Alergia pokarmowa,celiaka,nadkwasota.......

Celiakia z medycznego punktu widzenia.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
PANIUSIA69
Nowicjusz
Nowicjusz

Alergia pokarmowa,celiaka,nadkwasota.......

Post autor: PANIUSIA69 »

Witajcie.
Mam nadzieję,że nie wydam wam się śmieszna zawracając wam głowę ale sama już nie wiem na co jest chory mój syn.Jak tylko skończył 4mc to nam chorował,miał wysoką gorączkę,potem doszły wysiękowe zapalenia uszu,przeszedł dwa zabiegi.Jest po dwóch pehametriach i gastroskopi.Ma stwierdzoną nadkwasotę i dostaje Bioprazol 10,na alergię pokarmową (z krwi wykrytej) dostaje aurius w syropie,i flizonase.z powodu anemi i niedoboru żelaza dostaje ferum lek i kwas foliowy.Syn za 2,5mc skończy 3latka,od 4mc na całkowitej diecie bezglutenowej,od ponad roku na diecie eliminacyjnej.Obecnie doszła nam lambrioza,z powodu wymiotów przerwano leczenie.Syn jest blady,markotny mało przybiera na wadze,doszła nam wysypka na pośladkach i śladowe znamiona na brzuchu.Wiem ,że go to swędzi.Pojawiła się wysypka na policzkach.Kochani doradżcie czy to może być tak albo może ma coś czego jeszcze nie wykryłam.Bardzo mnie to niepokoi bo od zawsze ma dużo leków i już nie ma 8 zębów(wyrwane),no i jego żołądek....
Będę wdzięczna za każdą informację.
mama trójki urwisów,najmłodszy z obciążeniem nietolerancji i dodatkowymi schorzeniami
visconti
Nowicjusz
Nowicjusz

żelazo doustnie

Post autor: visconti »

Witam. jestem mamą 6-letniej Laurki zdiagnozowanej 11 miesięcy temu na celiakię. Gastroenterolog, do którego trafiłyśmy przepisał córce żelazo w syropie, którego jak się później okazało jej organizm nie tolerował, dlatego anemia z niedoboru żelaza utrzymywała się przez długi czas. Zmieniłyśmy lekarza, który zapisał żelazo w tabletkach, przyswajalne przez organizm córki. Reakcja była juz po miesiącu stosowania. Być może warto zmienić formę podawanego żelaza. Pozdrawiam serdecznie. :)
PANIUSIA69
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: PANIUSIA69 »

Bardzo dziękuję ,za odpowiedż.żelazo powoli organizm przyswaja.Na diecie faktycznie poprawiły się nieco wyniki ale martwi mnie ,że dostał lambriozy i wysypki na pośladkach,buzi i pleckach.Na dodat4ek w ciągu dnia potrafi 4-5 razy oddać stolec.Kiedyś normalnie raz na dzień ,a teraz lużny,no i niestety zle pachnie.Nie wiem co dalej.mamy zmianę leków.Zobaczymy za mc kontrola.
mama trójki urwisów,najmłodszy z obciążeniem nietolerancji i dodatkowymi schorzeniami
ODPOWIEDZ