bialko roslinne

Celiakia z medycznego punktu widzenia.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Justyna R
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 16
Rejestracja: sob 21 lis, 2009 14:46
Lokalizacja: luton/UK

bialko roslinne

Post autor: Justyna R »

Gluten to inaczej bialko rosline zawarte w zbozach czy w takim razie osoby majace ceilaka maga jesc parowki w ktorych jest hydrolizowane bialko rosline z rzepaku i kukurydzy?

//Moderatorka: błagam! nazwa tej choroby to celiakia.
Ostatnio zmieniony pn 23 lis, 2009 15:45 przez Justyna R, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
titrant
Bardzo Stary Wyjadacz :)
Bardzo Stary Wyjadacz :)
Posty: 2152
Rejestracja: ndz 26 paź, 2008 18:51
Lokalizacja: Kraków

Post autor: titrant »

Jeżeli nie są skażone krzyżowo glutenem (tj. białkiem pszenicy, żyta, jęczmienia i owsa), to w zasadzie tak.
[tutaj to tylko moja opinia: na tym forum wydaje się, że głównie ja uważam, że gluten to śmiertelna trucizna i jej rzucenie powinno nastąpić choćby na podstawie lepszego samopoczucia]
ODPOWIEDZ