Dzisiaj otrzymałam wyniki: "Błona śluzowa dwunastnicy objęta przewlekłym naciekiem zapalnym (+++) z zanikiem kosmków w większości całkowitym. Obraz może odpowiadać celiakii."
Dwa tygodnie temu miałam robioną gastroskopię i przygotowywałam się, że mogę na to chorować, ale kiedy dzisiaj to usłyszałam, to czuję się dziwnie, bo ta informacja wreszcie do mnie dotarła. Mam 24 lata i nie mogę uwierzyć, że aż w trzecim stopniu mam uszkodzone kosmki. Dlaczego? Musiałam od dawna na to chorować... jestem w szoku.
Dużo czytałam na forum, ale teraz jak wiem, że na to choruję, to nie wiem co na obiad ugotować, co zjeść na śniadanie.
Wędliny mogę byc z glutenem, a mięso? Mogę kazdy rodzaj? Lekarz mi wszystko mówił, ale uwierzcie mi, że to dla mnie szok. Zapytałam rownież o pigułki hormonalne Mycrogynon i lekarz mówi, że nie widzi przeciwskazań, ale w wykazie leków bezglutenowych nie ma tej nazwy. Co robić?
Jeszcze jedno pytanie. Lekarz wypisał mi zaświadczenie o mojej chorobie i chcę wybrać się do MOPS-u o jakieś dofinansowanie (każda złotówka sie dla mnie liczy) ale nie wiem czy ze względu na mój wiek mogę się o cokolwiek ubiegać? Jak było z Wami?
Dajcie kochani parę rad jak wytrzymać psychicznie? Dzisiaj do mnie dotarło ze to strasznie utrudni mi życie

Pozdrawiam!