gdzie zrobić badania w Warszawie

Celiakia z medycznego punktu widzenia.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
agataK1109
Nowicjusz
Nowicjusz

gdzie zrobić badania w Warszawie

Post autor: agataK1109 »

Witam,

muszę zrobić swojemu dziecku badania z krwi w kierunku celiakii, aby się dowiedzieć czy to "tylko" nietolerancja glutenu, czy niestety celiakia. Nasza pediatra powiedziała, że robią je albo w Centrum Zdrowia Dziecka, albo w przychodni przy Szpitalu na Działdowskiej. Tyle, że do gastrologa dziecięcego terminów do końca roku nie ma :/ Czy ja w ogóle muszę skorzystać z ich lekarza?? Nie mogłabym najpierw pójść prywatnie, a potem stawić się do odpowiedniej placówki na badanie skoro i tak są płatne? Może ktoś napisze mi coś więcej gdzie trzeba się udać na te badania. Zależy mi na tym, żeby je zrobić jak najszybciej.Będę wdzięczna za wszelkie informacje

P.S. Przepraszam, że zakładam nowy temat, ale szukałam, szukałam i nic nie znalazłam :(
mama_blanki
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: mama_blanki »

Do Centrum Zdrowia Dziecka musisz mieć skierowanie aby sie w ogóle zapisać chyba że dziecko jest już pacjentem tej placówki. Po wizycie badania bezpłatne, i po miesiącu wyniki.
Możesz prywatnie zrobić badania, nie polece ci zadnego laboratorium bo nie wiem które, ale napewno robią.
Moim zdaniem zapiszcie sie do CZD , troche poczekacie ale będziesz pod opieką konkretnego lekarza który zna sie na rzeczy i zleci kompleksowo badania, nie tylko na celiakie.
Awatar użytkownika
Małgorzata
-#Moderator
-#Moderator

Post autor: Małgorzata »

Możesz bez problemu zrobić badania prywatnie, na Wilczej 28, w Laboratorium Nadzieja. Mając wynik badań idź do lekarza, to znacznie przyspiesza całą diagnostykę, choć nie jest za darmo niestety..
Zróbcie IgAEmA i iGgEmA oraz tTG, więcej nie trzeba choć są w ofercie.

Najważniejsze - dziecko w trakcie diagnostyki nie może być na diecie bezglutenowej! Jeśli stosuje dietę badania nie mają sensu, zawsze wyjdą niemiarodajne (nie ma w diecie glutenu-nie ma przeciwciał).
Obrazek
agataK1109
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: agataK1109 »

Dziękuję za pomoc. Najpierw pójdziemy prywatnie do gastrologa, potem zrobimy badania w tym laboratorium. W tej chwili dziecko jest na diecie bezglutenowej. Na ile przed badaniami powinnam ten gluten wprowadzić, by badania były miarodajne? Do wizyty u lekarza jeszcze miesiąc. Po zwykłym chlebie dziecko reaguje w miarę dobrze, ale po kaszce mannej, jęczmiennej czy nawet mące pszennej w zupce ma rozwolnienie, więc wolałabym go uniknąć.
Awatar użytkownika
Małgorzata
-#Moderator
-#Moderator

Post autor: Małgorzata »

Niestety bez prowokacji glutenem żadne badania nie maja sensu...
Skonsultuj to z lekarzem. Jeśli Ci powie, że możesz robić badania kiedy dziecko jest na diecie - zmień lekarza...
Obrazek
ODPOWIEDZ