niedowaga
Moderator: Moderatorzy
niedowaga
Hej jestem nowa na forum ,jestem mama 27 miesiecznego Kacpra ,ktory od roku jest na diecie bezglutenowej .Maly mial bardzo ladna wage urodzeniowa 3975 jednak kiedy ok 8 miesiaca zaczely sie klopoty przestal przybierac na wadze :( ,lekarze zapewniali mnie ze kiedy przejde na diete wszystko wroci do normy i maly nadrobi zaleglosci w wadze jednak tak sie nie stalo maly wazy w tej chwili tylko 10,500 czyli ma znaczna niedowage nie wiem jak temu zaradzic.Dodatkowo mam problem z tym ze maly caly czas nie ma apetytu-czy sa jakies sprawdzone leki na jego poprawe .Czy jest jakis sklep internetowy z zywnoscia bezglutenowa ,mieszkam za granica a tu jest maly wybur towarow bezglutenowych.Dziekuje pozd
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony sob 21 lis, 2009 17:33 przez Justyna R, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Aktywny Forumowicz
Każdy producent ma swój sklep internetowy.
www.bezgluten.pl
www.balviten.pl
Możesz tam poczytać o firmie i znajdziesz sklep.Osobiście zamawiam przemiennie, dzieki temu jedzonko jest bardziej urozmaicone.
Jeżeli masz jakieś pytania napisz.Pozdrawiam Krysia.
www.bezgluten.pl
www.balviten.pl
Możesz tam poczytać o firmie i znajdziesz sklep.Osobiście zamawiam przemiennie, dzieki temu jedzonko jest bardziej urozmaicone.
Jeżeli masz jakieś pytania napisz.Pozdrawiam Krysia.
- Rafal_tata
- -#Moderator
Justyna R, w jakim kraju mieszkasz? Wiele państw europejskich ma lepsze zaopatrzenie BG niż my... Może słabo szukasz?
Ale dodatkowo podaję link do wątku o sklepach internetowych: viewtopic.php?t=2874
Proszę przeszukiwać Forum.
Ale dodatkowo podaję link do wątku o sklepach internetowych: viewtopic.php?t=2874
Proszę przeszukiwać Forum.
Ostatnio zmieniony ndz 22 lis, 2009 19:04 przez Rafal_tata, łącznie zmieniany 1 raz.
● Celiakia - FAQ ● Poczytaj, zanim zadasz pytanie ● SkoND kLiKaSH??? czyli jak pisać po polsku ● Wszędzie są jakieś zasady ● Wszystko o chorobie i Stowarzyszeniu
● Tata Kasi zdiagnozowanej w 2003 r.
● http://1procent.celiakia.pl/
● http://www.facebook.com/celiakia
● Tata Kasi zdiagnozowanej w 2003 r.
● http://1procent.celiakia.pl/
● http://www.facebook.com/celiakia
Justyna R- u nas historia podobna: córka urodzona jako wcześniak z wagą 1150 w 29 tyg, obecnie 2 letnia waga 9,5 kg wzrost 80cm.
Od ok 9 miesiąca życia problemy z jedzeniem, ulewania, wymioty, kompletny brak apetytu...po prostu tragedia.
Chodziliśmy od jednego lekarza do drugiego- córka również ma poważne problemy neurologiczne, jednak jakoś nikt nie potrafił znaleźć przyczyny naszych problemów. Wszystko tłumaczono wcześniactwem i Zosi chorobą.
Od maja 2009 jesteśmy pod kontrolą gastrologa, mamy stwierdzony refluks żołądkowo- przełykowy oraz od września po badaniu EmaIGA=76 ug/ml jesteśmy na diecie bezglutenowej oraz dodatkowo bezmlecznej.
Do dnia dzisiejszego córka nadal nie ma apetytu, przyrost wagi od maja do dziś to ok. 0,5 kg.
W tej chwili dostaje peritol na apetyt ( wczesniej próbowaliśmy citropepsin jeszcze przed diagnozą, bioaron c- bez efektu ), gasprid i polprazol na refluks+ probiotyki. Dodatkowo do każdego posiłku dodajemy Fantomalt.
Każde karmienie to koszmar, Zosia do dziś nie potrafi gryźć, je wyłącznie papki i pije mleko sojowe.
Z pozytywnych rzeczy chyba skończyły nam sie koszmarne bóle brzucha po każdym jedzeniu...i to tyle...Dietę przestrzegamy, zresztą bazujemy nadal na słoiczkach dla niemowląt a ja wciąż mam nadzieję, że kiedyś będzie lepiej....
Od ok 9 miesiąca życia problemy z jedzeniem, ulewania, wymioty, kompletny brak apetytu...po prostu tragedia.
Chodziliśmy od jednego lekarza do drugiego- córka również ma poważne problemy neurologiczne, jednak jakoś nikt nie potrafił znaleźć przyczyny naszych problemów. Wszystko tłumaczono wcześniactwem i Zosi chorobą.
Od maja 2009 jesteśmy pod kontrolą gastrologa, mamy stwierdzony refluks żołądkowo- przełykowy oraz od września po badaniu EmaIGA=76 ug/ml jesteśmy na diecie bezglutenowej oraz dodatkowo bezmlecznej.
Do dnia dzisiejszego córka nadal nie ma apetytu, przyrost wagi od maja do dziś to ok. 0,5 kg.
W tej chwili dostaje peritol na apetyt ( wczesniej próbowaliśmy citropepsin jeszcze przed diagnozą, bioaron c- bez efektu ), gasprid i polprazol na refluks+ probiotyki. Dodatkowo do każdego posiłku dodajemy Fantomalt.
Każde karmienie to koszmar, Zosia do dziś nie potrafi gryźć, je wyłącznie papki i pije mleko sojowe.
Z pozytywnych rzeczy chyba skończyły nam sie koszmarne bóle brzucha po każdym jedzeniu...i to tyle...Dietę przestrzegamy, zresztą bazujemy nadal na słoiczkach dla niemowląt a ja wciąż mam nadzieję, że kiedyś będzie lepiej....

Fantomalt jest to preparat w proszku podnoszący kaloryczność posiłku, podajemy ze względu na małe ilości posiłków, które uda sie wcisnąć. Natomiast przy peritolu początkowo Zosia była bardzo senna ale tak po ok trzech dniach senność ustąpiła, je minimalnie więcej ale już bez większych histerii. Wagowo w ciągu 2 tygodni przybrała nam ok. 10 dgk, co i tak uważam za sukces. W naszym przypadku podawanie peritolu ma trwać 6 tygodni później przerwa 4 tygodnie i znów syrop 6 tygodni.
Pozdrawiamy
Pozdrawiamy