Reakcja na produkty "bezpieczne"

Celiakia z medycznego punktu widzenia.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Kasia_Agata
Aktywny Nowicjusz
Aktywny Nowicjusz
Posty: 95
Rejestracja: pn 04 sty, 2010 05:18

Reakcja na produkty "bezpieczne"

Post autor: Kasia_Agata »

Witam,
Moje dziecko jest na diecie 3 tygodnie. Jest naprawdę coraz lepiej.
Ale zauważyłam że nie za dobrze reaguje na ryż, kleik ryżowy.
Ponadto źle reagowała na sinlac i nutriton, obydwa te produkty mają mączkę chleba świętojańskiego.
Czy ktoś ma pomysł na to dlaczego moje dziecko po tych rzeczach ma no może nie ostrą biegunkę jak w przypadku glutenu ale bardzo lużny stolec a w przypadku nutritonu i sinlacu to nawet ból brzucha.
Może można to jakoś powiązać i wyjaśnić?
Basiar
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
Posty: 240
Rejestracja: wt 27 paź, 2009 15:19
Lokalizacja: gdynia

Post autor: Basiar »

Optowałabym za uczuleniem na te składniki lub grzybica przewodu pokarmowego. Gotowany ryż ma wysoki indeks glikemiczny i w przypadku grzybicy może powodować rozrost grzyba, a sinlac ma cukier, więc to samo. Dobrze by było zrobić dziecku posiew kału na bakterie, drożdże i grzyby
ODPOWIEDZ