Czy zdarza się,że są przeciwciała a gastroskopia jest dobra?

Celiakia z medycznego punktu widzenia.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
luizaosa
Nowicjusz
Nowicjusz

Czy zdarza się,że są przeciwciała a gastroskopia jest dobra?

Post autor: luizaosa »

co jesli gastroskopia wyjdzie dobrze a są przeciwciala to też jest celiakia?a co jak odwrotnie gdy gastroskopia jest zla a nie ma przeciwcial?
Awatar użytkownika
titrant
Bardzo Stary Wyjadacz :)

Post autor: titrant »

Jak najbardziej. Jeśli są przeciwciała, a nie ma zaniku kosmków, wtedy nie mówi się o celiakii tylko o syndromie glutenowym. Wcale nie mniej poważnym niż klasyczna celiakia (zniszczeniu ulegają inne tkanki). A zanik kosmków może następować pod wpływem innych czynników niż drażnienie jelita glutenem, np. : http://www.czytelniamedyczna.pl/medycyna_rodzinna-177
Ostatnio zmieniony pt 04 wrz, 2009 15:57 przez titrant, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
Magdalaena
-#Moderator
-#Moderator

Post autor: Magdalaena »

titrant pisze:Jeśli są przeciwciała, a nie ma zaniku kosmków, wtedy nie mówi się o celiakii tylko o syndromie glutenowym.
Muszę przyznać, że do tej pory nie spotkałam się z takim określeniem - co więcej google nie wyrzuca żadnych odpowiedzi na hasło "syndrom glutenowy" ani "glutenowy syndrom".

Sprawdziłam po angielsku i rzeczywiście "gluten syndrome" się pokazuje, ale jest to idea dość kontrowersyjna. Z grubsza zakłada ona, że nie tylko celiakia jest chorobą powodowaną czy zaostrzaną przez gluten. Do szerszego pojęcia "gluten syndrome" zalicza celiakię, dhuringa i np. ADHD. I wszystkie łączy konieczność wprowadzenia diety bezglutenowej.
Autorem teorii jest dr Rodney Ford.
http://www.celiac.com/articles/21669/1/ ... Page1.html

Jednocześnie Newsweek w tym artykule http://www.newsweek.com/id/171953 cytuje Petera Greena szefa Centrum Celiakii na Uniwersytecie Columbia, który twierdzi, że "Celiakia jest jedynym wskazaniem dla diety bezglutenowej" i że nie ma medycznych dowodów na to, że dieta bg faktycznie pomaga przy innych chorobach, a poprawa stanu zdrowia chorego jest spowodowana bezglutenowością.

Co do połączenie: przeciwciała TAK, zanik kosmków NIE, to kiedyś dr Dziechciarz powiedział, że wtedy trzeba powtórzyć oba badania.
a tu znalazłam
link do badań wskazujący, że większość takich pacjentów miała stwierdzony zanik kosmków przy kolejnych biopsjach.
Magdalaena
celiakia zdiagnozowana w sierpniu 2003 r.
Obrazek
Awatar użytkownika
titrant

Rozmaite schorzenia, jak depresja, neuropatia itp. bywają wiązane z celiakią. Zresztą wiem jak się czułem przed rzuceniem glutenu i jaka nastąpiła poprawa po upływie dni od odstawienia glutenu (zdecydowanie za krótko, żeby kosmki zdążyły w tym czasie odrosnąć, a przeciwciała zniknąć; zarejestrowałem tylko zmiany neurologiczne i psychiczne, bo na wzdęcia itp. nawet nie zwróciłem uwagi - one były najmniej dokuczliwe wśród objawów).

A jaki niewierzący lekarze, oprócz braku podwójnie ślepej próby, mają argument, że aktywowane glutenem przeciwciała nie powodują reakcji gdzie indziej? Nikt nie przeczy, że tak się dzieje w alergii. Dlaczego nie miałoby się dziać w odpowiedzi immunologicznej na gluten? Cytowany dr mówi o braku dowodów, nie o tym, że absolutnie nie ma innych wskazań do rzucenia glutenu.

Nazwy "syndrom glutenowy" użyłem niezobowiązująco, ale mi się podoba.
Ostatnio zmieniony pt 04 wrz, 2009 20:15 przez titrant, łącznie zmieniany 3 razy.
Awatar użytkownika
Rafal_tata
-#Moderator
-#Moderator

Post autor: Rafal_tata »

Celiakia.pl - Objawy
postać[...]ukryta (latentna, utajona) - mówimy o niej, kiedy we krwi osób z prawidłowym obrazem jelita stwierdzamy obecność przeciwciał antyendomysjalnych (IgAEmA). U osób tych można spodziewać się zaniku kosmków w przyszłości.
luizaosa
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: luizaosa »

Z tego wynika,że nie robiąc gastroskopi powinno się być na diecie jak ma się przeciwciała bo jest to celiakia utajona.
Awatar użytkownika
titrant

Jak najbardziej. Powtórzę raz jeszcze, aż do znudzenia: kosmki są nawet niezmienione, ale zniszczeniu mogą ulegać inne narządy...
Ostatnio zmieniony pt 18 wrz, 2009 13:08 przez titrant, łącznie zmieniany 1 raz.
[tutaj to tylko moja opinia: na tym forum wydaje się, że głównie ja uważam, że gluten to śmiertelna trucizna i jej rzucenie powinno nastąpić choćby na podstawie lepszego samopoczucia]
Awatar użytkownika
Magdalaena
-#Moderator
-#Moderator

Post autor: Magdalaena »

luizaosa pisze:Z tego wynika,że nie robiąc gastroskopi powinno się być na diecie jak ma się przeciwciała bo jest to celiakia utajona.
Jeśli są przeciwciała, to
- przyjąć, że na 99 % to celiakia (aktywna czy utajona) i przejść na dietę,
- można upewnić się na 100 % i zrobić biopsję.

Dobrze, że zdecydowałaś się na gastroskopię :-)
Magdalaena
celiakia zdiagnozowana w sierpniu 2003 r.
Obrazek
Awatar użytkownika
Rafal_tata
-#Moderator
-#Moderator

Post autor: Rafal_tata »

ODPOWIEDZ