Czy przyjmowane leki mają wpływ na poziom przeciwciał?

Celiakia z medycznego punktu widzenia.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
olo20
Nowicjusz
Nowicjusz

Czy przyjmowane leki mają wpływ na poziom przeciwciał?

Post autor: olo20 »

Witam!

Mam sprawę następującej treści. Od dziecka miałem problemy ze zdrowiem (wiotkość mięśni, zwracanie pokarmów w dzieciństwie, liczne alergie i astma) oraz znaczną niedowagę i uporczywe problemy skórne. Jeszcze na początku tego roku moje BMI wynosiło 15 (poniżej progu anoreksji). W trakcie męczącej i właściwie niekończącej się diagnostyki podejrzewano u mnie nadczynność tarczycy, celiakię, chorobę mięśni (miopatię) i zaburzenia nerwicowe wywołujące niedowagę.

Co do celiakii, nie mam żadnych niedoborów pokarmowych, natomiast stwierdzono u mnie w analizie hist.-pat. wycinka dwunastnicy - "spłaszczenie i zgrubienie części kosmków jelitowych i zredukowanie ilości komórek kubkowych". Nie jestem pewien, czy ten wynik jest w pełni miarodajny, ponieważ pobrano mi tylko jeden wycinek dwunastnicy z części pozaopuszkowej (a z tego co czytałem - powinno się pobrać min. 2 wycinki). Nie wiem też, czy miejsce pobrania było odpowiednie (podobno wycinki powinno się pobierać z II i III części dwunastnicy)... Lekarze, z którymi miałem do czynienia, wypowiadali tak sprzeczne ze sobą opinie, że - jak widać - nie mam zaufania, co do "fachowości" ich pracy...

Poza tym, dwa razy zrobiono mi test serologiczny na obecność przeciwciał przeciw transglutaminazie - wynik był negatywny. Badanie to wykonano jednak tylko w jednej klasie przeciwciał. Czytałem, że u ok. 2 % celiaków występuje niedobór przeciwciał IGA w ogóle. Dlatego rozważam jeszcze wykonanie badania na inne "celiakowe" przeciwciała w obu klasach - przeciw endomysium, gliadynie oraz oznaczenie ogólnego poziomu IGA.

No i tutaj pojawia się moje kluczowe pytanie - czy przyjmowane leki mogą wpłynąć na wynik tych badań? Otóż od dwóch miesięcy stosuję trójpierścieniowy lek antydepresyjny i nie wiem, czy to nie zmąci ew. wyniku badania...

(Dodam, że chcąc uporać się z moim problemem zdrowotnym, początkowo piłem przez ok. 3 miesiące zioła od znachorki, które miały wspomóc moje wchłanianie (utyłem po nich ok. 4 kg), a później rozpocząłem leczenie trójpierścieniowcem, który sprawił, że mogłem "wcisnąć" w siebie więcej pokarmów. Wobec tego - zacząłem się dosłownie obżerać (dwa duże obiady dziennie, po 6 / 7 kanapek na śniadanie i kolację, masa słodyczy itd.) i utyłem w ciągu półtora miesiąca ok. 7 kg (BMI ok. 18)... Ale psychicznie czuję się po tych lekach tak samo, o ile nie gorzej, niż przed ich zastosowaniem :zdziw:... I nie jestem pewien, czy teoria o nerwicy może wyjaśniać wszystkie moje problemy zdrowotne (mam też zaburzone hormony itd.), dlatego chciałbym ostatecznie wykluczyć celiakię...

W związku ze wspomnianym "spłaszczeniem kosmków" dwie lekarki zaleciły mi stosowanie diety bezglutenowej, już próbowałem do niej podejść, ale jest dla mnie strasznie kłopotliwa i kosztowna... Po ok. 3 / 4 tygodniach jej stosowania, zamiast utyć - schudłem 1 kg :zdziw:, także nie wiem, czy to ma sens...)

Sorki za chaotyczność mojej wypowiedzi. Z góry dzięki za odpowiedź. Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony pn 22 gru, 2008 14:27 przez olo20, łącznie zmieniany 10 razy.
Awatar użytkownika
Rafal_tata
-#Moderator
-#Moderator

Post autor: Rafal_tata »

1. nie słyszałem nigdy o wpływie leków na przeciwciała
2. nie można przeprowadzać badań będąc na diecie bezglutenowej
olo20
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: olo20 »

Znalazłem w Internecie informację, że leki przeciwhistaminiczne (np. Zyrtec, Alertec, hydroksyzyna) wpływają na wyniki badań testów alergicznych. Nie wiem, czy to dotyczy tylko testów skórnych, czy także serologicznych na przeciwciała. Doks. wywiera także działanie przeciwhistaminiczne. :/
kinga
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz

Post autor: kinga »

Olo2o ogólna zasada jest prosta: przed badaniami nie należy brać leków przeciwhistaminowych ok 10-14dni.
I nie ma to znaczenia czy testy są skórne czy z krwi.
Dotyczy to tylko osób które badają się na ogólnie znane przeciwciała: jak sierść zwierzęca, mleko,jajko czy trawy itp a nie na gladyne itp
Awatar użytkownika
Sheep
-#Moderator
-#Moderator

Post autor: Sheep »

Olo, chyba mylisz badania :zdziw:

Przeciwciała badane w celiakii nie mają nic wspólnego z testami alergicznymi.

Leki antyhistaminowe, czyli zyrtec, loratadyna itp mogą zaburzać wyniki testów alergicznych, bo ich zadaniem jest redukcja reakcji organizmu na uczulające składniki. I jeśli przyjmujesz np. zyrtec i jednocześnie zrobisz sobie badania na coś, co cię uczula, to zyrtec może znacznie wyhamować/osłabić reakcję organizmu i test wyjdzie negatywny.

W przypadku celiakii i przeciwciał jest inaczej - jeśli masz celiakię i przyjmujesz gluten, to masz we krwi przeciwciała. Chyba, że jesteś akurat jednym z wielu przypadków osób dorosłych, u których przeciwciała po prostu nie występują (chociaż mają celiakię i zanik kosmków). Zabranie glutenu z diety powoduje zanikanie przeciwciał, ale stopniowe, nie natychmiastowe (nie ma czegoś takiego, że nie jesz glutenu od dziś i jutro już nie masz przeciwciał). Ale jeśli jesteś na diecie bg przez już jakiś dłuższy czas (kilka tygodni), przeciwciała mogą zaniknąć i do ich ponownego wytworzenia potrzeba kilku tygodni diety z glutenem.
Tu kilka słów o diagnozie celiakii i przeciwciałach: http://www.celiakia.org.pl/index.php?lang=pl&subdir=choroba.diagnoza
Obrazek
ODPOWIEDZ