Gastroenterolog w Zabrzu

Celiakia z medycznego punktu widzenia.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Rosa
Nowicjusz
Nowicjusz

Gastroenterolog w Zabrzu

Post autor: Rosa »

Witam!
Podejrzewam u mojego syna ( 3 latka ) celiakię, poprosiłam pediatrę o skierowanie do poradni gastroenterologicznej w Zabrzu. Jesteśmy zarejestrowani na wrzesień. Czy jest ktoś na forum, kto diagnozował swoje dziecko w kierunku celiakii u pani prof. K. Karczewskiej?
Awatar użytkownika
darciak90
Bardzo Aktywny Forumowicz
Bardzo Aktywny Forumowicz

Post autor: darciak90 »

Ja byłam diagnozowana w Zabrzu w wieku 14 lat, na początku u innej pani doktor, poźniej trafilam do prof. Karczewskiej. Serdecznie polecam pania prof. :)
Obrazek
Awatar użytkownika
Sheep
-#Moderator
-#Moderator

Post autor: Sheep »

Pani Profesor to jedna z najlepszych specjalistek od celiakii w Polsce, jeśli nie najlepsza. Lepiej nie można było trafić :)
Ostatnio zmieniony sob 29 sie, 2009 17:06 przez Sheep, łącznie zmieniany 1 raz.
Obrazek
Rosa
Nowicjusz
Nowicjusz

Dziękuję za odpowiedź. Poszperałam też trochę w internecie i wiem, że trafimy w dobre ręce. Pisząc post powyżej miałam na myśli diagnostykę dziecka bez biopsji, na pewno się
na nią nie zgodzę. Myślę, że wystarczą typowe objawy + przeciwciała we krwi.
Mój syn ma bardzo wzdęty brzuszek, chude rączki i nóżki, jest blady, po wprowadzeniu glutenu (gdy skończył roczek) po kilku tygodniach wystąpiły bardzo cuchnące kupki,
wysypki, na bilansie dwulatka waga poniżej 3 centyla. Teraz borykamy się z zaparciami.
Od jakiegoś roku miewa też zmiany nastroju. Mam już też wyniki morfologii.
Większość w normie, ale MCV, MCH, i hematokryt poniżej normy, jak to się ma do celiakii, może wiecie?
dorota krypa
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz

Post autor: dorota krypa »

To już musi ocenić lekarz.
Rosa
Nowicjusz
Nowicjusz

Jesteśmy już po wizycie u lekarza i faktycznie jest podejrzenie choroby - objawy, waga nadal
poniżej 3 centyla. Zrobiliśmy też od razu badania krwi na przeciwciała, wyniki za dwa tygodnie. Wtedy też idę ze starszą córką do pani prof. Karczewskiej. Jestem ciekawa czy przy celiakii zawsze wychodzą przeciwciała, a co jak ich nie ma?
Awatar użytkownika
Małgorzata
-#Moderator
-#Moderator

Post autor: Małgorzata »

Rosa pisze:...Pisząc post powyżej miałam na myśli diagnostykę dziecka bez biopsji, na pewno się na nią nie zgodzę. Myślę, że wystarczą typowe objawy + przeciwciała we krwi...
Najpewniejszym, miarodajnym standardem w celiakii jest wciąż biopsja jelita. Nie bój się jej, jest konieczna (narkoza trwa bardzo krótko, ok.15-20 min), żeby w przyszłości dziecko nie musiało przechodzić np. ponownej prowokacji glutenem, co jest znacznie gorsze. Obawiam się, że bez biopsji się nie da, nie będziesz mieć również "papierów" na celiakię, a to może się przydać. Pamiętaj - celiakia to choroba na całe życie, MUSI być prawidłowo zdiagnozowana, żeby uniknąć jakichkolwiek wątpliwości na przyszłość.
Obrazek
ODPOWIEDZ