Celiakia u dziecka

Celiakia z medycznego punktu widzenia.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
montt
Nowicjusz
Nowicjusz

Celiakia u dziecka

Post autor: montt »

Mam pytanie odnośnie mojej półtorarocznej córki.
Jest mega alergiczką. W wieku 3 miesięcy miała robione testy z krwi, wyszła m in pszenica. mimo tego pszenica bezglutenowa przechodziła bez problemów. Córka od początku rozszerzania diety ma problemy z kupą (po podaniu kleiku kukurydzianego mamy problem z kupa mimo odstawienia). Kupy są zielone, wcześniej były zaparcia, od września biegunki. Jedynie na Ketotifenie kupy były normalne.
Z miedzy innymi tego względu trafiłyśmy do szpitala w celu zrobienia badań, w tym na celiakie. Badania na celiakie nie zrobiono(powiedziano mi że to alergologia a nie gastrologia:[), z testów skórnych wyszło, że pszenica nie uczula. Na testy z krwi czekamy.
Dziwi mnie to, że kilka dni wcześniej próbowałam córce podac gluten i reakcja byłą natychmiastowa. Zjadła kawałek zwykłego (bez żadnych sztucznych dodatków i innych cudów) wafla i po 15 minutach miała cała buzię wysypaną. Była to 2 próba podania glutenu i ta reakcja była gorsza i szybsza od pierwszej.
Stąd moje pytanie czy drążyc ku tej celiaki czy próbowac innych badań? Dodam, że córka ma bardzo wrażliwy brzuszek np. gdy zje 2 dni pod rząd ogórka czy kukurydzy już jest problem z brzuszkiem czy kupą. Do tego podejrzewają u mnie celiakie, ale wiadomo jacy są nasi lekarze i nie będę się na ten temat rozpisywac.
Z góry dziękuję
Awatar użytkownika
Sheep
-#Moderator
-#Moderator

Post autor: Sheep »

Myślę, że przy tak silnej reakcji na gluten u twojej córki, a podejrzeniach celiakii u ciebie, dążyłabym do przebadania Was obu w tym kierunku :) Szybkość reakcji na gluten mogłaby też wskazywać na alergię, ale jeśli u ciebie są podejrzenia celiakii, to w przypadku jej wykrycia i tak należy przebadać krewnych pierwszego stopnia - więc może lepiej zbadać od razu. Wprawdzie skoro córka glutenu praktycznie nie je, to może być kłopot z diagnozą - przeciwciała z krwi pewnie nie wyjdą... Biopsji u tak małych dzieci się nie robi, nie ma potrzeby. Obawiam się, że przede wszystkim potrzeba mądrego lekarza, który pomoże i doradzi, jak najsensowniej postępować.
Obrazek
nowa
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: nowa »

Moja córka nie ma takich objawów u niej pojawiły się drobne krostki na nogach i rękach reszta jest bez zarzutów mimo to zdiagnozowano u niej celiakie .Mam podawać jej produkty bezglutenowe .Żaden z lekarzy nie wytłumaczył mi na czym polega ta choroba jakie są jej objawy i skutki nie stosowania się do zaleconej diety .Proszę was o pomoc.
Ostatnio zmieniony śr 28 paź, 2009 13:45 przez nowa, łącznie zmieniany 1 raz.
martini
Bardzo Aktywny Forumowicz
Bardzo Aktywny Forumowicz

Post autor: martini »

http://www.celiakia.org.pl/index.php?la ... nieleczona

Moim zdaniem termin "choroba nieleczona" jest trochę nieścisły, bo celiakia jest nieuleczalna, ale i tak wspaniale, że wiadomo, co powoduje objawy i gdzie to coś się znajduje:)
nowa
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: nowa »

Dziękuje jak to miło wiedzieć że można liczyć na pomoc .
kinga
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz

Post autor: kinga »

Nowa-termin "choroba wyleczona" jest jakimś wymysłem samych lekarzy-niestety ;(
Jeżeli rzeczywiscie widzisz poprawę po odstawieniu glutenu to trzymaj sie tego.....na pewno małej nie zaszkodzisz.
Proponuję też zapisać sie do Stowarzyszenia i uczesniczyć w naszych spotkaniach,gdyż tam można się dowiedzieć dużo przydatnych wiadomosci dotyczącej tej choroby.
(są ciekawe ciekawe wykłady,spotkania z lekarzami różnych specjalistó,warsztaty)
montt
Nowicjusz
Nowicjusz

Czyli rozumiem, że najlepsze by było, aby córka jadła gluten wtedy wówczas wyniki będą wiarygodniejsze tak?
Pytam, bo gdy testowałyśmy orkisz to przez pierwszy tydzien były małe problemy z brzuszkiem, i trochę skórę wysypywało. Ale wysypało i znikło, potem znów się coś pojawiło. Więc mogłybyśmy się poświęcic. Jak długo musi przyjmowac gluten przed badaniem i istotna jest ilośc?
Awatar użytkownika
titrant
Bardzo Stary Wyjadacz :)
Bardzo Stary Wyjadacz :)

Post autor: titrant »

Ja was nie rozumiem. Skoro jawnie widać, że gluten szkodzi, to czy potrzeba wam papierka wystawionego przez urzędników? Po prostu go odstawić.
[tutaj to tylko moja opinia: na tym forum wydaje się, że głównie ja uważam, że gluten to śmiertelna trucizna i jej rzucenie powinno nastąpić choćby na podstawie lepszego samopoczucia]
Awatar użytkownika
Rafal_tata
-#Moderator
-#Moderator

Post autor: Rafal_tata »

Bo trzeba mieć pewność co do przyczyny. Można się mylić, niestety, w swoich obserwacjach, sugerować się swoim subiektywnym podejściem lub nie zauważać szczegółów, które w takich schorzeniach są bardzo ważne. Po co do końca życia być na diecie, jeśli okazałoby się, że było to niepotrzebne? Jeśli tylko się da, należy wykonać badania.
kinga
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz

Post autor: kinga »

Co do badań - to zasada jest prosta- trzeba jeść gluten,bo inaczej wyniki nie będą wiarygodne.
Nie mniej jak masz postępować dalej powinien ci zalecić lekarz.
A najważniejsza jest postawiona diagnoza, bo bez tego jakiekolwiek leczenie jest bezpodstawne.
montt
Nowicjusz
Nowicjusz

A jak długo przed badaniem trzeba jeśc gluten i czy jego ilości są istotne?

Tak zależy mi na papierku, bo chce wiedziec co jest mojemu dziecku i czy to w jaki sposób jest odżywiana i pielęgnowana jest prawidłowy. Również miło by było oytrzymac pomoc finansową z państwa, a do tego jest potrzebny już papierek. Bo żyjąc za 1300zł mając w domu 3 chorowitków graniczy z cudem.
ruda52
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz

Post autor: ruda52 »

Montt, ja również chcialabym wiedzieć, co dolega mojemu dziecku. Nie zapomnij tylko o sobie. Musisz znależć jednak dobrego lekarza, który pokieruje na odpowiednie badania Ciebie i córkę. Nie poddawaj się! :)
montt
Nowicjusz
Nowicjusz

Mam jeszcze jedno pytanie. Dziś odebrałam wypis ze szpitala i wyszło, że w kale są liczne ziarna skrobii. Co to oznacza i czy ma związek z tym, że wówczas próbowałyśmy orkisz(gluten)?
ODPOWIEDZ