Łojotokowe zapalenie skóry a celiakia?

Celiakia z medycznego punktu widzenia.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
nicram
Nowicjusz
Nowicjusz

Łojotokowe zapalenie skóry a celiakia?

Post autor: nicram »

czy ktos z Was słyszał o związku łojotokowego zapalenia skóry z uczuleniem na gluten?
u mojej drugiej połówki lekarz właśnie stwierdził taką zależność, ale pytam również tu na forum... sami wiecie że człowiek szuka jakiejkolwiek pomocy wszędzie gdzie tylko może...
my dopiero raczkujemy w kuchni bezglutenowej... ](*,)
oprócz diety bezglutenowej owe łojotokowe zapalenie skóry leczymy już od miesiąca u dermatologa (ale nie antybiotykami, tylko kremami, maściami i witaminami)... ostatnio byliśmy u lekarza (specjalność medycyna holistyczna) i to właśnie on nam powiedział o uczuleniu na gluten... oprócz diety bezglutenowej zalecił nam jednoczesną dietę przeciwgrzybiczą #-o a obie diety wykluczają się częściowo :-k i już nie wiem co mam robic....
uffff.... wyżaliłam się Wam przy okazji....
Ostatnio zmieniony ndz 09 kwie, 2006 20:01 przez nicram, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
kabran
-#Moderator
-#Moderator

Post autor: kabran »

No, to coś nowego (przynajmniej dla mnie). Tylko napisz konkretnie, co jest tej Twojej "połówce" - alergia na gluten czy celiakia? Bo to 2 całkiem różne sprawy. Przy alergiach problemy skórne to jeden z "czołowych" objawów, jeśli dołączy się infekcja grzybowa, to robi się ciekawie. Jak swędzi, to drapiesz - uszkadza się naskórek i łatwo o zakażenie. Natomiast przy celiakii nie słyszałam o takim wypadku, ale to nie znaczy, że to niemożliwe. :wink: Celiakia obdarowuje ludzi wszelakim wyposażeniem dodatkowym...
nicram pisze:oprócz diety bezglutenowej zalecił nam jednoczesną dietę przeciwgrzybiczą
A szczegóły?
Awatar użytkownika
Patka
Bardzo Aktywny Forumowicz

Post autor: Patka »

Mój tz ma alergie na pszenicę(i sporo innych ;)) i zapalenie skóry + alergię kontaktową, która nasila łojotok - było masakrycznie, ale przy odpowiedniej pielęgnacji twarzy i stoswaniu alantanu+ kremu oraz Iskialu i wit, a takze dietce jest naprawdę nieźle, a największe uczulenie było na twarzy :?
napisz prosze coś więcej o zaleconym leczeniu
Awatar użytkownika
Sonka
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: Sonka »

no własnie moje dziecko ma alergię pokarmowa i w sumie wziewną też, ale mamy do czynienia bardzo długo z atopowym zapaleniem skóry, bez diety skóra jest tak jak wyżej napisano w masakrycznym stanie, ale dieta i odpowiednia pielęgnacja bardzo pomaga, na buzie stosujemy krem Lipobaze w stanach zaostrzenia, jedno mogę powiedziec, że na kazdego alergika inne kosmetyki dzialaja, tj. kazdemu pomaga z całego spectrum możlwości co innego.
Pozdrawiam :)
Awatar użytkownika
Patka

Post autor: Patka »

że na kazdego alergika inne kosmetyki dzialaja, tj. kazdemu pomaga z całego spectrum możlwości co innego.
dokładnie u mojego męża codzienna pielęgnacja okazała sie najważniejsza i najprostsze kosmetyki działają przy zaostrzonych stanach (ostatnio remont) stosuje mocniejszą broń diprogente, stary dobry lorinden 8) oraz diprobase krem...
Awatar użytkownika
Trillion
Aktywny Nowicjusz
Aktywny Nowicjusz

Re: Łojotokowe zapalenie skóry a celiakia?

Post autor: Trillion »

nicram pisze: łojotokowego zapalenia skóry
skóry twarzy?
Nie wiem czy to to samo, ale mnie sie zdarzaly takie "rzuty" z nasileniem na okres zwiekszonego stresu
Dermatolodzy przepisywali mi tony masci i jakichs sprayow i nic nie dzialalo a stan sie tylko pogarszal od tego paprania, wiec przestalam paprac
U mnie dzialala na to tylko glodowka przynajmniej jednodniowa, a potem dlugo zupki i soki z jarzynek
Nie zebym namawiala - to akurat dobrze robilo mnie, taki moj detox, innym moze akurat wcale nie pomoze? Nie wiem
Robilam to bo mam znajomych z roznymi lajotokowymi stanami zapalnymi ktorzy lecza sie masciami i antybiotykami itd. bez skutku latami i to ich leczenie mnie nie zachecalo

Od kiedy przeszlam na diete nie zdarzylo sie nic skornego
Awatar użytkownika
Trillion
Aktywny Nowicjusz
Aktywny Nowicjusz

Post autor: Trillion »

Luszczyca to niestety problem
Trzymam kciuki za wyniki, moze to nie to!

Moj kolega ktory ma luszczyce twierdzi, ze polepsza mu sie lub pogarsza zaleznie od tego co je - ale nie natychmiast, to jest dlugoterminowe.
(On nie jest bezglutenowcem, ale ma powazna alergie na ryby)
Widzialam wypowiedzi na temat zwiazkow luszczycy z celiakia na www.celiac.com
Alinka:-)
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: Alinka:-) »

Łojotokowe zapalenie skóry ma związek z celiakią...zanim powiedzieli mi, że mam celiakię leczyłam łojotokowe zapalenie skóry(miałam okropne plamy w głowie i wypadały mi włosy) Teraz jestem na diecie i jest wszystko dobrze:) ale profilaktycznie używam specjalnych szamponów żeby to nie powróciło:) problemów z cerą nie mam żadnych ale zanim przeszłam na dietę myślałam, że oszaleje z tymi włosami!!co ja z nimi nie robiłam!!! a lekarze nie wiedzieli co to jest dokładnie...i pomimo kosmetyków, leków nie dało się tego wyleczyć;/ jak wyleczyłam dwunastnicę(miałam zapalenie) i przeszłam na dietę wszystko wróciło do normy:) pozdrawiam:*
Ala
Awatar użytkownika
vixi

Post autor: vixi »

Alinka:-) pisze:Łojotokowe zapalenie skóry ma związek z celiakią.
do tej pory nie słyszałam o tym - człowiek uczy się całe życie - ale powiem wam coś ciekawego jeśli chodzi o wspomnianą łuszczycę. Ojciec mojego faceta ma od kilku lat łuszczycę, mój Bartek bał się też że będzie ją miał bo jest kropka w kropkę jak ojciec. A tu sie okazało że ma dnę moczanową i że o dziwo dzięki ojcu ponieważ ten sam czynnik wywołuje łuszczycę i dnę moczanową tyle że w procentowej większości ten kto ma łuszczycę nie ma dny i na odwrót. Wtedy stwierdził że wolałby łuszczycę. Ma taką dietę że może to czego ja nie mogę i na odwrót. Masakra - trzeba być cierpliwym.
"...żyj z całych sił i uśmiechaj się do ludzi - bo nie jesteś sam. Niech dobry Bóg zawsze cię za rękę trzyma..."
Alinka:-)
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: Alinka:-) »

vixi pisze:do tej pory nie słyszałam o tym - człowiek uczy się całe życie
To, że łojotokowe zapalenie skóry ma związek z celiakią nie jest moim wymysłem... tak powiedzieli mi lekarze, którzy mnie leczą. Od dziecka choruję na celiakię - z własnego doświadczenia wiem, że gdy przeszłam na dietę moje problemy ze skórą głowy się skończyły. Dlatego wszelkie zmiany na skórze trzeba bacznie obserwować i najlepiej powiadomić o tym swojego lekarza ;) pozdrawiam :)
Ala
Demon
Aktywny Nowicjusz
Aktywny Nowicjusz

Post autor: Demon »

Oj,chyba coś w tym jest... Mnie się zawsze tak dziwnie skóra złuszcza nad brwiami, na czole. I ktoś mi kiedyś powiedział, że to objaw łojotokowego zapalenia skóry...
wiola22
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: wiola22 »

Czesc piszecie tu o zapaleniach skory itp wiec chcialabym sie poradzic w pewnej sprawie, Mam corke autystyczna(5 lat)jest na diecie od miesiaca(bezglutenu)a jej zaczely( na kolanach na lokciach na brzuchu na dolnej czesci pleckow) pokazywac sie czerwone, duze i swedzace uczulenie bardzo to nieladnie wyglada .Bylam z nia u dermatologa ale wynik za 10 dni a ja nie wiem co mam robic i z czego to sie wzielo.Jej nie wolno brac zadnych sterydow i tu jest problem bo lekarz mi to wlasnie przepisal i nie wie czy zaczac czy nie.moze znaci jakis lek, masc homeopatyczna.Pozdrawiam
martini

Post autor: martini »

Jeśli chcesz próbować jakiegoś leku homeopatycznego, wyślij mi wiadomość prywatną i napisz mi wszystko o tych plackach, nawet to, co wydaje Ci się nieistotne.
Albo wpadnij na homeoforum na gazecie, to Cię przekonamy, że lepiej oddać dziecko pod opiekę fachowca, zwłaszcza że jest jeszcze problem z autyzmem. Homeopatia traktuje człowieka jako całość.
ODPOWIEDZ