne. Poczytaj na spokojnie, przyjrzyj się swojemu jadłospisowi i spróbuj znaleźć rzeczy, które mogą być podejrzane. Głowa do góry, to wszystko da się opanować
Edit: link już poprawiłam.
Może faktycznie być tak, że jeśli masz zmiany skórne, to robisz jakiś nieświadomy błąd ditetyczny.
Nie wiem, z jakiego miasta jesteś, ale spróbuj poszukać na forum jakiegoś polecanego gastrologa z twoich okolic. Koniecznie się do niego wybierz i dokładnie, na spokojnie porozmawiaj.
Na początek zajrzyj też tu: link do strony.
Wyszczególnione są tam produkty dozwolone i zabronione, oraz ryzykowne. Poczytaj na spokojnie, przyjrzyj się swojemu jadłospisowi i spróbuj znaleźć rzeczy, które mogą być podejrzane. Głowa do góry, to wszystko da się opanować
Edit: link już poprawiłam.
Ostatnio zmieniony wt 02 gru, 2008 10:58 przez Sheep, łącznie zmieniany 3 razy.
- Rafal_tata
- -#Moderator
- Posty: 2660
- Rejestracja: śr 14 sty, 2004 13:31
- Lokalizacja: Kraków
tu jest poprawiony: http://www.celiakia.org.pl/index.php?la ... bdir=dieta
● Celiakia - FAQ ● Poczytaj, zanim zadasz pytanie ● SkoND kLiKaSH??? czyli jak pisać po polsku ● Wszędzie są jakieś zasady ● Wszystko o chorobie i Stowarzyszeniu
● Tata Kasi zdiagnozowanej w 2003 r.
● http://1procent.celiakia.pl/
● http://www.facebook.com/celiakia
● Tata Kasi zdiagnozowanej w 2003 r.
● http://1procent.celiakia.pl/
● http://www.facebook.com/celiakia
- Małgorzata
- -#Moderator
- Posty: 1579
- Rejestracja: pn 03 sty, 2005 22:56
- Lokalizacja: Warszawa
Celiakia i choroba Duhringa to bardzo specyficzne przypadłości - jeśli już mamy je stwierdzone to tak naprawdę sami dla siebie powinniśmy być lekarzami. Przecież jedyny lek to prawidłowa dieta. I zawsze w przypadku problemów zdrowotnych należy najpierw poważnie się zastanowić nad swoim jadłospisem, tak zwana "służba zdrowia" tu niewiele poradzi...
Witam
Ja na tą chorobę choruję już 10 lat a teraz mam nawrót wysypki która strasznie swędzi. Mam pytanie czy jest możliwość odkupienia od kogoś z Was 3 tabletek disulone, bo formalności związane z załatwieniem tego leku potrwają jeszcze kilka dni. Będę bardzo wdzięczna za pomoc. Jestem z okolic Warszawy.
Ja na tą chorobę choruję już 10 lat a teraz mam nawrót wysypki która strasznie swędzi. Mam pytanie czy jest możliwość odkupienia od kogoś z Was 3 tabletek disulone, bo formalności związane z załatwieniem tego leku potrwają jeszcze kilka dni. Będę bardzo wdzięczna za pomoc. Jestem z okolic Warszawy.
Iza: "W MC Donalds na przykład zostają tylko frytki, bo wszystkie dressingi mają w składzie gluten [/quote]"
jesli chodzi o frytki z Mcdonalda to sa one niebezpieczne. Nie sa robione z samych ziemniaków, tylko z pure ziemniaczanego, zagęszczanego mąką i nie wiadomo czym jeszcze. Poza tym w McDonaldzie nie chce mi sie wierzyc ze uzywaja soli niejodowanej, wiec frytki rowniez odpadaja:/
Na tackach podawanych w MC znajduja sie karty na ktorych odwrocie jest tabela ze składnikami produktów i jest tam wyszczególniony gluten:) polecam lekturke:-)
jesli chodzi o frytki z Mcdonalda to sa one niebezpieczne. Nie sa robione z samych ziemniaków, tylko z pure ziemniaczanego, zagęszczanego mąką i nie wiadomo czym jeszcze. Poza tym w McDonaldzie nie chce mi sie wierzyc ze uzywaja soli niejodowanej, wiec frytki rowniez odpadaja:/
Na tackach podawanych w MC znajduja sie karty na ktorych odwrocie jest tabela ze składnikami produktów i jest tam wyszczególniony gluten:) polecam lekturke:-)
Ostatnio zmieniony ndz 18 sty, 2009 12:13 przez manu666, łącznie zmieniany 1 raz.