Gastroenterolog w Zabrzu
Moderator: Moderatorzy
Gastroenterolog w Zabrzu
Witam!
Podejrzewam u mojego syna ( 3 latka ) celiakię, poprosiłam pediatrę o skierowanie do poradni gastroenterologicznej w Zabrzu. Jesteśmy zarejestrowani na wrzesień. Czy jest ktoś na forum, kto diagnozował swoje dziecko w kierunku celiakii u pani prof. K. Karczewskiej?
Podejrzewam u mojego syna ( 3 latka ) celiakię, poprosiłam pediatrę o skierowanie do poradni gastroenterologicznej w Zabrzu. Jesteśmy zarejestrowani na wrzesień. Czy jest ktoś na forum, kto diagnozował swoje dziecko w kierunku celiakii u pani prof. K. Karczewskiej?
Dziękuję za odpowiedź. Poszperałam też trochę w internecie i wiem, że trafimy w dobre ręce. Pisząc post powyżej miałam na myśli diagnostykę dziecka bez biopsji, na pewno się
na nią nie zgodzę. Myślę, że wystarczą typowe objawy + przeciwciała we krwi.
Mój syn ma bardzo wzdęty brzuszek, chude rączki i nóżki, jest blady, po wprowadzeniu glutenu (gdy skończył roczek) po kilku tygodniach wystąpiły bardzo cuchnące kupki,
wysypki, na bilansie dwulatka waga poniżej 3 centyla. Teraz borykamy się z zaparciami.
Od jakiegoś roku miewa też zmiany nastroju. Mam już też wyniki morfologii.
Większość w normie, ale MCV, MCH, i hematokryt poniżej normy, jak to się ma do celiakii, może wiecie?
na nią nie zgodzę. Myślę, że wystarczą typowe objawy + przeciwciała we krwi.
Mój syn ma bardzo wzdęty brzuszek, chude rączki i nóżki, jest blady, po wprowadzeniu glutenu (gdy skończył roczek) po kilku tygodniach wystąpiły bardzo cuchnące kupki,
wysypki, na bilansie dwulatka waga poniżej 3 centyla. Teraz borykamy się z zaparciami.
Od jakiegoś roku miewa też zmiany nastroju. Mam już też wyniki morfologii.
Większość w normie, ale MCV, MCH, i hematokryt poniżej normy, jak to się ma do celiakii, może wiecie?
-
- Aktywny Forumowicz
Jesteśmy już po wizycie u lekarza i faktycznie jest podejrzenie choroby - objawy, waga nadal
poniżej 3 centyla. Zrobiliśmy też od razu badania krwi na przeciwciała, wyniki za dwa tygodnie. Wtedy też idę ze starszą córką do pani prof. Karczewskiej. Jestem ciekawa czy przy celiakii zawsze wychodzą przeciwciała, a co jak ich nie ma?
poniżej 3 centyla. Zrobiliśmy też od razu badania krwi na przeciwciała, wyniki za dwa tygodnie. Wtedy też idę ze starszą córką do pani prof. Karczewskiej. Jestem ciekawa czy przy celiakii zawsze wychodzą przeciwciała, a co jak ich nie ma?
- Małgorzata
- -#Moderator
Najpewniejszym, miarodajnym standardem w celiakii jest wciąż biopsja jelita. Nie bój się jej, jest konieczna (narkoza trwa bardzo krótko, ok.15-20 min), żeby w przyszłości dziecko nie musiało przechodzić np. ponownej prowokacji glutenem, co jest znacznie gorsze. Obawiam się, że bez biopsji się nie da, nie będziesz mieć również "papierów" na celiakię, a to może się przydać. Pamiętaj - celiakia to choroba na całe życie, MUSI być prawidłowo zdiagnozowana, żeby uniknąć jakichkolwiek wątpliwości na przyszłość.Rosa pisze:...Pisząc post powyżej miałam na myśli diagnostykę dziecka bez biopsji, na pewno się na nią nie zgodzę. Myślę, że wystarczą typowe objawy + przeciwciała we krwi...