Publikacje na temat celiakii
Moderator: Moderatorzy
-
- Nowicjusz
Publikacje na temat celiakii
Witam serdecznie. Jestem studentką pedagogiki planującą pisać pracę dyplomową na temat problemów funcjonowania dzieci na diecie bezglutenowej (temat roboczy). A wszystko przez mojego wpaniałego siostrzeńca Krystiana który jest na diecie i to własnie jego problemy skłoniły mnie do zwrócenia uwagi na ten problem. Z przykrością muszę jednak stwierdzić, że nie będzie to łatwe ze względu na bardzo ubogą (prawie zerową) literaturę pedagogiczną dotyczącą celiakii. Dlatego BARDZO PROSZĘ O POMOC jeśli znacie Państwo jakieś pozycje naukowe dotyczące tego problemu od strony psychologiczno-pedagogiczne. Pozdrawiam serdecznie:) I mam nadzieje, że dzięki Waszej pomocy DAM RADE 

- Magdalaena
- -#Moderator
Tak na szybko po przejrzeniu katalogów nasuwają mi się dwie grupy publikacji. Do pierwszej należą w sumie już dość wiekowe publikacje "Dziecko z chorobą trzewną w rodzinie polskiej" pod red, J. Sochy,Warszawa 1991 i E. Zbieg-Senderecka "Dziecko z chorobą trzewną: postępowanie i leczenie" Warszawa 1984. Nie znam tych książek, więc nic nie powiem o zawartości. Pierwsza ma ok. 200 stron, druga chyba ok. 30.
A teraz druga kwestia : szukaj raczej literatury nie kierując się hasłem "celiakia" czy "choroba trzewna" ale "dziecko chore". Wtedy znajdziesz więcej literatury i są większe szanse, że takie książki będą zawierały choć rozdział czy nawet kilka stron Cię intersujących. Sorry za wykład starego bibliotekarza. To co ściągnęłam z naszej półki to: A. Maciarz "Dziecko przewlekle chore: opieka i wsparcie" Warszawa 2006 i "Dziecko chore: zagadnienia biopsychiczne i pedagogiczne" pod red. B. Cytowskiej i B. Winczury, Kraków 2007. Są to książki, zawierające pewne kwestie, które są uniwersalne po prostu dla psychiki dzieci chorych i na pewno Ci się przydadzą do początkowej partii pracy. Dalej jest "Dziecko długotrwale chore: poradnik opiekuńczo-wychowawczy" Zielona Góra 1996, A. Maciarz "Psychoemocjonalne i wychowawcze problemydzieci przewlekle chorych" Kraków 1998, A. Maciarz "Dziecko przewlekle chore w roli ucznia" Kraków 1998 (tu uwaga: autorka wspomina o celiakii w rozdziale I, więc dalsze kwestie jak najbardziej odnoszą się do dzieci chorych także na celiakię), M. B.Pecyna "Dziecko i jego choroba" Warszawa 2000 (jest rozdział o zaburzeniach wchłaniania) i M. B. Pecyna "Rodzinne uwarunkowania zachowania dziecka w świetle psychologii klinicznej" Warszawa 1998 (w rozdziale dotyczącycm alergii jest omówiona celiakia). Jak coś mi się jeszcze nasunie to dopiszę.
[ Dodano: Wto 29 Lip, 2008 12:28 ]
Znalazłam jeszcze jeden artykuł, ale nie wiem czy odnosi się do dzieci: "Kęs bez kłosa" P. Walewski, "Polityka" 2007 nr 34.
A teraz druga kwestia : szukaj raczej literatury nie kierując się hasłem "celiakia" czy "choroba trzewna" ale "dziecko chore". Wtedy znajdziesz więcej literatury i są większe szanse, że takie książki będą zawierały choć rozdział czy nawet kilka stron Cię intersujących. Sorry za wykład starego bibliotekarza. To co ściągnęłam z naszej półki to: A. Maciarz "Dziecko przewlekle chore: opieka i wsparcie" Warszawa 2006 i "Dziecko chore: zagadnienia biopsychiczne i pedagogiczne" pod red. B. Cytowskiej i B. Winczury, Kraków 2007. Są to książki, zawierające pewne kwestie, które są uniwersalne po prostu dla psychiki dzieci chorych i na pewno Ci się przydadzą do początkowej partii pracy. Dalej jest "Dziecko długotrwale chore: poradnik opiekuńczo-wychowawczy" Zielona Góra 1996, A. Maciarz "Psychoemocjonalne i wychowawcze problemydzieci przewlekle chorych" Kraków 1998, A. Maciarz "Dziecko przewlekle chore w roli ucznia" Kraków 1998 (tu uwaga: autorka wspomina o celiakii w rozdziale I, więc dalsze kwestie jak najbardziej odnoszą się do dzieci chorych także na celiakię), M. B.Pecyna "Dziecko i jego choroba" Warszawa 2000 (jest rozdział o zaburzeniach wchłaniania) i M. B. Pecyna "Rodzinne uwarunkowania zachowania dziecka w świetle psychologii klinicznej" Warszawa 1998 (w rozdziale dotyczącycm alergii jest omówiona celiakia). Jak coś mi się jeszcze nasunie to dopiszę.
[ Dodano: Wto 29 Lip, 2008 12:28 ]
Znalazłam jeszcze jeden artykuł, ale nie wiem czy odnosi się do dzieci: "Kęs bez kłosa" P. Walewski, "Polityka" 2007 nr 34.
Mama trzynastoletniej Liwii, chorej na cukrzycę i celiakię.
-
- Nowicjusz
To generalnie super, ale bardzo byłoby pomocne, gdybyś zamieścił tu chociaż tytuł książki i jej autoraWojtek pisze:Znalazłem książkę dotyczącą diety bg. Na początku krótki wstęp o chorobie, radzeniu sobie w różnych sytuacjach, o ukrytych źródłach glutenu. Następnie około 300 stron różnych przepisów.Książkę znalazłem w mpiku.

Nie mówiąc już o innych detalach typu np. wydawnictwo

autor Bette Hagman pt. "Dieta bezglutenowa - porady i przepisy dla osób z celiakią" Wydawnictwo Klub dla Ciebie Warszawa 2008
http://www.kdc.pl/produkt/10101/10/1754 ... iakia.html
http://www.kdc.pl/produkt/10101/10/1754 ... iakia.html