Jak Rozumiec Wyniki Badania
Moderator: Moderatorzy
Jak Rozumiec Wyniki Badania
ok
Ostatnio zmieniony wt 18 lis, 2014 12:02 przez llucas83, łącznie zmieniany 2 razy.
Poza tym przeciwciał można nie mieć, a mieć celiakię - stąd konieczna gastro z wycinkami.
Badanie p/p/transglutaminazie tkank. jest miarodajne jak nie przymierzając test ciążowy - może się pomylić tylko jak negatywny wynik
Jak wyjdzie na plus, to w zasadzie pewnie 
Co do przyspieszania gastroskopii - i tak musisz być jakiś czas przed nią na diecie glutenowej - więc nie wiem, czy jest sens tak barzdo to popędzać - wydasz kasę za tydzień czy dwa, a wynik będzie niemiarodajny - i wtedy co? Druga gastro po 2-3 tyg (wg ustalonego terminu tego, co masz mieć)?
Musiał byś znaleźć odpowiedź, jak długo i tak powinieneś teraz być znowu na diecie glutenowej, żeby wynik był prawdziwy. Przy róznicy terminów tygodnia, chyba bym się wstrzymała. Ale to moje zdanie.
Jakby co, to ja mam za miesiąc ponowną gastro - możemy się powspierać w grudniu i razem "pokląć" na uroki tego badania
Badanie p/p/transglutaminazie tkank. jest miarodajne jak nie przymierzając test ciążowy - może się pomylić tylko jak negatywny wynik

Co do przyspieszania gastroskopii - i tak musisz być jakiś czas przed nią na diecie glutenowej - więc nie wiem, czy jest sens tak barzdo to popędzać - wydasz kasę za tydzień czy dwa, a wynik będzie niemiarodajny - i wtedy co? Druga gastro po 2-3 tyg (wg ustalonego terminu tego, co masz mieć)?
Musiał byś znaleźć odpowiedź, jak długo i tak powinieneś teraz być znowu na diecie glutenowej, żeby wynik był prawdziwy. Przy róznicy terminów tygodnia, chyba bym się wstrzymała. Ale to moje zdanie.
Jakby co, to ja mam za miesiąc ponowną gastro - możemy się powspierać w grudniu i razem "pokląć" na uroki tego badania

Nati mama Madzi '03, Maćka '05 i Mileny '13
Celiakia '07
Celiakia '07
Ja nie miałam w ogóle przeciwciał, a zanik koskmów IIIa wg. Marsha.
Brak przeciwciał jeszcze o niczym nie świadczy.
Uprzedzam, że nie jestem lekarzem, a to co napisałam poniżej ma charakter mojej prywatnej opnii.
Przejście na dietę bezglutenową powoduje, że kosmki zaczynają odrastać. Więc przed gastroskopią musisz jeść gluten, żeby wyniki badań były miarodajne. Z drugiej strony nie jest też tak, że zniszczone kosmki odrosną Ci w dwa tygodnie, ale półtorej miesiąca (piszesz że już 2 tyg. jesteś na diecie i jeszcze miesiąc Ci został) to już sporo czasu. IMHO po takim czasie nie ma sensu iść na gastroskopię.
Jeśli gluten bardzo Cię męczy - to poszłabym prywatnie - przy założeniu że badanie robią mi od ręki.
Jeśli chcesz czekać miesiąc, to absolutnie nie przechodziłabym teraz na dietę.
To jest tak - jeśli wyniku badania wyjdzie Ci, że masz zanik kosmków, to ok, wszystko jasne. Jeśli będzie ujemy, albo wyjdzie Ci I wg. Marsha, to się później będziesz zawsze zastawiał czy faktycznie jesteś chory.
Brak przeciwciał jeszcze o niczym nie świadczy.
Uprzedzam, że nie jestem lekarzem, a to co napisałam poniżej ma charakter mojej prywatnej opnii.
Przejście na dietę bezglutenową powoduje, że kosmki zaczynają odrastać. Więc przed gastroskopią musisz jeść gluten, żeby wyniki badań były miarodajne. Z drugiej strony nie jest też tak, że zniszczone kosmki odrosną Ci w dwa tygodnie, ale półtorej miesiąca (piszesz że już 2 tyg. jesteś na diecie i jeszcze miesiąc Ci został) to już sporo czasu. IMHO po takim czasie nie ma sensu iść na gastroskopię.
Jeśli gluten bardzo Cię męczy - to poszłabym prywatnie - przy założeniu że badanie robią mi od ręki.
Jeśli chcesz czekać miesiąc, to absolutnie nie przechodziłabym teraz na dietę.
To jest tak - jeśli wyniku badania wyjdzie Ci, że masz zanik kosmków, to ok, wszystko jasne. Jeśli będzie ujemy, albo wyjdzie Ci I wg. Marsha, to się później będziesz zawsze zastawiał czy faktycznie jesteś chory.
Polskie Stowarzyszenie Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej
Na diecie od stycznia 2006
Mogło być gorzej, ale IIIa to już oznacza zanik kosmków.llucas83 pisze: Twoj zanik kosmków IIIa wg. Marsha jest najwyższym stopniem który na pewno mówi ze masz celiakie?
W połączeniu z zanikiem objawów oraz odbudową kosmków, po wprowadzeniu diety, to myślę, że pewien obraz to daje.
Ja przed swoim badaniem byłam pół rok na diecie bg (niedouczona lekarka kazała mi przejść na dietę), potem mnie trochę lekarze wkurzyli - przez miesiąc jadłam gluten i po tym czasie miałam robioną biopsję.
Za (http://www.forumpediatryczne.pl/specjalista/ep,414 ):
W skali Marsha wyróżnia się:
- fazę zerową (przednaciekową), w której brak jest zmian morfologicznych w jelicie (odpowiednik I stopnia wg Shmerlinga),
- fazę I (naciekową), w której wymiary kosmków i krypt nie są zmienione, ale śródnabłonkowo stwierdza się obfity naciek z limfocytów (brak odpowiednika w starych skalach),
- fazę II (rozrostową), w której oprócz nacieku limfocytarnego w nabłonku widoczne są cechy rozrostu krypt
- fazę III (destrukcyjną) – dzieloną na stadia IIIa, IIIb i IIIc – z zanikiem kosmków (odpowiednik stopnia III lub IV według starych skal 4-stopniowych)
Niekiedy wyróżnia się fazę IV (atroficzną), w której zanik kosmków nie ustępuje nawet po eliminacji glutenu z diety. Jest to uważane za stan przedrakowy.
Ostatnio zmieniony ndz 09 lis, 2008 13:39 przez Ola*, łącznie zmieniany 1 raz.
Polskie Stowarzyszenie Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej
Wg tego co napisałeś w pierwszym poście wynik Twój jest w granicach normy - norma wynosi od 0-20 RU/ml jednak jak już poprzednicy pisali brak przeciw ciał o niczym jeszcze nie świadczy . Ja miałam robione wyniki w dwóch klasach i jeden tzn. w klasie IgA miałam bardzo wysoki 294,5 a w klasie IgG wyszedł ujemny. Pozostałe badania (biopsja) potwierdziły zanik kosmków stopnia III c wg Marsha.
witam, mój mały 7-letni syn był 4 lata na diecie bezglut, badania z gastro wykazały zanik kosmków na jelicie typ 3a wg skali Marshala) tTG IgA- ujemne. W lipcu br. zrobiono kontrolne bad. krwi - badania tTG IgA 0,15 (latem 2008r.)bez kontrolnego gastro. jadł od 16 pzźdz. wszystko z chlebem żytnio-pszennym na czele. od 30 listopada stracił apetyt, pojawiły się spowrotem luźne stolce. podpowiedzcie czy to nawrót choroby. boję się.
Po pierwsze - rozumiem, że syn miał zdiagnozowaną przez lekarza celiakię?Wioletta Ćwiertnia pisze: wykazały zanik kosmków na jelicie typ 3a wg skali Marsha
podpowiedzcie czy to nawrót choroby. boję się.
Jeśli miał, dlaczego zrezygnowaliście z diety? Było to zalecenie lekarza? Z jakiej przyczyny?
Przy okazji - nie ma czegoś takiego jak "nawrót choroby". Może być nawrót objawów. Jeśli się ma celiakię. to już do końca życia, to choroba genetyczna.
W celiakii gluten jest trucizną dla organizmu - jeśli go nie podajesz, nie ma objawów. Jeśli podajesz, niszczysz organizm i są różnego rodzaju objawy.
Przejrzyj proszę ten post: najczęstsze pytania o celiakię
- Małgorzata
- -#Moderator
-
- Nowicjusz

Mam podobny problem z interpretacją wyniku, choc moze ciut inny. W czerwcu 2007 roku robiłam testy na przeciwciała IgA i wynik wyszedł 1,3 u/ml. Powiedziano mi ze wynik jest w normie. Więc czym wytłumaczyć objawy które miewam po zjedzeniu glutenu: biegunki, bóle brzucha, refluks, ciągłe zmęczenie, krwawienia, alergie wziewne i skórne na byleco, i te okropne uczucie zaklajstrowania organizmu od wewnątrz połączone z bólem. Lekarz u której byłam powiedziała :"Ach to pewnie z powodu pani małego organizmu" (rzeczywiście mam organizm o wymiarach dziecka) - ale to z powodu mojej podstawowej choroby kości. Przepisała mi tylko full leków , ktore miały to niby zredukowac moje bóle brzucha. Może trzeba zmienic lekarza na prywatnego? 

Ostatnio zmieniony sob 17 sty, 2009 00:57 przez Lili, łącznie zmieniany 2 razy.
Lili