Rekacja po przypadkowym zjedzeniu glutenu
Moderator: Moderatorzy
Rekacja po przypadkowym zjedzeniu glutenu
Chciałam zapytać, czy na zjedzenie glutenu (np.) bułki, osoba z celiakią może zareagować ogólnym osłabieniem, potwornym bólem mieśni całego ciała (przypominającym zakwasy) i lekką opuchlizną?
Co zrobić? czy można jakoś się "odtruć"? Jak długo może się to utrzymać?
Co zrobić? czy można jakoś się "odtruć"? Jak długo może się to utrzymać?
- titrant
- Bardzo Stary Wyjadacz :)
Polecam wątek: viewtopic.php?p=29912&highlight=#29912
Mój ostatni post to ironia. Nawet jeśli nie sterydy (właściwie dlaczego nie?), nadal myślę, ze doraźna immunosupresja jest drogą do łagodzenia następstw wypadków. Oczywiście samych wypadków należy unikać jak ognia. U mnie takie następstwa często utrzymują się kilka dni w stopniu ostrym. To, jak długo odczuwam skutki w stopniu lekkim, pozostaje nieodgadnione.
Mój ostatni post to ironia. Nawet jeśli nie sterydy (właściwie dlaczego nie?), nadal myślę, ze doraźna immunosupresja jest drogą do łagodzenia następstw wypadków. Oczywiście samych wypadków należy unikać jak ognia. U mnie takie następstwa często utrzymują się kilka dni w stopniu ostrym. To, jak długo odczuwam skutki w stopniu lekkim, pozostaje nieodgadnione.
- titrant
U mnie są dziesiątki rzeczy, których zjedzenie wywołuje u mnie senność i objawy gastryczne. Na ogół to rzeczy, o których wiem, że mam na nie alergię albo rzeczy niezalecane przy rozpoczęciu leczenia celiakii (jak kapusta, ostre przyprawy, strączkowe, cebula, czosnek itp.). Buraki też.PawełM pisze:dzisiaj przytrafiło mi się coś podobnego ,tłumacze to sobie zjedzeniem czego czego nie powinienem.Pierw rozbolał mnie brzuch ,dostałem biegunki ,zrobiłem się bardzo słaby i senny.To nie jest odpowiedź na Twoje pytanie tak się podpiołem tylko do niego
Wesołych
- titrant
Zapomniałem oczywiście o jednym z najważniejszych - mleko i jego przetwory (fermentowane też). Po tym wszystkim drętwieją i słabną mi kończyny, potem zasypiam. Czasem towarzyszą temu skręty kiszek.
Mówi się, że wszystkie potrawy ciężkostrawne i obciążające jelita nie nadają się dla celiaka ze zniszczonymi kosmkami. Nadzieja jednak na to, że odstawienie jest chwilowe - do momentu regeneracji jelit. I fruktoza (monocukier występujący w owocach i niektórych warzywach, ale przede wszystkim - składowy cukru stołowego) też bywa wymieniana wśród tych potraw.
Mówi się, że wszystkie potrawy ciężkostrawne i obciążające jelita nie nadają się dla celiaka ze zniszczonymi kosmkami. Nadzieja jednak na to, że odstawienie jest chwilowe - do momentu regeneracji jelit. I fruktoza (monocukier występujący w owocach i niektórych warzywach, ale przede wszystkim - składowy cukru stołowego) też bywa wymieniana wśród tych potraw.
- titrant
Polecam wątek: viewtopic.php?t=1376&postdays=0&postord ... na&start=0PawełM pisze:a o tym nie wiedziałem ,myślałem że mam wyeliminować tylko gluten