wyniki

Celiakia z medycznego punktu widzenia.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Justyna R
Nowicjusz
Nowicjusz

wyniki

Post autor: Justyna R »

Co oznaczaja nastepujace wyniki bo tak naprawde nie wiem lekarz powiedzial nie 100% ceilaka ale lepiej na diecie byc ,no i moj syn jest ale nie jestem pewna czy to cos pomoglo.Wyniki-wynik z badania histopatologicznego z jelita cienkiego T2765/08-Atrophia partialis villorum(typ 3 wg klasyfikacji Marsh),anty tTG IgA p-przeciw transglutaminazie tkankowej-wynik 13,20(norma0-20) co to oznacza
Awatar użytkownika
Sheep
-#Moderator
-#Moderator

Post autor: Sheep »

To oznacza, że twój syn ma zanik kosmków trzeciego stopnia w skali Marsha, ale za to przeciwciała transglutaminazowe ma niejako w normie, pewnie stąd wątpliwości lekarza, czy to celiakia. Mnie się zdaje, że za dużo wątpliwości być nie powinno - trzeci stopień zaniku to naprawdę dużo (ale nie jestem lekarzem!). Jeśli nie jesteście jeszcze na diecie, albo jesteście dość krótko, można zrobić dodatkowe typy przeciwciał, najlepiej też w innej klasie (nie IgA tylko IgG) - ale to lekarz wam powinien wskazać, jaki typ jeszcze zrobić.
Obrazek
Awatar użytkownika
Justyna R
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: Justyna R »

jestesmy na diecie juz rok ale syn ani nie odzyskal apetytu ani nie przybral na wadze wiec nie widze poprawy po stosowaniu diety
Awatar użytkownika
grawoj
Aktywny Nowicjusz
Aktywny Nowicjusz

Post autor: grawoj »

a umnie na szczęście wszystko ma się ku dobremu,
Mateusz urósł o 6 cm w 9 miesięcy w ciągu 9 miesięcy,
a Wiola przybrała na wadze około 5 kg 7 miesięcy
od rozpoczęcia stosowania diety

pozdrawiam
ODPOWIEDZ