meczaca sprawa

Celiakia z medycznego punktu widzenia.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Marcin25
Nowicjusz
Nowicjusz

meczaca sprawa

Post autor: Marcin25 »

już jakiś czas próbuje dowiedzieć sie co mi jest ale bezskutecznie.
Jak widze to :
testy na pasożyty itp prywatnie, gastroskopia prywatnie,
a mnie jak narazie na to nie stac

lecze alergie na trawy, prosilem o zrobienie mi dodatkowych testow pokarmowych , niestety pani doktor każe mi najpierw zrobic badania gastrologiczne itp. a na to sie czeka albo niestety prywatnie , mnie teraz na to nie stac, wiec stoje w miejscu

objawy:
ciagle gazy ;) przelewanie w żoladku, jelitach, jestem bombardowany doslownie w calym brzuchu non stop,
normalnego stolca u mnie nie widzialem chyba nigdy, zawsze wodnisty
diety: probowalem już różnych diet, niskoweglowodanowych z duza iloscia bialka pozniej przeciwna, kombinuje już baardzo dlugo a efekty żadne,
do konkretow :)

wczoraj kupilem sobie chlebek bezglutenowy pku i jadlem do dzisiejszego poludnia :
efekty takie że zero gazow i normalny stolec tylko ze przelewanie w jelitach nadal...
no i od poludnia zacząlem jeść normalnie i znowu gazy wrocily :039:

czy moje objawy moga wskazywać na nietolerancje glutenu?
kiedyś spotykalem sie z dziewczyna chora na fenyloketonurie... czy coś z tej choroby moglo na mnie przejść?to jest zaraźliwe?wiecie moze? pozdrawiam i czekam na odpowiedzi :mikolaj:
Ostatnio zmieniony pn 16 lis, 2009 23:27 przez Marcin25, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
titrant
Bardzo Stary Wyjadacz :)
Bardzo Stary Wyjadacz :)

Re: meczaca sprawa

Post autor: titrant »

Fenyloketonuria jest genetyczna, więc nie ma strachu. A gluten rzuć na dłużej i się poobserwuj. Nie zaszkodzisz tym sobie.
[tutaj to tylko moja opinia: na tym forum wydaje się, że głównie ja uważam, że gluten to śmiertelna trucizna i jej rzucenie powinno nastąpić choćby na podstawie lepszego samopoczucia]
zbychu-60@o2.pl
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: zbychu-60@o2.pl »

Jak będziesz się odżywial bezglutenowo, to badanie gastrologiczne za jakiś czas już nic nie wykaże i jeśli chcesz wiedzieć czy to Celiakia a potem starać się o rentę może, to badanie gastrologiczne zrób teraz. Około 150zł kosztuje a może lekarz pierwszego kontaktu ci da skierowanie, powiedz co ci jest a myślę, że da. Na badaniu tym uszczypną cię w jelicie cienkim około 5 razy i wezmą próbki aby sprawdzić czy zanikły ci kosmki, zobaczą jakiej długości one są. Bo gluten niszczy kosmki w jelicie a kosmki są po to by z pokarmu czerpać witaminki, minerały itd. Jeśli nie zrobisz teraz gastroskopii, to nie będziesz wiedział ani ty ani lekarz czy to Celiakia.
Witam moje imię Zbyszek jestem z Łodzi odżywiam sie bezglutenowo cztery lata i daje sobie nieżle rade Już mam swoje nawyki żywieniowe wypróbowane.
zbychu-60@o2.pl
Nowicjusz
Nowicjusz

Marcin jak już będdziesz na tym badaniu gastrologicznym, to powiedz,że chodzi ci o Celiakie - bo ja tak miałem, że zapłaciłem za Gastroskopie a ta pani z rejestracji nie zaznaczyła, że chodzi o wykluczenie Celiakii i miałem tylko badanie wrzodów rzołądka i za tydzień zafundowałem sobie jeszcze raz badanko i jeszcze raz wydałem 150zł.
Witam moje imię Zbyszek jestem z Łodzi odżywiam sie bezglutenowo cztery lata i daje sobie nieżle rade Już mam swoje nawyki żywieniowe wypróbowane.
ruda52
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz

Post autor: ruda52 »

Marcin25 pisze:pani doktor każe mi najpierw zrobic badania gastrologiczne itp. a na to sie czeka
Jeśli to lekarka rodzinna to weź skierowanie do gastrologa i wtedy będziesz mógl poszukać przychodni, w której czeka się krócej. Ja czekalam na gastroskopię 2 tygodnie. Tylko przed gastroskopią nie przechodź na dietę bezglutenową. Życzę powodzenia :)
zbychu-60@o2.pl
Nowicjusz
Nowicjusz

Marcin ze skierowaniem do Gastrologa nie idz bo Gastrolog może ci nie zrobic badania gasrologicznego odrazu Tylko bedzie cos kombinowal jeszcze Tak było ze mną. Najlepiej wziąć skierowanie na gastroskopie a potem dopiero wziaść skierowanko do Gastrologa ( Gastroentologa) Powodzenia.
Marcin25
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: Marcin25 »

dzieki za rady :)
ugadalem sie ze swoja babcia i babcia chce mi polecic jakiegos dobrego gastrologa u ktorego leczy sie dziadek, no i sfunduszuje mi gastroskopie :)
ODPOWIEDZ